Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, skywalker89 napisał:

U mnie przerwa z burakami dopóki obecne buraki rządzą 

Jak w tym roku zapłacą ponad 200 za tone to żle będzie ?

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Dodałem znak zapytania , według mnie nie gorzej niż na pszenicy

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Dodałem znak zapytania , według mnie nie gorzej niż na pszenicy

To w końcu te 46 ojro jest na ten sezon,czy na przyszły? Zresztą przyszły rok mam w plecy, bo na 1września to pietruszka urośnie raczej.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pawlak81 napisał:

To w końcu te 46 ojro jest na ten sezon,czy na przyszły? Zresztą przyszły rok mam w plecy, bo na 1września to pietruszka urośnie raczej.

Ja w smsie od cukrowni miesiąc temu miałem użyte magiczne słowa - "bieżący sezon"

Edytowane przez Roxer
Opublikowano

Pisałem już - na ten sezon cena jest 37 euro plus 9 euro  - gwarantowana zaliczka na poczet świadczenia dodatkowego związanego z ceną cukru. Niby na jedno wychodzi ale nie do końca. 

Na przyszły sezon cena jest nie mniej niż 45 euro...

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

200 to było dobre 10 lat temu. Wałkowaliśmy juz to, komu się opłaca niech sieje po te 200.

To było w 2004 roku.CO???w takim razie się opłaca.Poproszę o malejąca listę upraw dochodowych.

Opublikowano

46 euro ne ten rok , jak bedzie cukier drogi to dopłacą , za ubuegłoroczne buraki będzie jeszcze dopłata, w KSC

Opublikowano

@miwigos, Ty zdaje się, wiesz więcej niż inni, chociażby to że za ubiegłoroczne buraki będzie dopłata. Jak możesz odnieś się do tego co ja tutaj piszę na podstawie informacji z internetu tzn. że cena buraka na ten rok wynosi 37 euro plus 9 euro gwarantowanej zaliczki na poczet świadczenia dodatkowego związanego z ceną cukru. Tak, to jest razem 46 euro. Ale czy w ten sposób KGS nie zabezpieczyła się przed nadmiernie wysoką dopłatą związaną z ceną cukru - bo przecież zaliczka już była. Czy w ten sposób KGS nie "upiekła dwóch pieczeni przy jednym ogniu" tzn. niby wysoka cena a jednocześnie brak albo niska dopłata związana z ceną cukru?

Opublikowano

Za miesiąc będę kopał.  Po tygodniu deszczu dorzuciłem asahi i odżywkę fosforowo potasowa i bor bo zostało z sezonu. Pomoże coś czy można było sobie darować? Burak kiepski mały korzeń za bardzo przyoszczedzilem na nawozie na uwrociach gdzie rozsiewacza nie zamykałem buraki wiadra i w miejscach gdzie byly kiepskie na początku i ręcznie podsypywałem azot pod koniec czerwca też wyglądają dużo lepiej . 

Opublikowano

Założyli większe silniki, problem w tym że sieci energetycznej nie dostosowali i dopiero na dzień przed rozpoczęciem kampanii wyszedł babok

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Dnia 9.09.2022 o 09:04, Piotr1711 napisał:

Adamn999 Twój ojciec pracowity człowiek chyba z mojego pokolenia nie leży fujarą do góry i na usługi się ogląda bo się nioplaci samemu kopać to dlaczego 90% rolników mają kombajny zbożowe? Nawet są tacy co mają 5ha i mają kombajn głupie powiedzenie bo się nioplaci tacy co wszystko najmują to dziś się zwijają

Paweł Wlkp przegruberuj pole poholmerze zobaczysz ile ton buraków leży pinim

no raczej mało opłacalne jest posiadanie kombajnu zbożowego na 50 ha no chyba ze jeszcze usługi ale tylko dla siebie to lepiej wziąć usługę. Dzięki usłudze szybko można się obrobić jak się jest samemu na gospodarce tylko zboże odwozisz i w 3 dni jesteś po żniwach.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Jaka jest w końcu cena za buraki nadwyzkowe w KSC czy jak kto woli w KGS. Miało być w cenie kontraktowych a w internecie pisze ze nie mniej jak 120 za tonę.??

Opublikowano
miwigos napisał:

46 euro ne ten rok , jak bedzie cukier drogi to dopłacą , za ubuegłoroczne buraki będzie jeszcze dopłata, w KSC

dopłata za ubiegłoroczne ? ja w tym roku odpuściłem siew buraka ale nic o tym za poprzedni nie słyszałem coś więcej ?

Opublikowano

Ksc na nadwyszkowych zawsze robili interes mało tego limity dają małe Ok 60 ton chyba że ma się znajomosci

Ale jak kontraktowali w listopadzie to była mowa o jednej cenie albo mi się wydaje tylko

Opublikowano

SMS od cukrowni z marca : "Cukrownia Werbkowice, informuje ze w 2022 r za buraki nadwyzkowe kupowane beda w cenie kontraktowanych tj. nie mniej niz 35 euro za tone."

Opublikowano
bravo2 napisał:

Ksc na nadwyszkowych zawsze robili interes mało tego limity dają małe Ok 60 ton chyba że ma się znajomosci

Ale jak kontraktowali w listopadzie to była mowa o jednej cenie albo mi się wydaje tylko

Nie wydaje ci się. Tak było a teraz coś już złodzieje kombinują.