Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co ty możesz wiedzieć o latach 90tych?😄Kto nie rozumie że nie ma upraw rolnych które dają 15 tys/ha ten wiecznie będzie zaskoczony  zawsze będzie płakał i szukał spisku handlarzy, skupów i cukrowni.  Nie ma najmniejszych szans żeby taka kasę trzepać na buraku bo musiałby on kosztować ok 70 eur/t i wtedy by ci sie opłacało. Obecnie robisz go za połowę tej ceny . Powiedz mi po co siejesz buraka? Jaki masz cel w produkcji która się nie opłaca? ?

No i może łaskawie zdradzisz jaka prosta uprwa daje na czysto 10 tys bo się doczekać na to objawienie nie mogę

Opublikowano

8 ton pszenicy razy 1800 zł = 14400, minus koszty ja w mnie dobre 3 tysie  +amortyzacja 10 tysi zostaje

Opublikowano

A ten dalej swoje.. jak za rok będzie 30-50k przychodu z ha też będziesz twierdził że to nie możliwe? Zrozum istotę wartości pieniądza, pszenica miała być w żniwa po 800, to co było nie jest i nie będzie aktualne dopóki wszystko nie pier dolnie

Opublikowano (edytowane)

Po co ty sobie takie nierealne sytuacje wizualizujesz? Napchasz sobie do glowy jakis urojen a potem frustracja bo ci się realia z wyobrazeniami w zaden spos9b nie zgadzają. 

Moim zdaniem to jestesmy juz za gorką cenową na produkty rolne i surowce. Matif juz sie przyzwyczail do wojny, ukry maja zboza z prawie 2 lat i w koncu kiedys je wyeksportuja. Za rok najbardziej prawdopodobne jest ze nawozy będą po obecnych cenach a  pszenica po 1000pln i wtedy dopiero bedzesz beczal na ogolnoswiatowy sPISek. 

Myslales co musialoby sie stac by bylo 30-50 tys z ha? Rzepak po 7 tys? Pszenica po 4 tys czy moze kukurydza  na mokro po 2,5 tys? Skad ty takie urojenia bierzesz? Moze jestes skywalker i zyjez w krainie fantazji ale przez to nic ci sie nie zgadza z urojenismi. Jestes w wieku Chrystusowym i trzeba w końcu  zmądrzeć. 

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano

Pożyjemy zobaczymy, to że tak myślę wcale nie uważam że będzie więcej zarabiał. Kiedyś już tak było, obroty milionami. d*py już im się palą, na jesieni inflacja zacznie przyspieszać bo ruskie to ruskie, energia będzie szaleć a za tym dalej wszystko. Zyj w swoim świecie i odpier dol się od nawracania innych 

Opublikowano

Skywalker odklejony myśli że jak inflacja będzie przyspieszać albo będzie hiperinflacja to pszenica będzie się opłacac a buraki nie haha weź chłopie zniknij z tego tematu, nie siej i tyle szkoda twojego i naszego czasu na stukanie w klawiaturę no jesteś niemożliwy 

• Like 2
Opublikowano

No tak będzie, jak komuś będzie się opłacać za 50e jego sprawa. Tylko, że cukrownia nie napłaci tego co powinna bo jej koszty też za***iscie pójdą do góry, firmy już od sierpnia mają prawie 2zl brutto/kWh. 

Opublikowano

Tobie się nic nie opłaca i wszyscy cię dymają a mimo wszystko ciągle siejesz i buraki czy też fasole. Może po prostu rolnictwo nie jest dla ciebie jak ci nic nie wychodzi? 

Opublikowano
19 minut temu, skywalker89 napisał:

No tak będzie, jak komuś będzie się opłacać za 50e jego sprawa. Tylko, że cukrownia nie napłaci tego co powinna bo jej koszty też za***iscie pójdą do góry, firmy już od sierpnia mają prawie 2zl brutto/kWh. 

Chcesz powiedzieć że nie wywiąże się z umowy, ale z ciebie baran

Opublikowano
13 godzin temu, miwigos napisał:

Chcesz powiedzieć że nie wywiąże się z umowy, ale z ciebie baran

Powiem tak, nie to miałem na myśli, ale skoro o tym wspomniałeś, to nie zdziwiłiby mnie jakieś aneksy. 

Bardziej mialem na myśli, że powinni w najbliższych latach, (jak tak dalej wszystko będzie się napędzać) płacić np 70e/t, a będą 50e. 

Widzę że uprawa buraków jest dla buraków, bo taki Ulman to kawał chama i prostaka tak na prawdę, czyli typowy wioskowy krzykacz co pewnie kosi 9t pszenicy o kopie 80t buraka co roku.....

Opublikowano

Takie czasy jak kopiesz 40 ton buraka , albo zbierasz 4 tony pszenicy, to trzeba zwijać manatki , nie zmienisz świata, świat ciebie musi zmienić

Opublikowano

za dużo nie cwaniakujcie z burakami bo mogą w polu zostać jak się władeczek wkórwi a mateuszek nie dorzuci do przerobu

koszty przerobu wzrosły pewnie o 300 % i lepiej będzie koncernom kare zapłacić i buraki w polu zostawić

o inflacji też kiepsko z wiedzą haha jak samolot podrożeje o 10 000 000,  a chleb stanieje o 20 groszy to jest deflacja

a jak samolot potanieje o 20 000 000 a chlebuś zdrożeje o złotówke to wina tuska hahah

na  inflacjie najbardziej wpływa wzrost cena za żarcie i utrzymanie domu dlatego w okolicach 20 % i to dotyczy mieszczucha

wiejski przedsiębiorca  z kredytem i nawozem który podrożał o 300 % ma inflacje na poziomie 60 %

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, miwigos napisał:

Takie czasy jak kopiesz 40 ton buraka , albo zbierasz 4 tony pszenicy, to trzeba zwijać manatki , nie zmienisz świata, świat ciebie musi zmienić

Ja tak zbieram i żyję.

Opublikowano

No już widzę jak będą miały werbkowice buraki 😂 info od dużego gospodarza z okolicy dolhobyczowa - w tej chwili to nie wie czy te buraki oplaci mu się kopać czy nie lepiej Orkanem ściąć, takie porosły pycie uje..

Opublikowano

Przejazdem napotkałem trochę zarośniętą plantację chwastami, w tym stanie nie do opielenia już. U mnie presja chwastów też spora zwłaszcza tam gdzieś obsada wypadła po wiosennych wichurach na luźnym gruncie. 

IMG_20220731_104540_copy_736x1600.jpg

IMG_20220731_104510_copy_736x1600.jpg

Opublikowano

To chyba jakiś nieużytek, na normalnym polu niemożliwa rzecz

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

No już widzę jak będą miały werbkowice buraki 😂 info od dużego gospodarza z okolicy dolhobyczowa - w tej chwili to nie wie czy te buraki oplaci mu się kopać czy nie lepiej Orkanem ściąć, takie porosły pycie uje..

ch*jowy gospodarz. 

Opublikowano

Tak jak ja wg Ciebie... 😆

Chłopakom na 1-2 klasie po burakah pszenica 5t-6t oddaje i Ty śmiesz piep żyć że werbkowice  beda miały więcej chętnych na przyszły rok ? W jakim swiecie Ty żyjesz? Skupczyków jednak? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Tak jak ja wg Ciebie... 😆

Chłopakom na 1-2 klasie po burakah pszenica 5t-6t oddaje i Ty śmiesz piep żyć że werbkowice  beda miały więcej chętnych na przyszły rok ? W jakim swiecie Ty żyjesz? Skupczyków jednak? 

Prawda jest taka, że rekordowe pszenice po burakach spotyka się głównie na AF, W moich stronach lepiej sypią pszenice po pszenicy niż po burakach, powodem oczywiście bardzo mało opadów.  U mnie pszenica po burakach plonowała 1,5 tony gorzej w 2021 roku niż średni plon pszenicy z kawałków po rzepaku i pszenicy. Prawda jest taka, że ludzie sieją buraki z przyzwyczajenia, inni przez drobne przekupstwa cukrowni, a reszta łudzi się, że cena wzrośnie jak inni zlikwidują.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1