Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, skywalker89 napisał:

Po co ja mam na innych robić, chceta-róbta, prędzej czy później tak docisną sprężynę że będziecie zyski z tych buraków widzieć jak swinia niebo. Co z tego jak może i na buraku coś zostanie, jak później trzeba tej ziemi "dawac" żeby coś roslo.. paliwo po 8-10zl. Dobrze, że wspomniał, a nowe samochodziki fasolarze za pół bańki se bioro co dwa lata, Ulman Ty jesteś taki dziwny że drugiego takiego tutaj nie ma

Daje 2000, dopłaty moje i jutro jestem

Opublikowano
17 minut temu, hardkor113 napisał:

Pszenica ozima po burakach rośnie bez grama nawozu.I jest chyba najładniejsza że wszystkich które mam.

Zacząłem to samo pisać,ale mnie uprzedziłeś.Sieję zawsze bezorkowo agregatem talerzowym.(Burak,2xpszenica, pszenżyto i znów burak.)

Opublikowano
41 minut temu, hardkor113 napisał:

Pszenica ozima po burakach rośnie bez grama nawozu.I jest chyba najładniejsza że wszystkich które mam.

Ciekawe czy po przyszłym tygodniu też będzie taka piękna? Robiłeś próby na zawartości węgla organicznego przed uprawą buraka i po ??

30 minut temu, Mateusz1q napisał:

Nie bądź śmieszny, 1,5k na dopłatach sam wyciągnę+ nawet min.  Okolo 2k siejąc uprawy mniej wymagające, bez nakładów. 

Pogadamy na jesieni o opłacalności buraka, chociaż nikt tu się nie przyznaje do plonów rzędu 40-50t, każdy ma 70 i więcej na czysto. 

Tylko ciekawe skąd to ma wody nabrać na takie plony, a burak jest jedną z roślin co wyciąga jej kilka razy więcej niż inne. Po przyszłym tygodniu większość tego złotego interesu będzie leżeć plackiem..

Opublikowano
36 minut temu, skywalker89 napisał:

Po co ja mam na innych robić, chceta-róbta, prędzej czy później tak docisną sprężynę że będziecie zyski z tych buraków widzieć jak swinia niebo. Co z tego jak może i na buraku coś zostanie, jak później trzeba tej ziemi "dawac" żeby coś roslo.. paliwo po 8-10zl. Dobrze, że wspomniał, a nowe samochodziki fasolarze za pół bańki se bioro co dwa lata, Ulman Ty jesteś taki dziwny że drugiego takiego tutaj nie ma

Pierniczysz kolego jak zawsze. Skoro jesteś mądrzejszy to nie dawaj się wykorzystywać,  sprzedaj gospodarkę w cholerę i idź do miasta na etat.  Wszyscy cie dymają a ty jak głupek co roku robisz produkcję i znowu cie dymaja i narzekasz a potem znowu siejesz i znowu cie dymają i tak w kółko. Jesteś jakimś zboczonym masochistą? 

Samochody za pół bańki?  Się myśli i pracuje to się ma. Bardzo dobrze że sa tacy ludzie którzy robią pieniądze, inwestują i się rozwijają a nie dziady co tylko płakać potrafią. Dla mnie to mogą samochody zmieniać nawet co rok - nie mam im tego za złe ani nie zazdroszczę. Każdy kto ma trochę rozmachu i talentu do handlu może robić to samo. Na handel fasolą licencji nie potrzeba.

22 minuty temu, skywalker89 napisał:

Ciekawe czy po przyszłym tygodniu też będzie taka piękna? Robiłeś próby na zawartości węgla organicznego przed uprawą buraka i po ??

A  o ile spada? 

Opublikowano

Nie trzeba być od razu idiotą żeby sprzedawać, nie wiem kto ile lat gospodarzy, ale wielu łyknęło hasło "kto się nie rozwija to się cofa" kupując dzięki temu wiele gratów ponad to co muszą robić, to teraz trzeba siać opłacalne buraki I to spłacać.. nie wspominam o chemii którą chcąc nie chcąc my rolnicy przyjmujemy jej najwięcej, ale co tam, widać do wielu nie docierają jeszcze pewne rzeczy. Skoro jesteś taki zachwycony rozwojem co niektórych przedsiębiorców to idealnie nadajesz sie do polityki bo widać że jesteś podobnego pokroju.

Taki jesteś mundry i nigdy prób takich nie robiles, a tak wiele masz do powiedzenia na wiele tematów.  Jesteś barziej żałosny niż myślałem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Nie bądź śmieszny, 1,5k na dopłatach sam wyciągnę+ nawet min.  Okolo 2k siejąc uprawy mniej wymagające, bez nakładów. 

Pogadamy na jesieni o opłacalności buraka, chociaż nikt tu się nie przyznaje do plonów rzędu 40-50t, każdy ma 70 i więcej na czysto. 

Tylko ciekawe skąd to ma wody nabrać na takie plony, a burak jest jedną z roślin co wyciąga jej kilka razy więcej niż inne. Po przyszłym tygodniu większość tego złotego interesu będzie leżeć plackiem..

Jak będzie upał to twoja zboża szybciej padną jak buraki one maja czas do listopada, skoro masz 40-50 ton buraka to pszenicy max 5

Buraki sieje co 7 lat , teraz bedzie co 8 , a nie jak ty co 3-4 lata

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Powiem Ci tak, miewałem na kawałkach co buraków nie było dłużej niz Twoje 7lat, ten problem nie występuje tylko u mnie w okolicy ale wielu znajomych rolników nie przekraczało pewnego tonazu w ostatnich latach, myślisz że od tak sobie przeszli na dynie ?? 

Pszenicy kolego bywa realnie 6,5-8,5t. Po przyszłym tygodniu będę się cieszył z 6... a buraki myślisz że są obojętne na suszę? Jak nie urosną do sierpnia to później go wno rosną, przynajmniej u nas w ostatnim czasie 

Opublikowano
5 minut temu, skywalker89 napisał:

Nie trzeba być od razu idiotą żeby sprzedawać, nie wiem kto ile lat gospodarzy, ale wielu łyknęło hasło "kto się nie rozwija to się cofa" kupując dzięki temu wiele gratów ponad to co muszą robić, to teraz trzeba siać opłacalne buraki I to spłacać.. nie wspominam o chemii którą chcąc nie chcąc my rolnicy przyjmujemy jej najwięcej, ale co tam, widać do wielu nie docierają jeszcze pewne rzeczy. Skoro jesteś taki zachwycony rozwojem co niektórych przedsiębiorców to idealnie nadajesz sie do polityki bo widać że jesteś podobnego pokroju.

Taki jesteś mundry i nigdy prób takich nie robiles, a tak wiele masz do powiedzenia na wiele tematów.  Jesteś barziej żałosny niż myślałem.

To wydzierżaw i niech ktoś inny dokłada do interesu. 

Kto się nie rozwija ten sie cofa to jest maksyma sprawdzona przez setki pokoleń a ty jako wiejski filozof masz oczywiście inne zdanie. Nie umiesz podać wyliczeń opłacalności buraka, nie umiesz odpowiedzieć o ile burak  obniża zawartość wegla organicznego , nie umiesz zarobić pieniędzy..... co ty w ogóle umiesz? 

Jakbym był handlarzem to w stosunku do takiego jak ty wchodzi tylko jedno rozwiązanie noga-d*pa-brama i więcej masz się nie pokazywać.

Opublikowano
skywalker89 napisał:

41 minut temu, hardkor113 napisał:

30 minut temu, Mateusz1q napisał:

To nie tylko ta po burakach siadzie a wszystkie

Opublikowano

Ile Ty masz lat? Ile lat samodzielnie prowadzisz gospodarstwo??? Z czym zaczynałeś?? Chyba znam odpowiedzi na te pytania. 

Nie wiem konkretnie o ile obniża, nie jestem naukowcem, na pewno można takie dane znaleźć w internecie, ale widzę po swoich działkach że dzięki uprawie buraka na najlepszych kawałkach nie przekraczam 2%, więc nie muszę się zagłębiać, bo mimo stosowania 4upraw, miedzyplonow, zostawiania wszystkich resztek wartości te się już nie podnoszą. Wydzierżawie, ale nie za 2k, tylko blisko 20k, o moje zarabianie pieniędzy się nie martw.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A  o ile spada? 

Ano sporo, przy plonie 70 ton korzeni po pozostawieniu liści na polu bilans próchnicy wynosi -370 kg/ha  C. Zboża, kukurydza, rzepak  z pozostawioną słomą na polu i przyzwoitym plonie budują bilans próchnicy w glebie, ale to jak wiadomo tylko teoria, bo ważne jest życie w glebie, pH i woda.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)

Niekóre dane mówią że po pszenicy i rzepaku też spada próchnica, nawet po kukurydzy na ziarno , rośnie po strączkowych , Mam pola co samochody nie dojadą i tam buraki nie sieje i próchnica na takim samym kiepskim poziomie gdzie buraki siane , u mnie jest 1,8 do 2,1 czyli mało

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Ile Ty masz lat? Ile lat samodzielnie prowadzisz gospodarstwo??? Z czym zaczynałeś?? Chyba znam odpowiedzi na te pytania. 

Nie wiem konkretnie o ile obniża, nie jestem naukowcem, na pewno można takie dane znaleźć w internecie, ale widzę po swoich działkach że dzięki uprawie buraka na najlepszych kawałkach nie przekraczam 2%, więc nie muszę się zagłębiać, bo mimo stosowania 4upraw, miedzyplonow, zostawiania wszystkich resztek wartości te się już nie podnoszą. Wydzierżawie, ale nie za 2k, tylko blisko 20k, o moje zarabianie pieniędzy się nie martw.

Lat mam zdecydowanie więcej niż rocznik 89 wychowany na kontynuacji Gwiezdnych Wojen😆 Ty się kolego najpierw musisz nauczyć liczyć, potem nauczyć czegokolwiek o glebie i rolnictwie , wyzbyć zawiści i wziąć się do roboty zamiast biadolić.  Umiesz przedstawić kalkulację uprawy buraka i np kukurydzy by wykazać że to sie nie opłaca? Ano nie umiesz , więc o czym z tobą można........ 

Co do próchnicy - jakbyś miał jakiekolwiek pojecie o tym czym jest gleba to powinieneś wiedzieć że. 

Każda gleba tworzyła się setkami tysiecy lat. Podstawą jest tzw. skała macierzysta od której się wszystko zaczęło. Posiada ona określone cechy granulometryczne, i minerały które  określają jej możliwości i ograniczenia. Tak wiec skała macierzysta ulegała tzw wietrzeniu w skutek wilgoci, temperatury czy wiatru co zmieniało jej właściwości. Następnie zasiedlały ja rośliny których skład określał w pierwszej kolejności klimat a potem mozliwości gleby. Przez dziesiątki tysięcy lat te rośliny rosły i obumierały tworząc próchnicę ale każda gleba ma swoje limity więc na lekkich piaskach co byś nie zrobił to próchnica nie wyjdzie poza 1,5%. lessy , ilaste gliny , niektóre mady czy czarnoziemne rędziny mogą osiągać 4% bo pozwalają im na to właściwości.  Próchnica tworzyła się dziesiątkami tysiecy lat a ty pierniczysz że burak zrujnuje ci jej zasoby? Nie bądź śmieszny.

I trochę metematyki - 1 ha ma 10 000 m2 powierzchni . warstwa orna to 30 cm co daje nam 3000 m3 warstwy próchnicznej. Powiedzmy że masz 2% próchnicy czyli 60 m3 czystej próchnicy, Co do ciężaru właściwego to chyba przyjmowało się 1,7kg/dm3 co daje ponad 100 ton próchnicy/ha. Uważasz że burak w jakikolwiek mierzalny sposób tą wartość obniży? 

Kup sobie Gleboznawstwo Dobrzańskiego , poczytaj i uświadom się z czyma masz do czynienia a będzie ci  łatwiej.

Granulometrycznie rzecz ujmując to jakie masz gleby? 

Co do zarabiania pieniędzy - jeśli zarabiasz dobrze a ciagle marudzisz że się nic nie opłaca to jesteś kłamcą. Jeśli wierzysz że nic sie nie opłaca a mimo wszystko masz pieniądze to znaczy że nie potrafisz liczyć. Jeśli nie potrafisz liczyć to w dzisiejszym świecie nie potrafisz nic.

Edytowane przez Ulman
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Niekóre dane mówią że po pszenicy i rzepaku też spada próchnica, nawet po kukurydzy na ziarno , rośnie po strączkowych , Mam pola co samochody nie dojadą i tam buraki nie sieje i próchnica na takim samym kiepskim poziomie gdzie buraki siane , u mnie jest 1,8 do 2,1 czyli mało

U mnie z płodozmianem jest tak samo, ale próchnice mam do 3. 

@skywalker89@skywalker89 nie siej buraków będzie spokój, im więcej słabych plantatorów  odpadnie tym lepiej.

Opublikowano (edytowane)

A co cie lepsi obchodzą? To nie twój problem przecież 

Inspektor to wie od bardzo dawna ale ty najwyraźniej nie masz pojecia o czym piszę. Skończ z rolnictwem to wszystkim wyjdzie na zdrowie. Pozbędziesz sie nerwic, lęków i manii prześladowczej a otoczenie uwolni sie od człowieka z problemami. - same korzyści

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano

Dział poświęcony uprawie buraka,czy strona poradni zdrowia psychicznego? :)

Jak burak zaczął przypadać na działkach co DWA LATA to plony znacznie spadły.Teraz 50 ton/ha to marzenie.Koszt wyszedł mi 6000/ha.

Opublikowano

Ulman cwaniak bo wlicza wszystkie doplaty włącznie z +500 i rentami dziadków do dochodow z uprawy i dlatego bawi się w poradnik moralnego niepokoju na każdym kroku.. no ale coz zrobić, świat bez takich pajaców byłby nudny 

Opublikowano

He, he, he..... 🥴 W takim razie przedstaw swoje wyliczenia. Nie ja jeden nie mogę sie na nie doczekać. Twojej kalkulacji jak nie bylo tak nie ma, a ty nie wiedziec czemu nadaal te buraki i fasole siejesz i marudzisz od rana do nocy pomimo ze to sie w ogole nie opłaca. Jak nie umiesz zarobic to moze ty sie po prostu do tej roboty nie nadajesz?

Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Ulman cwaniak bo wlicza wszystkie doplaty włącznie z +500 i rentami dziadków do dochodow z uprawy i dlatego bawi się w poradnik moralnego niepokoju na każdym kroku.. no ale coz zrobić, świat bez takich pajaców byłby nudny 

Nic do Ciebie nie mam, ale to Twoje ciągłe pierdolamento o tych burakach jest śmieszne. Mi burak nie pasował i wiesz co zrobiłem? Z 15lat temu sprzedałem limit w cholerę i nie sieję.

Opublikowano

Też czekam na wyliczenie ze sie mu nie opaca , ciekawe co powie jak nakosi pszenicy 5 ton i sprzeda po 1000 , bo podobno takie ceny u was

Opublikowano

Nie przedstawi albo bedzie twierdził że plony są 50 ton z polaryzacją 15 bo on to wie. No i dopłaty cukrowej też w przychód nie wliczy bo tak mu sie wydaje i kropka.