Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kopie grimerem , 1150 za hektar w tym roku, po buraku uprawa bezorkowa, jest czysto, za długo kopałem neptunem , nieopłacalne

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.09.2022 o 21:44, Pawlak81 napisał:

Takim Neptunem to też drożej.Ale się ludziskom zdaje,że ciurnie zbiornik ON do c360 na 2ha i to już koniec kosztów.

Oby się 2010 rok nie powtórzył to i te 1300 zapłacę.

Jakieś dokładniejsze wyliczenia masz? Sam zastanawiam się czy też nie wyciągnąć Stolla V100. Kopałem Ursusem 3512, na odkopywanie mam MF3065 na wąskich oponach. Paliwo powiedzmy 375 zł/ha, robocizna to ~10h/ha, dajmy na to okolice średniej krajowej czyli 25zł = 250 zł. 

Względem kosztów usługi czyli w moim przypadku kwoty 1300 zł zostaje jakieś 675zł/ha na pokrycie amortyzacji i części starego ciągnika i kombajnu, ew. dodatkowych prac na odkopanie resztek poprzeczniaków ręcznie. Wg mnie potencjał na zaoszczędzenie jest, bo aż tyle na amortyzację i części mi nie idzie. 

Oczywiście wszystko tylko przy małych plantacjach, na kilkanaście hektarów nawet bym nie liczył i brał usułgę.

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
Roxer napisał:

Dnia 7.09.2022 o 21:44, Pawlak81 napisał:

Takim Neptunem to też drożej.Ale się ludziskom zdaje,że ciurnie zbiornik ON do c360 na 2ha i to już koniec kosztów.

Oby się 2010 rok nie powtórzył to i te 1300 zapłacę.

Jakieś dokładniejsze wyliczenia masz? Sam zastanawiam się czy też nie wyciągnąć Stolla V100. Kopałem Ursusem 3512, na odkopywanie mam MF3065 na wąskich oponach. Paliwo powiedzmy 375 zł/ha, robocizna to ~10h/ha, dajmy na to okolice średniej krajowej czyli 25zł = 250 zł. 

Względem kosztów usługi czyli w moim przypadku kwoty 1300 zł zostaje jakieś 675zł/ha na pokrycie amortyzacji i części starego ciągnika i kombajnu, ew. dodatkowych prac na odkopanie resztek poprzeczniaków ręcznie. Wg mnie potencjał na zaoszczędzenie jest, bo aż tyle na amortyzację i części mi nie idzie. 

Oczywiście wszystko tylko przy małych plantacjach, na kilkanaście hektarów nawet bym nie liczył i brał usułgę.

no właśnie ja inaczej myślę. mając 1 ha zaoszczędzisz kopiąc swoim np 300zl to szkoda zachodu dla tych parę zł. ale jak masz 10ha to już się robi 3k.

Opublikowano

ja jak bym siał dalej buraki to bym kopał powoli neptunem ale zszedłem z buraków jak mi doje...  cukier i zanieszczyszczenie ch... z Werbkowic jak by było ponad 10ha to by napewno trzeba by było wynająć paliwo to jakieś nawet 400 -500 zł zawsze kopałem c330 

Opublikowano

To wygodnictwo nikomu się nie chce ją w zeszłym roku wykopałem v 202 25ha w 9 dni. W tym połowę wykopie resztę też mi się nie chce bo od 3 lat już sam o okolicy kopie. Ale oszczędność spora no chyba że złapie grubsza awarie to od razu na złom pójdzie i od 3 lat prawie zero napraw.

Opublikowano

Jak bym miał sprawnego stolla to bym kopał , ale nie neptunem

Opublikowano

Ile teraz taki stoll warty , u nas nikt takich maszyn nie ma , pojedyncze neptuny , 995 dużymi kopie, grimer lub ropa, 

Opublikowano

miwigos Ładny stoll v 100 10 000 zł

Skylwaker89 Widocznie umie liczyć Stołem v 200 wykopie lekko 3ha dziennie a v100 1.5 ha

Popatrz na YouTube jak kopią buraki Stołem nawet w Niemczech jeszcze kopią

Opublikowano

Czasem przeglądam OLX.Skąd u  was lubelskiem tyle tego złomu marki Stoll?Tu królowały Neptuny-do dziś we wsi tylko jeden "Posejdon".Kopia 8ha,psuje się co dzień.Kupa nerwów,wyzwisk,rzucania kluczami.Nie warte tych paru groszy.Ja byłem pierwszy na 2ha,w 2007 na Grimmera.Przykleiłem się do exPGRu.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Piotr1711 napisał:

miwigos Ładny stoll v 100 10 000 zł

Skylwaker89 Widocznie umie liczyć Stołem v 200 wykopie lekko 3ha dziennie a v100 1.5 ha

Popatrz na YouTube jak kopią buraki Stołem nawet w Niemczech jeszcze kopią

Czy ja wiem czy umie.. chybaże mu się sfuksi i praktycznie nie bedzie się psuł, ale ma normalnie pola pozasiewane jak zawsze z poprzeczkami itp to nie wiem jak on to bedzie rozkopywal.. jak dla mnie na 15ha jak oszczędzi 5000zl to dla mnie gra nie warta świeczki, zwłaszcza że cukrownia i tak go wdupcy i tak, chociaż tam ludzie innej mentalności i będą robić na cukrownie.. 

Jak dla mnie jak podniosą się za kopanie te 200/300zl/ha bo słyszałem że tak chcą zrobić, to sory ale gość czy ropą czy Holmerem więcej niż 5km/h nie pojedzie wtedy przy mnie

Ja nie mam takich problemów czym się bardziej opłaca, ale np znajomi mają Holmera 1 albo 2, do zeszłego roku kopali sobie te 50ha sami kilka lat, w zeszłym roku Holmer stał. 

U mnie przerwa z burakami dopóki obecne buraki rządzą 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Pawlak81 Tak jak każdą maszynę czy ciągnik trzeba serwisować braki uzupełniać i będzie kopać bez nerw a Holmer się nie psują? Trzy lata temu umnie się zepsuł koszt naprawy 28 000zl

Na 15 ha zaoszczędzi 13 000