Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak się robi z głową to wszytsko można - a Wy od razu chcecie robić ekstrema. Jak sypiesz 300 polifoski to do 400  się nie przyczepia . Zawsze może sąsiad robić remont ursusa ktorego tez masz , czy tez mozesz wymieniac olej silnikowy dwa razy czesciej. albo "kupic" detke , szpadel czy rekawiczki

Opublikowano

Dobrze by było żeby vat na ziemie wprowadzili to by wtedy vatowcy robiły prawdziwe inwestycje.. 🤔

A tak majo zawalone garaże niepotrzebnym złomem.. 😁

A i kombinacje by się pokończyły 😜

Opublikowano

To może jeszcze ja spróbuję wytłumaczyć rozliczanie vatu. Dla uproszenia załóżmy że jako rolnik nie masz nic w kieszeni. Masz tylko zboże o wartości netto 100zł i chcesz za to kupić nawóz o wartości netto 100zł. (jesteś VATowcem) Jedziesz sprzedać zboże za które dostajesz 100zl + 5 zł vatu. Oddajesz vat do US. Masz w kieszeni 100 zł. Jedziesz na skład kupujesz nawóz za 100zł + 8zł VAT (na zeszyt). Dostajesz zwrot z US 8zł. Finalnie w portfelu nie masz nic, masz tylko nawóz za 100zł. Druga sytuacja - nie masz w portfelu nic - jedziesz sprzedać zboże za 100 zł + 0zł VAT. Jedziesz kupić nawóz za 100zł + 0zł VAT. W kieszeni nie masz nic, masz tylko nawóz za 100zł. Teraz zauważ że zamiast 5% i 8% możesz podstawić dowolne liczby i zawsze finalnie będziesz miał zero w portfelu i nawóz za 100zł. Nie wiem czy da się jeszcze prościej wyjaśnić.

Opublikowano

Każdemu RR proponuję porozmawiać z księgową i policzyć co komu się bardziej opłaca. Pisząc komuś, że jest dojony nie mając pojęcia o wydatkach i dochodach jego gospodarstwa jest trochę śmieszne. Porównywanie tej samej kwoty netto przy kupnie i sprzedaży jest wg. też nie nietrafione. Podam przykład: Jeżeli rolnik zrobił w jednym roku zakupy maszyn ze stawką VAT 23% na kwotę 2mln. zł netto, czyli 2,46 mln. brutto to odzyskał 460 tys. ponieważ gdyby był na RR musiałby wydać prawie pół bańki więcej. Jeśli ten sam rolnik w tym samym roku sprzedał płody rolne ze stawką vat 5% za kwotę nawet 3mln. zł netto to sprzedał łącznie taniej o 150 tys. Jeśli ktoś uważa że ten rolnik jest dojony to nie mam pytań. Do całego zamieszania dochodzi jeszcze kilka czynników, bo tak jak tylko jedna osoba tu napisała, że czasami jakąś część ze zwrotu podatku trzeba oddać. Zazwyczaj są to niewiele kwoty, ale nie będę tego tutaj tłumaczył, skoro ktoś nie potrafi zrozumieć choć trochę na czym polega rozliczanie vatu. Każdy rok który się zakończył i następny planowany trzeba sobie samemu liczyć, jeśli okaże się, że więcej trzeba będzie oddawać US to trzeba z rozliczania vat zrezygnować, a potem jeśli będą planowane inwestycje to do niego powrócić. Pozdrawiam

• Like 1
Opublikowano

@Andzej23"jeśli okaże się, że więcej trzeba będzie oddawać US to trzeba z rozliczania vat zrezygnować, a potem jeśli będą planowane inwestycje to do niego powrócić. "

Nie to jest wyznacznikiem czy opłaca się być na VAT !

Żeby obliczyć czy warto być VATowcem ,

liczysz przychody netto minus koszty netto vatowca ,bez srodków trwałych

potem liczysz przychody brutto jako RR -koszty brutto jako RR - 1/5VATu z zakupionych przez ostatnie 5lat maszyn . jesli sie budowało/lub kupiło budynki z VATem to jeszcze odejmujemy 1/10 vatu z budynkow/materiałów budowanych za 10 ostatnich lat

I gdzie wyjdzie wiekszy zysk to to Ci sie bardziej oplaca

aha i jesli sprzedał VATowiec za 3mln netto to sprzedał nie za 150 tylko za 210mniej niz RR

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Andzej23 napisał:

Każdemu RR proponuję porozmawiać z księgową i policzyć co komu się bardziej opłaca. Pisząc komuś, że jest dojony nie mając pojęcia o wydatkach i dochodach jego gospodarstwa jest trochę śmieszne. Porównywanie tej samej kwoty netto przy kupnie i sprzedaży jest wg. też nie nietrafione. Podam przykład: Jeżeli rolnik zrobił w jednym roku zakupy maszyn ze stawką VAT 23% na kwotę 2mln. zł netto, czyli 2,46 mln. brutto to odzyskał 460 tys. ponieważ gdyby był na RR musiałby wydać prawie pół bańki więcej. 

A weź policz filozofie ile vatu odzyskasz jak kupisz ze te 2 mln ziemi rolnej vat i rr ..ile będziesz miał zwrotu 😁 nigdy nie widziałem tu aby vatowiec to tu liczył.... 🤔To jest inwestycja i rozwój czy nie? 

Wy nie macie pojęcia aby coś policzyć co widać wyżej... 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano

strzechu ja też tak uważam, jestem zmęczony i może nie do końca wszystko co napisałem było przemyślane. Oczywiście mój błąd ponieważ RR ma wyższą cenę brutto przy sprzedaży płodów rolnych. Każdy niech siądzie z księgową i policzy.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

A weź policz filozofie ile vatu odzyskasz jak kupisz ze te 2 mln ziemi rolnej vat i rr ..ile będziesz miał zwrotu 😁 nigdy nie widziałem tu aby vatowiec to tu liczył.... 🤔To jest inwestycja i rozwój czy nie? 

8 lat temu kupiłem ziemię rolną częściowo z planem zagospodarowania przestrzennego od KOWRu i częściowo był VAT bo w gminie się chciało kiedyś komuś narysować  plan zagospodarowania 100m od drogi - dzięki bycia na VATcie odliczyłem 50tys zł. Jakbym zrezygnował dziś z VATu musiałbym oddać 20% od tej transakcji - 10tys zł

Edytowane przez strzechu
Opublikowano (edytowane)

Ale zadałem konkretne pytanie... Potrafisz to policzyć i wykazać kto ile zyska na takiej inwestycji 

2 minuty temu, Andzej23 napisał:

nie mam nic wspólnego z filozofią ale ok. Przeczytaj post strzecha i znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytanie. On tam czytelniej napisał niż ja.

1 minutę temu, strzechu napisał:

8 lat temu kupiłem ziemię rolną częściowo z planem zagospodarowania przestrzennego od KOWRu i częściowo był VAT bo w gminie się chciało kiedyś komuś narysować  plan zagospodarowania 100m od drogi - dzięki bycia na VATcie odliczyłem 50tys zł.

No ok.... Ale generalnie nie o to pytam. 

Opublikowano (edytowane)

No ale ja akurat tak nie twierdzę... Wy widzicie tylko inwestycje obłożone vatem a te na których moczycie dupe albo byście umoczyli to słowem nie wspomniecie i tyle... A są to podstawowe sprawy do rozwoju itp aby powiększać.... Oczywiście nie mówię że każdy musi itp.... Ale jednak trza to by liczyć ? Ja rozumiem jak ktoś ma dostatek ha itp.

Ale dlaczego nikt tu nigdy nie liczy zakupu ziemi i jak na tym wychodzi vat względem rr... Nikt nie kupuje z tych wielkich" rozwojowych " vatowców ziemi ? 

Opublikowano

Panowie ja idę spać, bo rano o 6 znowu dzieci obudzą. Tak na marginesie to dostałem w tym tygodniu ofertę na saletrę ponad 200 zł tańszą niż jakieś dwa tygodnie temu tj. 2895zł netto😁 a wcześniej było ponad 3100 netto. Od osadkowski świdnica. Pozdrawiam i dobranoc.

Opublikowano (edytowane)

A to jutro policzysz jak się wyśpisz ? Takie wirtualne obliczenia zrób na te przykładowe 2 melony jak tu wyzaj wypaliłeś jak filip z ko.... 🤔

A to było brać za 3100... Wincej vatu do odpisu. 😁🤔

Opublikowano

Panie Bogdan, oświeć mnie, bo chyba nie mam pojęcia o zakupie ziemi. Co tracę będąc rolnikiem vatowcem, a co zyska rolnik ryczałtowy?

Nie pogrążaj się takimi wpisami, spadną Jackowi statystyki.