Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gotowe odżywki są słabe a im tańsze tym słabsze, główny składnika to azot a wartościowych pierwiastków mało, jeśli chcesz coś dać to sam kup poszczególne składniki: miedź 100 g/ha, mangan 200g/ha, cynk 80g/ha, bor 50 g/ha, molibden 5 g/ha i dopiero zobaczysz różnice a do tego daj siarczan magnezu 5kg/ 100l wody

• Like 1
Opublikowano

W nie wszystkich odzywkach masz głównie azot . A najwiecej składników w 1kg są w sypkich nawozach , choć tez trzeba czasem coś dokładać . Temat rzeka . Jak by wyglądało kupić poszczególne składniki w siarczanach ? Co o tym sądzicie ? 

Opublikowano

Kristalon zielony plus 5 kg siarczan magnezu I 0,2 bormax I na start dobra odżywka. dwa tygodnie później poprawić 2 l plonvit Z plus 5kg siarczan magnezu I lepiej nie trzeba I cenowo za skladniki naj lepsza cena

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, malinalbe napisał:

Kristalon zielony plus 5 kg siarczan magnezu I 0,2 bormax I na start dobra odżywka. dwa tygodnie później poprawić 2 l plonvit Z plus 5kg siarczan magnezu I lepiej nie trzeba I cenowo za skladniki naj lepsza cena

Bardzo, bardzo słabe odżywianie. Powiedzenie że to najlepsza cena za składniki to co najmniej nadużycie...

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

gotowe odżywki są słabe a im tańsze tym słabsze, główny składnika to azot a wartościowych pierwiastków mało, jeśli chcesz coś dać to sam kup poszczególne składniki: miedź 100 g/ha, mangan 200g/ha, cynk 80g/ha, bor 50 g/ha, molibden 5 g/ha i dopiero zobaczysz różnice a do tego daj siarczan magnezu 5kg/ 100l wody

Cynku, molibdenu dałbym nieco więcej i git

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
STIG13 napisał:

50 minut temu, malinalbe napisał:

Bardzo, bardzo słabe odżywianie. Powiedzenie że to najlepsza cena za składniki to co najmniej nadużycie...

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Cynku, molibdenu dałbym nieco więcej i git

przeliczeniu sobie ile jest w plonvit a w poszczególnych składnikach i zobacz cenę udowodnij twoją tezę

Opublikowano

ty zapewne micro skladniki szuflą do opryskiwacza dajesz 😀

Opublikowano (edytowane)

Nie, z gotowych uznaję jedynie Proleaf Max albo Dr Green zboża/rzepak/kukurydza i ostatnio właśnie Greena biorę i każdy z nich nieco modyfikuję. Strączkowe tylko i wyłącznie samodzielna mieszanina. Na rynku jest tylko jeden nawóz który powinien być dopuszczony dla strączkowych. Adob bobowate, ale ilości też mi nie odpowiadają więc robię sam miksturę.

Patrzymy więc na skład plonvitu: azot i siarczan magnezu wyrzucamy bo to bez znaczenia, patrzymy na mikro. Bor: 0,18 g/l a powinno pójść ~40-50g, Miedź 11,7 g/l, powinno pójść ~80 - 100 g, Mangan 14,3 g/l powinno pójść ~150 - 200 g. Żelazo 10,4 g/l powinno pójść ~100 g, Molibden ( to to jest wgl hit) 0,065 g/l a powinno być ~20 g, Cynk 13 g/l a powinno póść ~100 g. Czyli dawka żeby było dobrze powinno pójść 10 l/ha. Więcej chyba nie trzeba komentować.

Edytowane przez STIG13
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, malinalbe napisał:

chłopie co Ty ćpiesz xD w kristalonie masz tyle micro że można śmiało powiedzieć że ich tam nie ma. ogólnie stosować te npk dolistnie w zbożach to trzeba być bardzo naiwnym i bogatym 

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, jajonasz napisał:

chłopie co Ty ćpiesz xD w kristalonie masz tyle micro że można śmiało powiedzieć że ich tam nie ma. ogólnie stosować te npk dolistnie w zbożach to trzeba być bardzo naiwnym i bogatym 

w niektórych sytuacjach przy mocno intensywnej produkcji podanie fosforu lub potasu w określonych momentach może nieco pomóc. Azot w sporadycznych sytuacjach ma jakiś sens, ja traktuję jedynie jako adiuwant aby rozpuścić warstwę kutikularną 

• Like 3
Opublikowano

W

jajonasz napisał:

1 godzinę temu, malinalbe napisał:

napisz co ty stosujesz w pszenicy

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, dexter1908 napisał:

To może miedź w innej formie podać ?

Kwestia temperatury. Chelat się nie powinien zważyć, ale do pełnej skuteczności temperatura ~+15⁰C. Nie powiedziane że amino ultra też się zważy, ale jednak dla bezpieczeństwa najpierw próba. Może znajdzie się ktoś kto już mieszał.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

kaDy ma swoją sprawdzona mieszankę ale ta co podałem wczesniej stosuje 3 rok z rzędu jak na wiosnę zboże wypuści pierwszy nowy liść

a podasz konkretnie z jakiego producenta kupujesz te poszczególne mikro ?

Opublikowano

ja nikomu nie narzucam swojego pomysłu na odżywki tylko napisałem co daje i zdaję to egzamin u mnie. a ci co dużo piszą to zazwyczaj mało dają i tyle samo zbierają. każdy robi jak chce. Stig miał napisać jak to wychodzi i nawet nic nie napisał ale go nie krytykuję za to.

Opublikowano (edytowane)

Masz napisane, plonvit zawiera ⅒ i to nie zawsze tego co powinien. Pierwsze lepsze ogłoszenie 20tka 335 zł. Czyli dając 10l a nie te śmieszne 2l wychodzi 167 i dalej nie jest dobrze. Odnosiłem się jedynie do stwierdzenia że to najlepiej wychodzi. Wychodzi okrutnie źle. Dobrze tylko dla poprawy humoru. Np wersja z Greenem. Dawka 2 kg jest w miarę. Koszt 52 chyba teraz. Dodatek 20 gram molibdenu na szybko z neta oferta Adob molibden 15 zł. Dodatek 50 gram boru oferta z neta 4 zł. Razem 71 zł i jest prawie dobrze. Robiąc wszystko sam na bank jeszcze taniej.

Edytowane przez STIG13
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, malinalbe napisał:

167 czego N

Masz kilka postów wyżej co zawiera plonvit vs to co powinno być. Nawet dając 10 litrów nie będzie tego co powinno. Ale niech będzie dla wojowników plonvitu. Wtedy koszt wychodzi 167 zł. Inna dawka to oszukiwanie samego siebie. Dlatego ten plonvit to beznadziejny i bezsensowny wybór. Ale wiem że dla wielu jedyny słuszny 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v