Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

W którym jest numerze? Przydała by mi się cała 

3/2022

Opublikowano
37 minut temu, Siedzacybyk napisał:

protiokonazol : dawka minimalna to podobno 150 g. nie sensu schodzić poniżej. odpuściłem sobie protiokonazol na rzecz cyprodynilu, właśnie ze względu na temperatury w kwietniu. nie lepiej go dać na T2 z np azoksystobina?

Przy stosowaniu na T1 by chronić podstawę to ponoć i 200g być powinno. Ochrona liści na T2 to 120 -150g. 100g to dziadowanie i jeśli tylko presja ciut wzrośnie to od razu wchodzą choróbska.

Opublikowano

Wszystko zależy od konkretnych warunków. W płodozmianach "mało" zbożowych, czasami wogóle nie trzeba chronić podstawy źdźbła. Tutaj nie ma gotowych recept... Takowe tylko w NFZ, "na telefon" 😉

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

a jak to się ma do tych dyskusji z zeszłego tygodnia że protio w t1 to kasa w błoto? bo triazol nie działa w niskiej temperaturze

Dlaczego z góry zakładasz że będzie niska temperatura? Pare dni temu na wschodzie było 16°C.

Tutaj nie trzeba z góry zakładać że przy T1 musi być zimno bo wcale nie musi 😉, wystarczy mieć z tyłu potylicy te minimalne 12 stopni dla trazola

Opublikowano
12 godzin temu, yacenty napisał:

czemu 120g protio w mieszaninie to licha dawka?

Nie napisałem odnośnie mieszaniny tylko wobec solo  substancji stricte na podstawę. Odniosłem się do pierwszej tabeli. 100 /120 w mieszaninie na t2-t3 działa należycie. 

Na t1 150-175g trzeba dać. 

Moim zdaniem w wyborze co zastosować na podstawę , protio czy też cyprodynil należy ukierunkować jaki płodozmian, odmiana, historia chorób(odglebowych) na stanowisku/ jaka zaprawa nasienna. Jak ryzyko wystąpienia chorób jest wysokie do tego zboże siane w terminie wczesnym lub optymalnym to zabieg trzeba wykonać w miarę szybko. A więc temp. minimalna może nas ograniczać. W takim wypadku cyprodynil będzie lepszym wyborem. 

Jak pamiętam @masa24 robiac szybkie t1 cyprodynilem ograniczył choroby choroby odglebowe i miał finalnie mniej czarnych kłosów niż zwykle.

• Root Admin
Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

9 godzin temu, yacenty napisał:

a jak to się ma do tych dyskusji z zeszłego tygodnia że protio w t1 to kasa w błoto? bo triazol nie działa w niskiej temperaturze

Dlaczego z góry zakładasz że będzie niska temperatura? Pare dni temu na wschodzie było 16°C.

Tutaj nie trzeba z góry zakładać że przy T1 musi być zimno bo wcale nie musi 😉, wystarczy mieć z tyłu potylicy te minimalne 12 stopni dla trazola

ja to wiem, ale bardziej ironicznie chciałem pokazać że wielu się napala czymś co gdzieś od kogoś usłyszał że przy t1 jest zimno i już coś nie działa;) ostatnio jak robiłem t1 w jęczmieniu było 19 stopni i przez 2 dni w dzień 13 15 a trzeciej nocy spadł śnieg i przez 3nocki był -

Broody napisał:

12 godzin temu, yacenty napisał:

czemu 120g protio w mieszaninie to licha dawka?

Nie napisałem odnośnie mieszaniny tylko wobec solo  substancji stricte na podstawę. Odniosłem się do pierwszej tabeli. 100 /120 w mieszaninie na t2-t3 działa należycie. 

Na t1 150-175g trzeba dać. 

Moim zdaniem w wyborze co zastosować na podstawę , protio czy też cyprodynil należy ukierunkować jaki płodozmian, odmiana, historia chorób(odglebowych) na stanowisku/ jaka zaprawa nasienna. Jak ryzyko wystąpienia chorób jest wysokie do tego zboże siane w terminie wczesnym lub optymalnym to zabieg trzeba wykonać w miarę szybko. A więc temp. minimalna może nas ograniczać. W takim wypadku cyprodynil będzie lepszym wyborem. 

Jak pamiętam @masa24 robiac szybkie t1 cyprodynilem ograniczył choroby choroby odglebowe i miał finalnie mniej czarnych kłosów niż zwykle.

a jak robisz i protio i cyprodynil i jeszcze do tego dajesz fenpropidyne?

Opublikowano

A nie lepiej płodozmian  niż zboże po zbożu przez kika lat i kłopty sobie robić , u mnie idzie na T1 input triple, a na T2 ascra, ale pszenica po pszenicy mało kiedy 

Opublikowano
17 minut temu, yacenty napisał:

ostatnio jak robiłem t1 w jęczmieniu było 19 stopni i przez 2 dni w dzień 13 15 a trzeciej nocy spadł śnieg i przez 3nocki był -

Zadziałało 😎? Też tak raz trafiłem, poszedł stary duett + prochloraz i drugiej nocy już było na minusie

Opublikowano
39 minut temu, yacenty napisał:

ja to wiem, ale bardziej ironicznie chciałem pokazać że wielu się napala czymś co gdzieś od kogoś usłyszał że przy t1 jest zimno i już coś nie działa;) ostatnio jak robiłem t1 w jęczmieniu było 19 stopni i przez 2 dni w dzień 13 15 a trzeciej nocy spadł śnieg i przez 3nocki był -

a jak robisz i protio i cyprodynil i jeszcze do tego dajesz fenpropidyne?

Nie nie. Ja stosuję protio, bo nie mam pośpiechu z T1, zabieg przy takim późnym 1 kolanku wykonuje. U mnie leci delaro 1l i dodatek 0.2 fenpropidyny. Gęstość siewu zgodna z zaleceniami i nie mam problemu z maczniakiem. Morfolina leci jako adjuwant. 

Odnośnie temperatur liczy się temp podczas zabiegu i krótko po, aby środek się wchłonął. Taki przymrozek po 2, 3 dniach niczego nie zmienia już w działaniu substancji będącej w roslinie (szczepionka działa)

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

A nie lepiej płodozmian  niż zboże po zbożu przez kika lat i kłopty sobie robić , u mnie idzie na T1 input triple, a na T2 ascra, ale pszenica po pszenicy mało kiedy 

Każdego roku w tym temacie wspominasz o swoich pszenicach po pszenicy 🤔

1 godzinę temu, yacenty napisał:

co miało nie działać jęczmień na 10 z plusem

A może jednak większy w tym udział miały warunki glebowe, pogodowe, nawożenie, a nie ś.o.r. ? 🤔

Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

Inputa i Ascry ile dajesz? 

Opublikowano (edytowane)

Po 1 litrze, T3 metkonazol + tebukonazol

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
33 minuty temu, miwigos napisał:

Po 1 litrze, T3 metkonazol + tebukonazol

Też myślałem po tyle dać bo na etykiecie pisze więcej ale u mnie nigdy nie idzie pszenica po pszenicy

Pszenica idzie zawsze po fasoli i rzepaku czasem po burakach cukrowych

Opublikowano
29 minut temu, androproteam napisał:

Też myślałem po tyle dać bo na etykiecie pisze więcej ale u mnie nigdy nie idzie pszenica po pszenicy

Pszenica idzie zawsze po fasoli i rzepaku czasem po burakach cukrowych

Metkonazol i Tebu ile na T3 dajesz ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v