Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdy nie dawałem więcej jak 175 N , a 10 ton zdażało się , na 8-9 w zupełności straczy 170-180 N

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, Szu15000 napisał:

badaliscie nmin w glebie? bo musicie go mieć sporo skoro takie dawki zapewniają tak wysokie plony

Przy każdych próbach kilka próbek biorę, tak więc zasobności znam. W tym roku akurat nie robie. U mniej najbardziej plon ogranicza deszcz :( jak jest 600l to spokojniutko 8t wyciagam. Jak jest 400-450l to 7 juz jest dobrym wynikiem i najczesciej paszówy, bo gęstości brak

Opublikowano (edytowane)

Przy 600 mm to pod 10 ton , przy 500- 8 ton

Edytowane przez miwigos
  • Root Admin
Opublikowano

Jak przekraczałem 10 to jeszcze nie miałem stacji meteo. od kiedy mam stacje to nie udało mi się powtórzyć tego wyniku. Wtedy zaszaleliśmy z N2 - poszła wrecz gigantyczna dawka saletry

Opublikowano
5 godzin temu, Piffpaff napisał:

nie na darmo nazywane są mikro bo się mało daję, na ha wystarczy np 50g/ha boru na całą wegetacje jak dobrze pamjetam. W zeszłym roku jak i w tym jadę po 1l cynku miedzi mangan i molibdenu wszystko z intermagu to policzcie sobie ike tam jest czystego składnika, pewnie 0.5kg nie nazbieram a w dużej mierze zaspokoi zapotrzebowanie

Sprawdziłem tylko mangan bo wiedziałem że mało, no i drugie tyle trzeba co dajesz. 

• Root Admin
Opublikowano

Z mojej perspektywy bez znaczenia kiedy spadnie. Ziemia u nas dość przyzwoita więc potrafi na chwile przytrzymać. Oczywiście nie mówimy tu o ekscesach typu 300l w miesiac, ale poki co u nas tak nie było.

21, 16 rozkład nie był tragiczny.

image.png

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, Szu15000 napisał:

o kurde, serio? mnie uczyli żeby max przyjmować 30-40 a tu takie wyniki 😮

180 było na polu które było na jesieni mocno gnojone.

jak było sucho i rośliny nie wyczerpały azotu to wiosną było 100, a jak było mokro to było 40-50

Opublikowano

z tematem skracania jeszcze u mnie ciężko inne lata sporo leżało u mnie, rok temu dałem 0,4 lub 0,5kg medax max 1 raz i było super stała pszenica przy wysokim plonie 7+ nie ważyłem ale objętościowo i pod 9t podchodziło tak samo żyto pryskałem tylko że żyta rok temu to porażka u każdego, czerwcowe upały spaliły plon. w tym roku może modusa bym dał ale czy 1x 0,4l bedzie podobny efekt jak medax max?

Opublikowano
mat22889 napisał:

z tematem skracania jeszcze u mnie ciężko inne lata sporo leżało u mnie, rok temu dałem 0,4 lub 0,5kg medax max 1 raz i było super stała pszenica przy wysokim plonie 7+ nie ważyłem ale objętościowo i pod 9t podchodziło tak samo żyto pryskałem tylko że żyta rok temu to porażka u każdego, czerwcowe upały spaliły plon. w tym roku może modusa bym dał ale czy 1x 0,4l bedzie podobny efekt jak medax max?

w zeszłym roku dałem na T1 0.45kg i T2 0.35kg medax max, plon ponad 7t i mimo 2 tygodni deszczu w zeszłym roku w zniwa stało do konca

Opublikowano

Medax max polecam dobre ale dosyć drogie rozwiązanie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v