Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, greg1985 napisał:

Panowie do banku po kredyt bo nikt za gotówkę nie będzie brał.  Co za różnica czy 500 czy 900 tyś.  Pole pod hipotekę oby było za co spłacać raty i czy ma uzasadnienie ekonomiczne i dwa koguty musi mieć traktor i to włączone żeby we wsi i okolicy wszyscy widzieli.

Sodoma i gomora ludzie płaczą że nawozy drogie A takie traktory kupują za setki tyś 

A później za mleko 2 zł to  mało i płacz i lament w temacie ceny mleka.  Tak jak pisałem jest wrecz za dobrze jak ludzi stać na nie potrzebne traktory za taką kasę na 50 ha albo I mniej . Cena 1.5 za litr nauczyła by trochę pokory i nauczyła inwestować z głową jak na zachodzie 

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, proximaplus napisał:

500 netto T175 Versu kosztowała pod koniec grudnia z navi u Romanowskich, mięli zamówioną w czerwcu i za tyle była do oddania 

Dzięki za odpowiedź, mam podobną ofertę o 10 tys więcej, zastanawiałem się czy coś do urwania czy faktycznie takie ceny teraz

Opublikowano
49 minut temu, alfa napisał:

A później za mleko 2 zł to  mało i płacz i lament w temacie ceny mleka.  Tak jak pisałem jest wrecz za dobrze jak ludzi stać na nie potrzebne traktory za taką kasę na 50 ha albo I mniej . Cena 1.5 za litr nauczyła by trochę pokory i nauczyła inwestować z głową jak na zachodzie 

U mnie jeszcze dosyć daleko do 2zl i pewnie ne będzie i tak 😆

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Jak ktoś niedawno zaczął gospodarzyć i pracuje starymi sprzętami, a akurat jest okazja na zwrot wziąć to szaleństwo , a jak kiedyś każdy dużo mniej miał dochodów (jednak każdy się rozwija kto chce kupić ) i kupował niby dużo tańsze to było tak super. 

Wiadomo ja też bym wolał zapłacić zamiast 400 tys np 250 ale w tych czasach mój ojciec miał 40 szt bydła i nawet te 250 tys to by było zabójstwo. Obecnie mam 110 i już jakoś to się kręci więc można sobie pozwolić nawet na taki wydatek, żeby było trochę wygody. 

Więc uważam, że Twoje biadolenie nie ma tutaj sensu, a to że jest za drogo to chyba każdy widzi, i jeśli zdajesz sobie sprawę to nie tylko maszyny ale też wszystkie środki do produkcji, nawet księgowa dzisiaj powiedziała, że jest podwyżka ze 170 zł do 220, a Ty życzysz rolnikom żeby dostawali 1,5 za mleko. Mam o Tobie coraz gorsze zdanie. 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, piotrek91p napisał:

Jak ktoś niedawno zaczął gospodarzyć i pracuje starymi sprzętami, a akurat jest okazja na zwrot wziąć to szaleństwo , a jak kiedyś każdy dużo mniej miał dochodów (jednak każdy się rozwija kto chce kupić ) i kupował niby dużo tańsze to było tak super. 

Wiadomo ja też bym wolał zapłacić zamiast 400 tys np 250 ale w tych czasach mój ojciec miał 40 szt bydła i nawet te 250 tys to by było zabójstwo. Obecnie mam 110 i już jakoś to się kręci więc można sobie pozwolić nawet na taki wydatek, żeby było trochę wygody. 

Więc uważam, że Twoje biadolenie nie ma tutaj sensu, a to że jest za drogo to chyba każdy widzi, i jeśli zdajesz sobie sprawę to nie tylko maszyny ale też wszystkie środki do produkcji, nawet księgowa dzisiaj powiedziała, że jest podwyżka ze 170 zł do 220, a Ty życzysz rolnikom żeby dostawali 1,5 za mleko. Mam o Tobie coraz gorsze zdanie. 

Nie życzę zle tylko jak ktoś ma 50 krów i 30 ha to na cholere mu ciągnik za 700 800 tys brutto . Kiedyś ktoś miał 40 krow a kasy tyle co dziś z 70 i ludzie tak się nie rzucali.  Tak jak z przyczepami po 450 netto 20 ha łąk a przyczepy za taką kasę.  I później 2 zł mało a żeby inwestycję były racjonalne to ludzie nie mieli by co z kasą robić przy tej cenie mleka . A u krowiarzy co mleko w górę to całe podwórko nowych maszyn . 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

To co piszesz to już tak serio na wyrost, jeśli ktoś jest na vacie to tej ceny brutto też lepiej nie pisać, bo jak np 420 tys jakoś lepiej brzmi niż 520 tys brutto - mniej dołująco, ceny przyczep samozbierających też mi się wydają zbyt duże dlatego póki co jest usługa ☺️

Ale nie myśl, że jak napiszesz na forum o zbyt drogich maszynach to ludzie przestaną kupować, a ceny stopniowo zaczną spadać. Jedynie to póki co można się cieszyć że jakikolwiek podwyżki były też w naszej branży, bo bez tego to już tylko robota by została. 

Patrz pozytywnie już masz tyle sprzętu, mieszkań, obligacji, a ciągle narzekasz, nasi dziadkowie musieli żyć w czasach wojny, doceniaj to co masz. 

Opublikowano
4 minuty temu, piotrek91p napisał:

To co piszesz to już tak serio na wyrost, jeśli ktoś jest na vacie to tej ceny brutto też lepiej nie pisać, bo jak np 420 tys jakoś lepiej brzmi niż 520 tys brutto - mniej dołująco, ceny przyczep samozbierających też mi się wydają zbyt duże dlatego póki co jest usługa ☺️

Ale nie myśl, że jak napiszesz na forum o zbyt drogich maszynach to ludzie przestaną kupować, a ceny stopniowo zaczną spadać. Jedynie to póki co można się cieszyć że jakikolwiek podwyżki były też w naszej branży, bo bez tego to już tylko robota by została. 

Patrz pozytywnie już masz tyle sprzętu, mieszkań, obligacji, a ciągle narzekasz, nasi dziadkowie musieli żyć w czasach wojny, doceniaj to co masz. 

Nie mówię że mam zke i doceniam co mam . I o tobie też nie mówię bo skoro masz 110 krow to jest I kasa ale jak tacy z 50 krowami i wydajnością 6 tys inwestują w graty za miliony to coś jest nie tak 

Opublikowano

Nie, nie 110 szt bydła, ja akurat preferuje bardziej zrównoważony rozwój, no i żeby jak najmniej przy tym pracować fizycznie. Wiadomo na te czasy nie jest to duże stado ale mimo wszystko na życie i nawet inwestycje związane z gospodarstwem domowym, lub ewentualne kupno samochodu jest więcej pieniędzy niż na niejednym etacie. Ale żeby nie było tak kororowo brakuje jednego-wolnego czasu. Chociaż tutaj też nikt nie powinien się użalać, bo każdy robi ze swoim życiem to co chce. 

Opublikowano
2 minuty temu, piotrek91p napisał:

Nie, nie 110 szt bydła, ja akurat preferuje bardziej zrównoważony rozwój, no i żeby jak najmniej przy tym pracować fizycznie. Wiadomo na te czasy nie jest to duże stado ale mimo wszystko na życie i nawet inwestycje związane z gospodarstwem domowym, lub ewentualne kupno samochodu jest więcej pieniędzy niż na niejednym etacie. Ale żeby nie było tak kororowo brakuje jednego-wolnego czasu. Chociaż tutaj też nikt nie powinien się użalać, bo każdy robi ze swoim życiem to co chce. 

No i to doceniam . Zrównoważony rozwój a nie na ura . A z czasem każdy wie jak jest taki chory zawód . Ja wyglądam 2025 i czasu będzie dużo więcej 

Opublikowano

Jak oceniacie steyr multi 4110 i 4120? silnik 3,6 l daje rade przy ciezszych sprzetach, jak ze spalaniem awaryjnoscia? mam do wyboru jeszcze class arion 420 i mf 5711 m, kazdy w granicach 220 netto, ktory byscie polecili, jako ogolnouzytkowy, zarowno do ciezkich jak i lekkich prac.

110-115 km

Opublikowano
ahten napisał:

Jak oceniacie steyr multi 4110 i 4120? silnik 3,6 l daje rade przy ciezszych sprzetach, jak ze spalaniem awaryjnoscia? mam do wyboru jeszcze class arion 420 i mf 5711 m, kazdy w granicach 220 netto, ktory byscie polecili, jako ogolnouzytkowy, zarowno do ciezkich jak i lekkich prac.

110-115 km

jakie wyposażenie tego Ariona ?

Opublikowano
13 godzin temu, ahten napisał:

110-115 km

Ten silnik 3,6to wielki niewypał , a ten arion jaką ma pojemność ?.

Opublikowano

Arion 420 za 220 netto nawet w podstawie to jest niezła wyjściowa,samo to że w standardzie jest już tam fajny Joystick, a w MF 5M jest wszystko osobno

18 godzin temu, ahten napisał:

110-115 km

Jeśli ogólnoużytkowy to najprawdopodobniej arion z racji że ma fajną pojemność silnika,na pewno jest cięższy niż MF 5M 

Opublikowano
2 godziny temu, proximaplus napisał:

Arion 420 za 220 netto nawet w podstawie to jest niezła wyjściowa,samo to że w standardzie jest już tam fajny Joystick

Arion nie ma Joystika ani wyswietlacza w podstawie Trend dopiero CIS ma joy i wyswietlacz czarno biały za ok. 3000 zł kolorowy większy. w podstawie zmieniasz biegi przyciskami na boku od operatora i nie ma możliwości automatyki przełożeń w podstawie dopiero CIS. zerknij na stronie claasa jak te 3 rodzaje kabin wyglądają 

Opublikowano
9 godzin temu, ahten napisał:

Kazdy podstawa

Arion w podstawie ma dyna 4/quadri a masej 5711 M może mieć i 12x12 i dyna 4. 

@Darek8787 joy w Claas taki  nawet nawet ale mi osobiście nie leży pstryczek od przewalania biegów/zakresów, bardziej mi sie widzi dźwignia T i rewers z emefa; skrzynie niby te same, rozkład masy lepszy ponoć w Arionie

w tym tygodniu wycena  za 5710 M dyna 4 z fabrycznym ładowaczem i tuzem + para hydrauliki, amor kabina (ośki nie ma w tej serii), 3 pary mech hydro, sprzęgło w hamulcu,  i  lepsza pompa  plus jakieś pierdy za 262 tys, moze być ??

Opublikowano
1 godzinę temu, Shaun napisał:

wycena  za 5710 M dyna 4 z fabrycznym ładowaczem i tuzem + para hydrauliki, amor kabina (ośki nie ma w tej serii), 3 pary mech hydro, sprzęgło w hamulcu,  i  lepsza pompa  plus jakieś pierdy za 262 tys, moze być ??

wydaje się dobra cena ale szkoda tej ośki jak dla mnie Arion lepiej wykonany szczególnie wykończenie kabiny i plastiki na zewnatrz. Czy ten Massey to we Francji robią czy jak kiedyś seria global w Chinach podobno był robiony?

Opublikowano (edytowane)

Valtra t175, warto dokładać do większego koła 710/42 cale czy lepiej standard 710/38 cali? Dealer chwali 38 bo większy balon więc miękka do jazdy. Ogólnie mam problem z oponami, nie wiem czy brać 650 z dociążeniem kół, czy 710, bo planuje w przyszłości podniesienie mocy i nie wiem czy 650 będą wystarczające (mam inne ciągniki do mniejszych prac)

Edytowane przez Marekk91
Opublikowano
21 godzin temu, Darek8787 napisał:

Arion nie ma Joystika ani wyswietlacza w podstawie Trend dopiero CIS ma joy i wyswietlacz czarno biały za ok. 3000 zł kolorowy większy. w podstawie zmieniasz biegi przyciskami na boku od operatora i nie ma możliwości automatyki przełożeń w podstawie dopiero CIS. zerknij na stronie claasa jak te 3 rodzaje kabin wyglądają 

A faktycznie nie ma ,to jednak lepszą opcją byłoby dopłacić do chociaż wyposażenia CIS , aczkolwiek faktycznie ten pstryczek jest trochę taki dziwny do zmiany przełożeń i biegów, reszta w tym joysticku jest spoko

Opublikowano
1 godzinę temu, proximaplus napisał:

A faktycznie nie ma ,to jednak lepszą opcją byłoby dopłacić do chociaż wyposażenia CIS , aczkolwiek faktycznie ten pstryczek jest trochę taki dziwny do zmiany przełożeń i biegów, reszta w tym joysticku jest spoko

mi się podoba ten pstryczek tyle co po placu jeździłem. a jak masz automatyke w polu prawie nie przerzucasz a w transporcie od 1 do 16 biegu nawet w automacie jest w quadrishift. ale musi być CIS.

Opublikowano
9 godzin temu, Marekk91 napisał:

Valtra t175, warto dokładać do większego koła 710/42 cale czy lepiej standard 710/38 cali? Dealer chwali 38 bo większy balon więc miękka do jazdy. Ogólnie mam problem z oponami, nie wiem czy brać 650 z dociążeniem kół, czy 710, bo planuje w przyszłości podniesienie mocy i nie wiem czy 650 będą wystarczające (mam inne ciągniki do mniejszych prac)

Dużo większy uciąg 42 w porównaniu do 38 przy tej samej szerokości

• Thanks 1