Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie nie w temacie ciągnika,  chodzi o opryskiwacz. Kupuję nowy opryskiwacz, dostałem od jednego dealera cenę za nowy na zamówienie 18 tys. netto większą, opryskiwacz byłby gotowy w połowie sierpnia. Od drugiego dealera dostalem ofertę właśnie 18 tys. netto niższa,  za opryskiwacz, który stoi u nich od końca 2023 roku. Jeden i drugi niczym się nie różni,  tylko ten jeden stał pod chmurką właśnie u dealera od końca 2023 roku. Jak podejść do takiego tematu,co uważacie?

Opublikowano

Pytanie, dlaczego stoi od 2023 roku nie kupiony , a na nowy trzeba czekać prawie pół roku. Czy to, że stal tyle czasu to nie wpływa na późniejsze użytkowanie i awarie.

Opublikowano (edytowane)

Raczej na korozję elementów metalowych lub wyblaknięcie plastiku od słońca. Jeszcze zależy czy te 18 tyś to duża różnica względem całości bo nie ma co porównywać przy 70 czy 300

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Ja bym na początek ustalił czy był zalany i przepłukany przez dysze płynem niezamarzającym bo z fabryki wychodzi po testach na wodzie raczej a stał 2 zimy na dworzu. Sprawdziłbym też jak działa całą elektronika czy wszystkie elektrozawory reagują lub jakieś małe elementy czy nic nie pękło (woda się zbiera cały rok i mróz może rozsadzić/uszkodzić) Tyczy się to zarówno elektroniki jak i takich pierdół jak kranik od mycia rąk. Czy siłowniki hydrauliczne, które nie pracowały - jeśli odkryty tłok czy nie ma korozji, nalotu itp.

Opublikowano
4 godziny temu, WojtekBuawski napisał(a):

299 netto z autodrive,  

20250407_101857.jpg

Inny dealer amortyzowana kabina, dach Visio i obciążniki 2x3x50 reszta to samo 335 netto. 

To w euromaszu zamówiłeś ?

Opublikowano
39 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Opryskiwacz jest objęty pierwszym uruchomieniem przez producenta oraz roczną gwarancją.

Tak tylko ty go najpierw musisz kupić czy uruchomią bez zakupu 

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Tak tylko ty go najpierw musisz kupić czy uruchomią bez zakupu 

Uruchomienie po zakupie. Ale w razie czego gwarancja jest na uruchomienie i później 12msc.

Opublikowano
6 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Pytanie, dlaczego stoi od 2023 roku nie kupiony , a na nowy trzeba czekać prawie pół roku. Czy to, że stal tyle czasu to nie wpływa na późniejsze użytkowanie i awarie.

negocjowałbym i brał tańszy

Opublikowano

Mały dylemat :

Case Puma 150 full power shift 2025,

czy Valtra T145 2024

wyposażenie podobne, amortyz os, mech zawory, tuz, koło 38 "

obydwa w podobnej cenie 430 tys

Jakie opinie o valtra ?

Opublikowano

Kolego a miesiąc temu pisałeś, że Puma ma być na kołach 42 ".

Valtra na pewno ma większy rozstaw osi i lepszą amortyzację przedniej osi.

Porównaj jeszcze  dopuszczalną masę całkowitą, Valtra ma większą.

Skrzynie 40 czy 50 km/h?

Wybór należy do Ciebie, trudny wybór.

Opublikowano

Ciągnik na felgach 42" wygląda kozacko, całe koło ma wtedy 10 cm większą średnicę, powierzchnia styku z glebą też będzie większa a co za tym idzie większy uciąg. Ale trochę zł. trzeba dopłacić.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Grzesiek napisał(a):

Ciągnik na felgach 42" wygląda kozacko, całe koło ma wtedy 10 cm większą średnicę, powierzchnia styku z glebą też będzie większa a co za tym idzie większy uciąg. Ale trochę zł. trzeba dopłacić.

Ile trzeba dopłacić?

Opublikowano

Większy uciag jest na 38 

Może źle to ujalem ciągnik jest zrywniekszy na 38 i wolniej schodzi z prędkości pod górki na asfalcie i szybciej nabiera prędkości na drodze 

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, Grzesiek napisał(a):

Kolego nie kompromituj się i nie wprowadzaj innych w błąd, tak samo jak saletra miała być po 2500 zł.

Jaki problem weź w testy 2 ciągniki te same na 38 i 42 i sprawdź. Ja sprawdzałem na przykładzie fendt i kiedyś miałem 2 zetory takie same na 30 i 34 to wiem co mówię 

• Haha 1