Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie musi być  jakiś turbo elektroniczny na wypasie, ale aby miał możliwość dwukierunkowej wymiany danych najlepiej w czasie rzeczywistym z gospodarstwem, więc najlepiej do tego navi +odpowiednie programy 

Opublikowano
11 godzin temu, rolnikon1989 napisał(a):

Orientuje się ktoś jakie wyposażenie musi mieć ciągnik żeby przeszedł na 4.0?

3 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

Nie musi być  jakiś turbo elektroniczny na wypasie, ale aby miał możliwość dwukierunkowej wymiany danych najlepiej w czasie rzeczywistym z gospodarstwem, więc najlepiej do tego navi +odpowiednie programy 

Jestem na etapie II poprawek odnośnie ciągnika na 4.0. Poza dwukierunkową wyminą danych (powtarzaną przez wszystkich jak mantra) ciągnik powinien mieć jakąś maszynę współpracującą spełniającą wymogi 4,0 np rozsiewacz/opryskiwacz ze zmiennym dawkowaniem VRA, czujnikami NDVI. (No bo przecież trzeba jakoś opisowo uzasadnić racjonalność zakupu ciągnika)

No i oczywiście system zarządzania gospodarstwem FMS lub system wspomagania decyzji DSS

I tu robią się koszty... bo 100-120 km ciągnik z fabrycznymi nawigacjami i systemem FMS to ok 400 netto podczas gdy kwota dofinansowania to zaledwie 200 tys

Opublikowano

Z tego co się orientuje to nie musi być fabryczna nawigacja. Sam zastanawiam się nad malym ciagnikiem + navi z turem za ok 250k.. ale myślałem o tym co piszesz z maszyną, bo nic takiego nie posiadam, chybaże opryskiwacz w coś doposażyć. Ja już niby podpisalem umowę na sprzęt do uprawy pasowej, ale wolałbym wcisnąć ciągnik który kupilem bez dofinansowania 

Opublikowano

Nie musi być to rozwiązanie fabryczne, ale chińskie wynalazki niekoniecznie mają sterowanie sekcji czy dedykowany program FMS. Podana przeze mnie kwota ma charakter informacyjny odnośnie rozwiązań markowych.

Jaki Ty chcesz kupić ciągnik z turem i nawigacją za 250k?

tur 30, nawigacja, nawet chińska, w wersji rozbudowanej pod 4.0 też 30. Na sam ciągnik zostaje 190k. No chyba  że jakieś NH T5 utility.

T5 EC 100km goła ok 270 netto

Ariony 430 w wersji first clas 334 (nawet wypasiony)

Opublikowano
6 godzin temu, kamil18fmr napisał(a):

Nie musi być to rozwiązanie fabryczne, ale chińskie wynalazki niekoniecznie mają sterowanie sekcji czy dedykowany program FMS. Podana przeze mnie kwota ma charakter informacyjny odnośnie rozwiązań markowych.

Jaki Ty chcesz kupić ciągnik z turem i nawigacją za 250k?

tur 30, nawigacja, nawet chińska, w wersji rozbudowanej pod 4.0 też 30. Na sam ciągnik zostaje 190k. No chyba  że jakieś NH T5 utility.

T5 EC 100km goła ok 270 netto

Ariony 430 w wersji first clas 334 (nawet wypasiony)

3 cylindrowy  grupy agco, była możliwość zakupu sam traktor za ok 230k netto, tur 28 z sprzętem, navi 17, wszystko zależy co gdzie i jak i rozrzut cenowy duży. Case i steyr prawdopodobnie do 250k netto coś też ogarnie. Mówię o prostych ciągnikach. To co piszesz, to 100k więcej co najmniej. 

Opublikowano

Chińska nawigacja za 17 tys do jazdy równoległej nie przedzie na 4.0. Sama jazda równoległa to jedynie rolnictwo precyzyjne. Na wniosek 4.0 potrzebna jest komunikacja z systemem zarządzania gospodarstwem i jakąś maszyną (ISOBUS).

Opublikowano

Dlatego zmieniłem plany i póki co chciałbym wcisnąć nowy ciągnik który kupilem przed naborem z przygotowaniem pod isobus. 

Kolega wziął na tej chińskiej zestaw do uprawy pasowej i jakoś połączył te wymiany danych, więc da się 

Opublikowano (edytowane)

Takie coś udało mi się wyłapać Steyr profi 4125 placowy 390k netto z metalowym obciążnikiem 800kg, 

-skrzynia 24x24, miękka ośka, amortyzacja kabiny, 4 pary elektronicznie sterowanych wyjść hydraulicznych, tuz z przyciskami z przodu, joystick do programowalnej hydrauliki, skórzana kiera, wykładzina, 12 led,  lepszy fotel, 480 / 600 opony Firestone i pełna automatyka skrzyni z uwrociami itp.

Jedynie brak monitora (możliwość dołożenia, okablowanie jest)

Edytowane przez PTrend
Opublikowano
2 godziny temu, PTrend napisał(a):

Takie coś udało mi się wyłapać Steyr profi 4125 placowy 390k netto z metalowym obciążnikiem 800kg, 

-skrzynia 24x24, miękka ośka, amortyzacja kabiny, 4 pary elektronicznie sterowanych wyjść hydraulicznych, tuz z przyciskami z przodu, joystick do programowalnej hydrauliki, skórzana kiera, wykładzina, 12 led, łącznik centralny hydrauliczny, lepszy fotel, 480 / 600 opony Firestone i pełna automatyka skrzyni z uwrociami itp.

Jedynie brak monitora (możliwość dołożenia, okablowanie jest)

Skrzynia 40 eco czy 50? 

Opublikowano (edytowane)

40eko, końcówka 2023 dlatego spory rabat i ostatnia sztuka na placu.

Nowy z linii NH t6.145 miałem wyceny na poziomie 390-399k tez tak wiec na plus do steyra w tej cenie bo niby to bardziej premium z cnh.

Edytowane przez PTrend
Opublikowano (edytowane)

Oś klasa 3 niestety więc ta teoretycznie "słabsza", ale hamulce o przedłużonej żywotności są.

Rozmyślam tylko czy jest sens dobrać ten tablet za około 10k netto. Ale na moje gospodarstwo raczej bez sensu.

Edytowane przez PTrend
.
Opublikowano (edytowane)

Hahah, sam mam 25lat dopiero więc jeszcze dziećmi się nie przejmuję 😂

Dziś podpisałem na tego steyra umowe i ostatecznie nie brałem tabletu.

Edytowane przez PTrend
Opublikowano
9 minut temu, PTrend napisał(a):

to lepiej zacznij przejmować, czas zleci 35 na karku i będą ciężary. rodzina> zabawki 

• Like 2
Opublikowano

Moje chľopaki są 11 i 8

Of ekranu by nie odchodzili.

A ja się cieszyłem z teleranka w niedziele rano i dobranocki o 7 wieczorem...

Niech sľuży i serwis dobrze sie sprawuje.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, PTrend napisał(a):

Ten Steyr profi 4125 to odpowiednik nh t6 czy t5 dynamic command ? 

Edytowane przez VaST
Opublikowano
58 minut temu, slavik80 napisał(a):

Moje chľopaki są 11 i 8

Of ekranu by nie odchodzili.

A ja się cieszyłem z teleranka w niedziele rano i dobranocki o 7 wieczorem...

Niech sľuży i serwis dobrze sie sprawuje.

Ja bym ich pogonił od razu od tych ekranów. 

Współczuję rodzicom którzy od najmłodszych lat dają dzieciom telefony ,tablety i komputery. A już jak telewizor gra od rana do wieczora to szkoda gadać 

Godzinę temu, PTrend napisał(a):

I dobrze zrobiłeś. Ja też u siebie nie brałem. Niepotrzebny koszt