Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś 430 miała mniejsza wiskoze i coś jeszcze względem 440 i 450 nie wiem jak jest teraz .

630 ma 156 nominalnej a w dowod wbite 177 albo 172

Edytowane przez tomek9111
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, najlepiej upewnić czy i jakie oświadczenie o mocy znamionowej wypisze producent.

Ja mam w aneksie przedział 110-130km i celuję w T6.145 / case maxxum 125 / class arion 430-450 / john deare 6M125 lub 130 (ale wszystko zależy ostatecznie od cen i wyposazenia)

Edytowane przez PTrend
Opublikowano (edytowane)

W mojej okolicy teraz moda na małe ciągniki,duze przeszło 200km juz pokupowali i wyprzedają takie mf255 po 50k i kupują małe po 60 kucy z klimą i cichą kabiną.

W sumie nawet ten korbanek na swoich filmach ile tych malutkich arbosów rozwozi,może teraz puki jeszcze te starsze w cenie warto sprzedać i wymienić na coś nowego konfortowego puki te stare jeszcze cenę trzymają.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 minut temu, Boles napisał(a):

zamawiany

Jakie jeszcze wyposażenie? Opony , hydraulika itd. 
Ja wolałem kupić placowego 6145 profi za 400 netto. Skrzynia scotrol (dynamic command 24x24 - 50 km/h), wzmacniana przednia oś i hamulce o wydłużonej żywotności bo jak nie będziesz tego  miał to ci nawet później skrzyni nie odblokują na te 50, przedni tuz i wom, isobus, koło 540 i 650, zaczep kulowy, 4 pary hydrauliki na linki i dwa pierwsze przeglądy gratis, 

Opublikowano
W dniu 18.12.2024 o 17:03, WojtekBuawski napisał(a):

Jak do tej mocy podchodzi ARiMR?

jak kolega @Grzesiek napisał w dowodzie jest 137 KM, ARiMR bierze pod uwagę moc z dowodu ale oświadczenie, że jest to moc chwilowa (boost) a znamionowa jest niższa przechodzi. Mi w Olsztynie przeszło właśnie z Arionem 450 wieczorem dopisze ile na oswiadczeniu importer wpisał mocy znamionowej bo nie pamiętam teraz.

Opublikowano
Godzinę temu, Darek8787 napisał(a):

jak kolega @Grzesiek napisał w dowodzie jest 137 KM, ARiMR bierze pod uwagę moc z dowodu ale oświadczenie, że jest to moc chwilowa (boost) a znamionowa jest niższa przechodzi. Mi w Olsztynie przeszło właśnie z Arionem 450 wieczorem dopisze ile na oswiadczeniu importer wpisał mocy znamionowej bo nie pamiętam teraz.

Mi przeszło na oświadczenie dilera, że moc znamionowa to 170 i tyle miałem we wniosku, a w dowodzie ponad 190, ale to moc maksymalna. Ciągnik bez boosta.

Opublikowano
3 godziny temu, mx_racer napisał(a):

importer czy diler?

u mnie Claas Polska wystawił pismo na prośbę dealera.

2 godziny temu, jan88 napisał(a):

a te oświadczenia o tej mocy dołączacie do wniosku o płatność czy wcześniej jak pisaliście aneks ?

Do wniosku o płatność ale ja nie aneksowałem ciągnika, miałem zakres 100-130 KM i poszedł od razu Arion 450.

Opublikowano

Na nowe zamówienie NH t6.145 EC, 40km/h EKO, oś przednia 4 klasy amortyzowana, kabina amortyzowana, 4 mechaniczne wyjścia hydrauliczne, wolny spływ, tuz, 480/600 opony, piton fix, hamulce o wydłużonej żywotności

ok. 380tys netto.

• Thanks 1
Opublikowano

a w dowodzie ciągnika  masz większą moc niz te 130 ?

30 minut temu, Darek8787 napisał(a):

Do wniosku o płatność ale ja nie aneksowałem ciągnika, miałem zakres 100-130 KM i poszedł od razu Arion 450.

1 minutę temu, PTrend napisał(a):

Na nowe zamówienie NH t6.145 EC, 40km/h EKO, oś przednia 4 klasy amortyzowana, kabina amortyzowana, 4 mechaniczne wyjścia hydrauliczne, wolny spływ, tuz, 480/600 opony, piton fix, hamulce o wydłużonej żywotności

ok. 380tys netto.

to taniej czy drożej jak placowy ?

Opublikowano
10 minut temu, PTrend napisał(a):

ok. 380tys netto.

To jak ciągnik podstawowy to szukałbym gdzie indziej. Nawet odpowiednika steyr i case. Nie tak dawno wisiało ogłoszenie jeszcze na olx a nawet oglądałem ten ciągnik za 345 netto. Chodzi o Nh t6.160 z takim wyposażeniem co podałeś. A to jednak 6 cyl. 40 tys idzie zaoszczędzić a kupić lepszy model. Kto pracował 6 i 4 cyl ten wybór ma prosty 

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, krzychu121 napisał(a):

To jak ciągnik podstawowy to szukałbym gdzie indziej. Nawet odpowiednika steyr i case. Nie tak dawno wisiało ogłoszenie jeszcze na olx a nawet oglądałem ten ciągnik za 345 netto. Chodzi o Nh t6.160 z takim wyposażeniem co podałeś. A to jednak 6 cyl. 40 tys idzie zaoszczędzić a kupić lepszy model. Kto pracował 6 i 4 cyl ten wybór ma prosty 

Niestety to wiadomo, ale 6 cylindrów nie wchodzi u mnie w grę ze względu na agencję i jej dobór maszyn.

Opublikowano
10 minut temu, PTrend napisał(a):

Niestety to wiadomo, ale 6 cylindrów nie wchodzi u mnie w grę ze względu na agencję i jej dobór maszyn.

Oni tam patrzą na ilość cylindrów??? Myślałem że tylko na moc. T6.160 ma 135 znamionowej 

Opublikowano

Masz rację patrzą tylko na moc, ale złożyłem aneks na ciągnik o mocy 110-130km (co już w przypadku mojego gospodarstwa i obecnego parku maszynowego jest lekkim przegięciem), wiec wątpię ze przeszło by więcej.

• Sad 1
Opublikowano
9 minut temu, PTrend napisał(a):

Masz rację patrzą tylko na moc, ale złożyłem aneks na ciągnik o mocy 110-130km (co już w przypadku mojego gospodarstwa i obecnego parku maszynowego jest lekkim przegięciem), wiec wątpię ze przeszło by więcej.

Ja bym się pokusił o ten aneks. Ciągnik to nie bułki że kupuje się co roku a przepaść w pracy między 4 a 6 cyl jest ogromna 

Opublikowano
35 minut temu, PTrend napisał(a):

Jeśli mogę zapytać jaka powierzchnię masz we wniosku?

Sam wnioskowałem o 120-130km i też odrzucili i max 106 zaproponowali, więc napisałem poprawkę 105-115 😅

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Ja bym się pokusił o ten aneks. Ciągnik to nie bułki że kupuje się co roku a przepaść w pracy między 4 a 6 cyl jest ogromna 

mój t6.145 pługa 4x45 praktycznie nie czuł, fendt 516 też ma 4 cyl i 160 km, nie przesadzaj czwórki nie są takie złe