Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Case vestrum, claas arion 430, valtra G co z tych ciągników będzie najmądrzejsze? Ciągnik do ładowacza i bardziej jako pomocniczy. Dealerów mam w podobnej odległości

Valtra wygodna widoczność dobra niestety moc porażka arion i w pługu i kosiarce i w przyczepie i każdej innej robocie mocniejszy case nie wiem. jeśli chodzi o serwis claas valtra droga case napewno najtańszy. Wygoda w kabinie z osią ? Claas nad valtra case nie wiem Awaryjność? Jak się trafi nie ma reguły 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Miałeś do czynienia z valtrą że piszesz ze mocy nie ma .

Valtra G jest od 105- 135 KM w standardzie i można ją na 145KM podkręcić bo silnik na to jest przygotowany i pojemnosc 4400cm3 nie jak inne 3400cm3.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Nie miałem ale nie spotkałem w okolicy rolnika który by pochwalił valtre za moc. Za ,,dizajn” czy wygodę owszem ale jeśli chodzi o moc to każdy narzeka że to nie jedzie.
W tych co kolega podał wszystkie mają 4.4 l. Popatrz no moment obrotowy. Max 550 w valtrze gdzie np case 610. 

Opublikowano

@robert1226 ja mialem z arion 420 i z g115 to i ten claas i john deere 5820 ja objezdza jak chce. Jeśli jest moc to gdzie bo chyba nie w transporcie laweta z 17 belami po 600 kg nie może nabrać pełnej prędkości na 1 km a jak widzi górkę to już w dół prędkość. Przyczepa zboża pszenicy 6 t pod górę do 18 kmh. Pług 4 skiby kverneland zagon 160 cm piach ziemia 7 kmh i nic więcej 

Opublikowano

To nie wiem co ci trafiło mam valtre G 115 i mam inne spostrzeżenia niż ty w plugu kverneland vario 3 skiby rozstawiony na max to zabiera 155 cm na piach to idzie około 10km na glinastej 8-9 km.zaden problem w prasie pasowej z 14 nożami idzie ile tylko prasa da radę przełknąć w transporcie z przyczepa 10 -12 ton bez najmniejszego problemu się rozpędza itd .

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Nie miałem ale nie spotkałem w okolicy rolnika który by pochwalił valtre za moc. Za ,,dizajn” czy wygodę owszem ale jeśli chodzi o moc to każdy narzeka że to nie jedzie.
W tych co kolega podał wszystkie mają 4.4 l. Popatrz no moment obrotowy. Max 550 w valtrze gdzie np case 610. 

ja chwale n134 aż z ciekawości bym sprawdził ile ma na wałku bo coś podejrzanie zrywna jest 

Opublikowano
1 godzinę temu, SamaPrawda napisał(a):

Case vestrum, claas arion 430, valtra G co z tych ciągników będzie najmądrzejsze? Ciągnik do ładowacza i bardziej jako pomocniczy. Dealerów mam w podobnej odległości

a masz już wycenione? Czy dopiero startujesz z ofertami?

Opublikowano

Brałeś może pod uwagę MF 5s ? 

Opublikowano
5 minut temu, robert1226 napisał(a):

To nie wiem co ci trafiło mam valtre G 115 i mam inne spostrzeżenia niż ty w plugu kverneland vario 3 skiby rozstawiony na max to zabiera 155 cm na piach to idzie około 10km na glinastej 8-9 km.zaden problem w prasie pasowej z 14 nożami idzie ile tylko prasa da radę przełknąć w transporcie z przyczepa 10 -12 ton bez najmniejszego problemu się rozpędza itd .

Ta co ja mowie ma kolega może taka jest się trafiła. Lada chwila będzie na olx. Ja testowałem t 175 pare dni temu to powiem Ci ze z  718 i 6r 155 nawet nie ma polotu 

Opublikowano
1 minutę temu, Pablo9812 napisał(a):

Strzelam że z 450 netto z ładowaczem 

Teraz, mkowals1 napisał(a):

a jak wyglądają testy ciągników ok 100 - 120 km - tzn. ile trwają?

Zazwyczaj przywożą za parę godzin. W zależności od dealera 

Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

To trochę bieda parę godzin, zbytnio się nie przetestuje.

Opublikowano
mkowals1 napisał:

a masz już wycenione? Czy dopiero startujesz z ofertami?

Nie mam nic konkretnie wycenionego, jak pisałem, miała być realizacja grudzień 2025 agencja chce, żeby był to czerwiec. Lubię konkretne rozmowy więc się nie śpieszyłem, ale trzeba będzie dzień poświęcić i objechać punkty.

mkowals1 napisał:

3 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

To trochę bieda parę godzin, zbytnio się nie przetestuje.

Lepsze to niż nic 🤷‍♂️

alfa napisał:

58 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Valtra wygodna widoczność dobra niestety moc porażka arion i w pługu i kosiarce i w przyczepie i każdej innej robocie mocniejszy case nie wiem. jeśli chodzi o serwis claas valtra droga case napewno najtańszy. Wygoda w kabinie z osią ? Claas nad valtra case nie wiem Awaryjność? Jak się trafi nie ma reguły 

Przedstawiciel zachwycał się valtrą, że 20t kukurydzy targa po polu, chociaż gabarytem to jest mały ciągnik. znajomy ma ariona 440 i nh t5 dc to podobno czuć, że nh jest mocniejszy, ale szczegółów mocowych nie znam

Pablo9812 napisał:

Nie orientowałem się jak to wygląda, dwa nowe w tym roku się pojawiły w okolicy, jeden chodzi bez zarzutu, drugi ma ciągłe problemy i na hamowni wypluł 20km mniej niż deklarowane 🤷‍♂️ loteria

Opublikowano
16 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

2020

Z ekologia ? 
Każdy zazwyczaj chwali swoje dopóki nie sprzeda. Dalszy znajomy Classa się nie mógł nachwalić. Miał dwa ciągniki. W gazecie reklamę na 3 strony robił jakie to super ciągniki. Co chwila dostawał ciągnik na testy. Minęła modernizacja to sprzedał obydwa i powiedział że nie chce już na oczy widzieć tego chu.ostwa. 
Ja swoje wcześniejsze ciągniki też chwaliłem dopóki nie przyprowadziło się czegoś nowszego, lepiej wyposażonego o innym gabarycie itd 

Opublikowano
50 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Z ekologia ? 
Każdy zazwyczaj chwali swoje dopóki nie sprzeda. Dalszy znajomy Classa się nie mógł nachwalić. Miał dwa ciągniki. W gazecie reklamę na 3 strony robił jakie to super ciągniki. Co chwila dostawał ciągnik na testy. Minęła modernizacja to sprzedał obydwa i powiedział że nie chce już na oczy widzieć tego chu.ostwa. 
Ja swoje wcześniejsze ciągniki też chwaliłem dopóki nie przyprowadziło się czegoś nowszego, lepiej wyposażonego o innym gabarycie itd 

ja nie mam co ukrywać wom się ukręcił, klima padła 2200h może inne się nie psują w ogóle hydraulika na wajchy. ekologia tak DPF i adblue, DPF w ogóle się nie wypala tylko ręcznie włączam przed zmianą oleju co 300h 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SamaPrawda napisał(a):

Też stałem przed tym wyborem. Padło na Claasa Ariona 440. Nie podobał mi się nigdy z wyglądu, ale racjonalność wzięła górę. W czasopismach  chwalą ze mało pali. Jest szeroki.
U najbliższego dealera Case okazał się droższy. 
Valtra zauroczyła mnie designem, ale już opinie, nawet tu na forum, wybudziły mnie z tego snu. Poza tym  rozmowę z przedstawicielami na targach w Kielcach mogę podsumować tak" Panie to je Valtra, tu nie ma co pytań zadawać tylko brać z rączki pocałowaniem". 
MF odpowiednik Valtry G w środku ma super, te dwa joistiki i zmiana połówek rewersem pod kierownica, fajna sprawa z doświadczenia potwierdzam. Jednak dealer taką ofertę złożył że nawet JD się  umywa :D 
Dużym minusem tego MF jak i Valtry jest trudno dostępny filtr pow przy ładowaczu. ale to kosztem widoczności. 
MF i Arion najbardziej racjonalne ciągniki wg mnie. Jak dużo turem będzie pracowane w czystych warunkach to MF. 

Edytowane przez proxima95
zawieszenie kompa i podwójny post
Opublikowano

W Claasie macie silnik FPT czyli ten sam co jest w Case, Styer i New Holland. 

Na jesieni miałem na testach NH T5.140 Dynamic Command czyli skrzynia jak w Case Vestrum 8 Activ. Ciągnik naprawdę mało pali, zapiąłem go do pługa agro masz 4x50 na resorze duży długi plug,to ładnie sobie radził, przeważnie to 9.2-9.3 km/h przy 1700 obrotów. Zestaw uprawowo siewny na bronie talerzowej, też dawał radę, waga zestawu na pusto to lekko ponad 2 tony, klocek na przód 600kg i po szosie i dołach 45 km/h nie było problemu.

Ciągnik na testach miałem dobę, sam odbierałem z placu i odprowadzałem na plac z tym że kupiłem u nich już parę maszyn.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, proxima95 napisał(a):

Też stałem przed tym wyborem. Padło na Claasa Ariona 440. Nie podobał mi się nigdy z wyglądu, ale racjonalność wzięła górę. W czasopismach  chwalą ze mało pali. Jest szeroki.
U najbliższego dealera Case okazał się droższy. 
Valtra zauroczyła mnie designem, ale już opinie, nawet tu na forum, wybudziły mnie z tego snu. Poza tym  rozmowę z przedstawicielami na targach w Kielcach mogę podsumować tak" Panie to je Valtra, tu nie ma co pytań zadawać tylko brać z rączki pocałowaniem". 
MF odpowiednik Valtry G w środku ma super, te dwa joistiki i zmiana połówek rewersem pod kierownica, fajna sprawa z doświadczenia potwierdzam. Jednak dealer taką ofertę złożył że nawet JD się  umywa :D 
Dużym minusem tego MF jak i Valtry jest trudno dostępny filtr pow przy ładowaczu. ale to kosztem widoczności. 
MF i Arion najbardziej racjonalne ciągniki wg mnie. Jak dużo turem będzie pracowane w czystych warunkach to MF. 

To ile zapłaciłeś za claasa? Dziwne że case był droższy