Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.04.2024 o 13:42, Darek8787 napisał:

ciekawe czy to ktoś ubezpiecza w czasie wojny skoro tyle nowiutkich sprzętów na polach. może chodzi o sprzedaż właśnie i zwroty z AC, cwany układ fabryka się kręci :)

Jak jest wojna ac nie działa 

a używki się nie psują bo jak były nówkami to już rolnik naprawił wady haha

Edytowane przez suffeks
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

To się akurat zgadza firmy kupują. Ale wiele firm tnie w opcjach jak może. Sam znam przykład firma z zyskiem ponad 100 mln za zeszły rok. JD 6120 m Najtańsza skrzynia żadnych tls ów ale przedni wom tuz biegi pełzające tur musza być. Z bajerów dla kierowcy klima i radio i pneumatyczny fotel. Czyli standard.. Nawet pneumatyki nie ma. No i opony dość szerokie. Na 5 zakupionych w tym roku traktorów tylko jeden jd reszta kuboty i nh bo taniej. A zarząd każe koszty ciąć i chwali oszczędności.

Opublikowano
9 godzin temu, hubertuss napisał:

To się akurat zgadza firmy kupują. Ale wiele firm tnie w opcjach jak może. Sam znam przykład firma z zyskiem ponad 100 mln za zeszły rok. JD 6120 m Najtańsza skrzynia żadnych tls ów ale przedni wom tuz biegi pełzające tur musza być. Z bajerów dla kierowcy klima i radio i pneumatyczny fotel. Czyli standard.. Nawet pneumatyki nie ma. No i opony dość szerokie. Na 5 zakupionych w tym roku traktorów tylko jeden jd reszta kuboty i nh bo taniej. A zarząd każe koszty ciąć i chwali oszczędności.

Później wsiadają na to ludzie z łapanki który ma wyjeździć 8-10 godzin i ma w d*pie sprzęt też bym raczej szedł w tą stronę jak ludzie mają jeździć 

Opublikowano

Tu nie chodzi o ludzi z łapanki. Bo tam robią ludzie po 20 lat a traktor jest lepiej serwisowany niż u nie jednego rolnika. Mają być OSZCZEDNOŚCI. Opowiadałem to znajomemu kolędzie dealerowi JD> A On do mnie z drugim  kumplem od serwisu. CO się dziwisz u nas w sensie u delaera też każą na wszystkim oszczędzać a dealer to naprawdę duża firma.

Opublikowano
10 godzin temu, hubertuss napisał:

tak tną koszty że JD liderem sprzedaży w tym roku a 15 lat liderem był NH

Opublikowano
7 godzin temu, WojtekBuawski napisał:

pochwalisz się cena jaką ci zaproponowali?

235000 netto

3 lata temu za Case Maxxuma dalem 260.000 ze skrzynią 17,przednim tuzem,4pary hydrauliki, skórzana kierownica radio i kilka drobnych puerdułek.

Opublikowano
7 godzin temu, Mateusz1q napisał:

tak tną koszty że JD liderem sprzedaży w tym roku a 15 lat liderem był NH

Weź przeczytaj jeszcze raz to co napisałem albo poproś kogoś kto umie to zrobić.

Opublikowano

"Na 5 zakupionych w tym roku traktorów tylko jeden jd reszta kuboty i nh bo taniej." ?????? sugerujesz że wcześniej były same JD a teraz inne marki a jest odwrotnie zamiast nh kupują JD co widać w zestawieniu zakupów od początku roku 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie nie były wcześniej same jd były już i kuboty i nh. łącznie 4 k 2 nh i 4jd. Zostanie 2 nh 1 jd i 7 k. Przypomnę firma ponad 100 mln zysku. A co do rankingów sprzedaży. Nie dzielą one ilości sztuk względem ceny i wyposażenia jd ma całą masę prostych modeli. Droższe modele mogą być różnie konfigurowane. Mogą się sprzedawać nawet takie 6 m ale wcale nie wypasione tylko jak powyżej pisałem rzeczy niezbędne do danej pracy jaką ma ciągnik wykonywać.

Nie wątpliwym atutem jd jest bogata sieć serwisowa i dealerska a to dla wielu instytucji i firm jest istotny argument u mnie organy samorządowe zakupiły 2 jd. Ale z tego co widzę np na tym forum to ludzie raczej interesują się tańszymi markami. Zobaczymy jak się to rozegra.

PS na początku roku w Polsce była fala strajków rolniczych, ze bieda a tu proszę. Druga pod względem najdroższych marek bije rekordy sprzedaży.😄

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Oj nie @robert1226 . O tej samej mocy jd i valtra miałem na testach po 130 km i ponad 200 . Valtra nie ma żadnego polotu jeśli chodzi o moc nawet w tych powyżej 200 km na skrzyni autopowr. 6 r 215 zajeżdża valtra t 235 jak chce a co mówić o jd 235 to już wogole . Jd 6130 r zajeżdża mocą n 135 jak chce . Valtra ogólnie jest ok pomijając droższy serwis i to że od mocy trzeba odjąć z 15 procent .  Pod górki z beczka i w agregacie valtra wymieka i to mocno  . Zresztą dziś nie problem wziąć ciągnik w testy i porównać do swojego np jd do valtra czy na odwrót . Wtedy każdy widzi na wlasne oczy . Nie żebym był zwolennikiem i jakimś wielkim fanem jd . Ale fakty są faktami . 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Bierze się z tego że niektórzy dilerzy np jd  dając ciagnik na testy dają podkręcony nie informując ot tym , a robią to by się taki jeden i drugi zachwycił mocą. 

Jd ma kiepskie wykonanie kabiny te skrzypiące plastyki nie wspomnę o nieprzyjemnej w dotyku kierownicy.

• Like 1
Opublikowano

Kolego alfa ktirt diler oferuje testy przed zakupem? 

Mowiac o valtra pytalem w Agricole I raifaisen ,niestety  tylko prezenracja na pkacu.

John deer pytalem we frick I tez podobnie 

Najpewnuej u mnie skonczy sie na uzywanym massey ferguson. 

Z valtra to myslalem o models G 125 versu.

Koszt takiej to ok 430 netto 

Wiem ,ze w tym przedziale mocy polecali koledzy new holland t5 na skrzyni dc.

A Ty co bys polecal?

Blisko mam serwis kubota, nieco dalej new holand ok 40 km I nieco dslej deuth fahr valtra class no I mc cormic wchodzi na wschodzie ostro

Opublikowano (edytowane)

Stad że jd podaje prawdziwe konie w najbardziej rygorystycznej normie i do tego silniki jd od zawsze są mega elastyczne . Jd 6 r 215 ma ponad 1000 momentu obrotowego gdzie valtra t 235 930 

28 minut temu, slavik80 napisał:

Kolego alfa ktirt diler oferuje testy przed zakupem? 

Mowiac o valtra pytalem w Agricole I raifaisen ,niestety  tylko prezenracja na pkacu.

John deer pytalem we frick I tez podobnie 

Najpewnuej u mnie skonczy sie na uzywanym massey ferguson. 

Z valtra to myslalem o models G 125 versu.

Koszt takiej to ok 430 netto 

Wiem ,ze w tym przedziale mocy polecali koledzy new holland t5 na skrzyni dc.

A Ty co bys polecal?

Blisko mam serwis kubota, nieco dalej new holand ok 40 km I nieco dslej deuth fahr valtra class no I mc cormic wchodzi na wschodzie ostro

Szwagier  ma g 115 to moc mniejsza jak w jd 5820 tyle że ciezejsza bardziej komfortowa większą . Ale jd ma 20 lat a ta 2 lata to i przeskok technologii jest . Agrotechnik stawiski daje valtre a jd Fricke . Przy cenie ok 350 tys netto bralbym Arion 470 bez zastanowienia . Trzeba dodać że jak ktoś sporo pracuje godzin i weźmie przedłużona gwarancje to np duży przegląd takiej valtra t 235 kosztuje w serwisie prawie 20 tys a to już kpina z rolnika . Zgodzę się też z kolegą Robert że plastiki skrzypią w jd ale to bardziej m . Jeśli ktoś przejedzie się valtra t 235 i jd 215 230 auto powr seri r nie wsiądzie do valtry . Jesli mka jak najbardziej valtra wtedy . W valtra podoba mi się os na poduszce . Może warto dodać coś o kubocie . Facet nie daleko ma jakąś taka stara m 128 czy coś takiego taka jeszcze nie ladna ona daje jej w kość w h*j lat i tylko oleje filtry opony inny ma ta 170 nowa to lipa jak cholera mocna oszczędna ale non stop coś siada w elektryce a tam plastiki błotniki maski itp to już brak słów taki chłam 

Edytowane przez alfa
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Bo jd chyba jako jedyny nie zmniejsza pojemności silników tylko ciągnie te dość duże litrarze nie cuduje jak np nh 3,4 l 120KM wysysa potem to ni siły ni elastyczności.

Edytowane przez robert1226