Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, GABBER85 napisał:

Jak ceny ciągników ruszyły do góry kilka lat temu , było że drożeją "bo stal i dzie w górę" , jak stal spadła z 6 na 3  tyś/t , ciągniki nadal walą w górę... "bo Rosja", "bo woda podrożała"

Dalej beda drozaly o inflacje a tak faktycznie to o stali nikt na poważnie nis mowil z producentow a bardziej chodzilo o ceny opon szyb przewodnikow siedzen i np oleje  itp . Wystarczy popatrzec ile poszczegolne rzeczy poszly do gory . Do tego dochodza wyzsze koszty dealerow z powodu zarobkow pracownikow kosztow leasingu samochodow zusu podatkow itd a wiadomo ze dealer tego ze swojego zarobku nie ujmie tylko wrzuci na nas tym bardziej ze nie widac u dealerów tanich zboz i mleka to po co mieli by to robic . A i nigdy w historii ceny maszyn nie spadly i nie spadna teraz a raczej trzeba wygladac kolejnych +10 % . A przy dzisiejszych cenach produktow to juz i tak nie smiech np taka valtra n 135 km 500 netto czy fendt 514 podstawa 760 netto. To juz trzeba poważnie sie zastanowic czy co brac takie cus nie lepiej sobie kupic lokal na wynajem mieszkanie czy np otworzyć lub odkupic powiedzmy myjnie samochodowa 

• Like 1
Opublikowano

Na przykładzie cen ciągników Zetor mogę stwierdzić, że zaliczy w tym roku pier.... o ziemię i spotkanie się z szarą rzeczywistoscią. Będą rabaty...No kto to widział, by seria jaką jest Proxima Hs w stage 3b w 2021 roku  kosztowała 250brutto, rocznik 2022 290brutto a rocznik 2023 czyli z silnikiem Deutz ag 3.6L stage V kosztuje już prawie 330brutto za tak mały i wąski ciągnik...

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:

Dalej beda drozaly o inflacje a tak faktycznie to o stali nikt na poważnie nis mowil z producentow a bardziej chodzilo o ceny opon szyb przewodnikow siedzen i np oleje  itp . Wystarczy popatrzec ile poszczegolne rzeczy poszly do gory . Do tego dochodza wyzsze koszty dealerow z powodu zarobkow pracownikow kosztow leasingu samochodow zusu podatkow itd a wiadomo ze dealer tego ze swojego zarobku nie ujmie tylko wrzuci na nas tym bardziej ze nie widac u dealerów tanich zboz i mleka to po co mieli by to robic . A i nigdy w historii ceny maszyn nie spadly i nie spadna teraz a raczej trzeba wygladac kolejnych +10 % . A przy dzisiejszych cenach produktow to juz i tak nie smiech np taka valtra n 135 km 500 netto czy fendt 514 podstawa 760 netto. To juz trzeba poważnie sie zastanowic czy co brac takie cus nie lepiej sobie kupic lokal na wynajem mieszkanie czy np otworzyć lub odkupic powiedzmy myjnie samochodowa 

Nie wiem czy wszędzie, ale dziś widziałem valtre N 175 z ładowaczem, amortyzacja kabiny pneumatyczna to cena na tak bez targowania to było 125 tyst EUR netto czyli jakieś 540 tyś netto ale za 175 km.

Myślałem o valtrze serii G 125 ale to w Irlandii nowość i cena będzie na wtorek/środę. W Agricola Krasnystaw to we wstępnej rozmowie to jest valtra G 125 podobno 129km za 460 netto 

Ten class 185 km 125 tyś netto EURO

Ciekawe,czye na modernizację konieczne jest aby kupić u polskiego dilera.

IMG20230709164736.jpg

Opublikowano (edytowane)

N versu ? A czemu chcesz w Irlandii kupić . Na nową modernizacje zapewne żeby ciągnik wziąć trzeba będzie nabrać drogich opryskiwacz i rozsiewacz żeby punktów podbić to mało zwrotu już zostanie a licząc realnie to jak wnioski by przyjęli w październiku co mało prawdopodobne to ci z początku listy kupią za rok w październiku to taka valtra g z 460 będzie już z 520 albo i 550. 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Chciałbym jak już to kupić najbliżej gospodarstwa, po pierwsze serwis w razie poty. Po drugie myślałem o wspieraniu lokalnych przedsiębiorców.

Ceny maszyn rosną ciągle, zawsze wymówka materiały droższe, koszty pracy w górę, koszty transportu w górę.

Jak bym nie myślał o następcach to ;bajery; niebyły by potrzebne.

Ale cóż... Wszystko idzie do przodu aby nie zostać też w miejscu,realnie patrząc cofać się to pewnie zdecydowałby się na używkę. Czemu w Irlandii? Tutaj acco na tak jak w Polsce 3 marki, Fendt - absolutnie top , valtra - taki Fendt dla ubogich

No i Massey Ferguson jako budżetowy ciągnik, 

Jak patrzę na ogłoszenia w Polsce to wiele jest takich, Massey Ferguson skrzynia Vario, a tutaj to mówią otwarcie Dyna w Massey Ferguson i to nie jest to samo

Valtra też nazywa skrzynie Powershit chodź silniki niektóre modele mają takie same.

Niestety ale maszyny liczą procentowo do ceny całości i ciężko jest tak z marszu zdobyć te punkty.

I jeszcze te inne interpretacja prowadzących w agencji..

Opublikowano

Czy case famarall 90 a to dobra opcja ? Ilość przepracowanych motogodzin u mnie rocznie miał by 200 mth.Taki pomocniczy do naprawdę lekkich zadań .Ma ktoś z was takiego ile pali its i ile to kosztuje teraz ???

Opublikowano
2 godziny temu, tomek9111 napisał:

Z placu 450-480 netto

A mi przedstawiciel z ryk wycenił na 608k netto, jakieś chore ceny mają. Ciekawe jak w Krasnymstawie, bo za Masseya 7s na dość konkretnej opcji 480-490k netto to i chyba valtra powinna być w podobnej cenie

Opublikowano
9 godzin temu, tomek9111 napisał:

Z placu 450-480 netto

Gdzie kolego można taką kupić?

Ja spotkałem się z wyceną za model G 135 model versu ale to tylko 129 km wg homologacji a seria t to już całkiem inny gabarytowo ciągnik 

Opublikowano

To ta t 145 w jakiej jest wersji? Hi tech?

Nie żebym  mógł na własnym przykładzie powiedzieć, ale jeden z delerow to mnie przestrzegał przed hi tech , mowa o modelu G.

Swoją drogą to polecał N 174 w wersji dynamic

Opublikowano
11 godzin temu, MarekDFagrofarm410 napisał:

A mi przedstawiciel z ryk wycenił na 608k netto, jakieś chore ceny mają. Ciekawe jak w Krasnymstawie, bo za Masseya 7s na dość konkretnej opcji 480-490k netto to i chyba valtra powinna być w podobnej cenie

Wy tam bogate strony Piątnica 3 zł za mleko

Opublikowano

To idź mu powiedz ze głupi czy versu czy hitech silnik koła i cała reszta to samo tylko w kabinie monitor i wszystkie funkcje elektronicznie i sterowanie hydrauliką  na guziki z elektrozaworami bardziej nafaszerowsny elektroniką te versu i więcej do popsucia , a tak ci powiedział bo versu dużo droższy to i dla niego wieksza prowizja.

9 minut temu, slavik80 napisał:

To ta t 145 w jakiej jest wersji? Hi tech?

Nie żebym  mógł na własnym przykładzie powiedzieć, ale jeden z delerow to mnie przestrzegał przed hi tech , mowa o modelu G.

Swoją drogą to polecał N 174 w wersji dynamic

Opublikowano
7 godzin temu, cwieku333 napisał:

Robił ktoś ostatnio wycene mf serii 57 s? Jak wychodzi cenowo?

5S.105 

Dyna 6 

Cztery pary wyjść hydraulicznych

Pompa o wydatku 110l/m LS 

Mechaniczna amortyzacja kabiny 

Amortyzowana oś

Koła przód 520/70R28 tył 520/70R38

To mam napisane ogólnie ta wersja już z tym podłokietnikiem i joistickiem 

Na ofercie do mgr z połowy czerwca miałem na 410 netto, z tego co mówił przedstawiciel jakby chciał go kupić w ten dzień to realna cena ok 370-380 netto

Tyle że wspominał,że mają być jakieś korekty w dół

• Sad 1
Opublikowano
11 godzin temu, Pablo9812 napisał:

5S.105 

Dyna 6 

Cztery pary wyjść hydraulicznych

Pompa o wydatku 110l/m LS 

Mechaniczna amortyzacja kabiny 

Amortyzowana oś

Koła przód 520/70R28 tył 520/70R38

To mam napisane ogólnie ta wersja już z tym podłokietnikiem i joistickiem 

Na ofercie do mgr z połowy czerwca miałem na 410 netto, z tego co mówił przedstawiciel jakby chciał go kupić w ten dzień to realna cena ok 370-380 netto

Tyle że wspominał,że mają być jakieś korekty w dół

A pytałeś o wycenę 5709s z dyna6?