Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał:

Na rzepak do tej pory koszty jakie mam to 3300 zł z paliwem i jakąś tam amortyzacja.

Od zasiania do teraz 

A u mnie nawet 1000zl nie ma 🤣 w tamtym roku z podobnej technologii było 4,5t

Opublikowano
3 minuty temu, skywalker89 napisał:

A u mnie nawet 1000zl nie ma 🤣 w tamtym roku z podobnej technologii było 4,5t

1000 zł? Samo przygotowanie pola, posianie, koszt zabiegów opryskiwacza to masz z 800 zł a gdzie tu reszta ? Chyba ktoś kręci 

33 minuty temu, Florek93 napisał:

Ale to brutto już ?

Tak

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

Ponad 7 tys nakładu na hektar miałeś?? 

Aż takich nakładów to ja nie robię 😆 może źle się wyraziłem, będę pod kreską względem lat poprzednich. Dziś coś tam na zielono +13 ojro

Edytowane przez karol19920
Opublikowano
43 minuty temu, MatiZdzichu11441 napisał:

Znajomy z skupu mówił, że nawet firankami w big bagach pchają rzepak do nas. Jakie macie przemyślenia na ten temat ? Sznas na podwyżki chyba są znikome 🤔

wg mnie rzepak już spać niżej nie może bo szoruje po dnie i metr mułu 

Opublikowano
MatiZdzichu11441 napisał:

Znajomy z skupu mówił, że nawet firankami w big bagach pchają rzepak do nas. Jakie macie przemyślenia na ten temat ? Sznas na podwyżki chyba są znikome 🤔

z rzepakiem też tak może być bo z pszenica wiem że tak robią w moim rejonie. 1 tonowe big bagi na firankach i hałda rozciętych worków na placu. ciężarówki na podkarpackich rejestracjach

Opublikowano
XTRO napisał:

Na rzepak do tej pory koszty jakie mam to 3300 zł z paliwem i jakąś tam amortyzacja.

Od zasiania do teraz 

To u mnie koszta wyszły z nawozem naturalnym/sztucznym- 1800/2800 do teraz amortyzacja w połowie bo połowa sezonu, ale fakt że ten sezon może wyjść około 7tys żeby zrobić rzepak sięgający tych 5t, chyba że ma się mega zasobności i dziewicze działki to ok

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, MatiZdzichu11441 napisał:

Może byc 2k jak i 5k.. niby mówią że teraz ruskie trochę zbierają siły żeby bliżej wiosny znowu konkretniej uderzyć, a jak będzie..? Jak oleje i ropa na giełdach pojdzie w górę to i rzepak pociągnie, aczkolwiek myślę jak jan88, taniej raczej może nie będzie 

12 godzin temu, XTRO napisał:

1000 zł? Samo przygotowanie pola, posianie, koszt zabiegów opryskiwacza to masz z 800 zł a gdzie tu reszta ? Chyba ktoś kręci 

Tak

Po zniwach

1x talerzowka - 100zl

1x wjazd zestawem i siew swoimi nasionami -120zl 

2x wjazd skracanie, odżywka-200zl

1x 70kg saletry - 250zl 

Bez nawozenia pk 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
12 godzin temu, jan88 napisał:

wg mnie rzepak już spać niżej nie może bo szoruje po dnie i metr mułu 

A dlaczego nie może? Niektórzy mówili ze niżej 3 tys nie może spaść, a poleciał. 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
4 godziny temu, skywalker89 napisał:

Może byc 2k jak i 5k.. niby mówią że teraz ruskie trochę zbierają siły żeby bliżej wiosny znowu konkretniej uderzyć, a jak będzie..? Jak oleje i ropa na giełdach pojdzie w górę to i rzepak pociągnie, aczkolwiek myślę jak jan88, taniej raczej może nie będzie 

Po zniwach

1x talerzowka - 100zl

1x wjazd zestawem i siew swoimi nasionami -120zl 

2x wjazd skracanie, odżywka-200zl

1x 70kg saletry - 250zl 

Bez nawozenia pk 

Nasiona ? Odchwaszczanie, etc ? 

Opublikowano

Po fasoli to nawet bez talerzówki.. odchwaścilem dwuliścienne tylko po fasoli, reszta tylko na samosiewy jednoliscienne zrobione. Część pewnie i tak  bedzie zlikwidowana na buraki. 

Swoje nasiona liczyć? 😀 4kg x 3zl.. całe 12zl/ha. No plus jakieś zaprawy dane, niech bedzie 20zl. 

To co zostanie do odchwaszczenia na dwuliścienne na wiosnę pojdzie major + chyba Zorro? W tym roku sie sprawdziło, mimo bardzo dużej przytulii od miedz (gdzie kilka tyg po zabiegu myślałem że nie zadzialalo) w żniwa było czyściutko, nie licząc jakiegoś pojedynczego zielska w spodzie, dla niektórych ma to znaczenie, dla mnie średnie. Wolę zebrać 3-3,5t, niż robić koszty i później płakać, że za mało się urodziło. Ten rok pokazał, że rzepak wbrew pozorom nie jest niewiadomo jak wymagającą rośliną, jak dla mnie i u mnie to widzę, że wystarczy posiac odpowiednio wcześniej aby wykształcił odpowiedni system korzeniowy to później sobie radzi. Ostatnio jak coś pryskalem, to na 90% pola nie było widać żeby mu coś brakowało, bardzo ładny rzepak. Nie raz się starało, stało na tip top i rzygać się chciało na te rzepaki jesienią przy kilka razy większych kosztach 

Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał:

A dlaczego nie może? Niektórzy mówili ze niżej 3 tys nie może spaść, a poleciał. 

Jeszcze nie tak dawno jak pisałem że rzepak tanieje z 30-40 euro  i pewnie w tym roku się nie zarobi , bo już jest taniej niż w żniwa o 200zł/tonie , to mi odpisałeś ze co to jest 30-40 euro , tyle to w przyszłym tygodniu może za 2-3 dni odrobić . Od tego czasu minęło już z 1,5 - 2 miesiące i z tych 200 zł w plecy zrobiło się 500-600zł /tona. Ciekawe czy dalej uważasz że za tydzień-dwa cena może na tyle odbić że będzie drożej niż w żniwa , o @miwigos nawet nie będę wspominał , bo też wówczas uczestniczył w tej dyskusji , i twierdził że to jest kwestia miesiąca -dwóch (czyli grudzień) jak cena będzie lepsza niż w żniwa i sięgać będzie 3500netto , a pózniej o 4 tys będzie się ocierać 

Opublikowano

wszystko przed nami , ja nic nie sprzedałem z tych żniw jescze , 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, mysza103 napisał:

Jeszcze nie tak dawno jak pisałem że rzepak tanieje z 30-40 euro  i pewnie w tym roku się nie zarobi , bo już jest taniej niż w żniwa o 200zł/tonie , to mi odpisałeś ze co to jest 30-40 euro , tyle to w przyszłym tygodniu może za 2-3 dni odrobić . Od tego czasu minęło już z 1,5 - 2 miesiące i z tych 200 zł w plecy zrobiło się 500-600zł /tona. Ciekawe czy dalej uważasz że za tydzień-dwa cena może na tyle odbić że będzie drożej niż w żniwa , o @miwigos nawet nie będę wspominał , bo też wówczas uczestniczył w tej dyskusji , i twierdził że to jest kwestia miesiąca -dwóch (czyli grudzień) jak cena będzie lepsza niż w żniwa i sięgać będzie 3500netto , a pózniej o 4 tys będzie się ocierać 

Może odbić, zapomniałeś co się wydarzyło rok temu?? 

Na jakiej podstawie twierdzisz że tak nie będzie?? - słucham. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Na takiej podstawie , że się obserwuję to co dzieję się od żniw do dnia dzisiejszego , i raczej nic nie przemawia za tym żeby się to obróciło o 180stopni , ale daj boże żeby to jakoś skoczyło do góry , mimo ze sprzedałem , ale może jakieś mrozy zrobią trochę cenę żeby pisać kontrakt na żniwa w rozsądnej cenie , bo i na żniwa to się nie ciekawie zapowiada , bo nasiane jest dużo więcej niż teraz było , 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v