Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, thor1984 napisał:

No w kredytach nie ma nic złego pod warunkiem, że ktoś ma jakąś strategie rozwoju i podąża za nią. Bardziej chodzi mi o przeinwestowanie tymi kredytami które nie raz są wydatkowane w sposób ekonomicznie nie uzasadniony. Np. Mam znajomego co na jakieś 12 ha i ma ciągniki o łącznej mocy około 240 koni. Potem stękanie czy na ratę będzie. 

Co do youtuberow to gdzieś czytałem  że któryś na nawozy wziął kredyt hipoteczny 😄😄

Musi vlog w żniwa zrobić i pokazać 5t rzepaku z ha ,   najważniejszy jest FAME

ciekawe który as tak zrobił ???

Edytowane przez youn81
Opublikowano
13 minut temu, cinek1808 napisał:

U mnie kredyt był brany 3 razy dwa razy na zakup ziemi i raz na ciągnik ale to tak aby w ciągu 3 lat spłacić z dopłat. 

Dziś kupiony siarczan potasu 3900 i polifoska krzem 3150

Każdy startuje w innym czasie z innego poziomu więc kredyt czasami to jedyne wyjście. Podam prosty przykład gosp. 25ha ma możliwość kupna ziemi 50ha 20tys/ha w swojej wiosce, trzeba włożyć w banku do tego chemia nawozy rocznie (150 tyś/50ha) i zmiana parku maszynowego zazwyczaj...  do tego w międzyczasie  dochodzi z 20 ha dzierżaw.  W przeciągu 2/3 lat zwiększamy areał 300% (ziemia kupiona zazwyczaj zaniedbana)  . Raczej nie jest możliwe aby tylko był kredyt na ziemie.

Dopłat zazwyczaj brak do nowo nabytej ziemi bo albo rata pod hipotekę albo czynsz dzierżawny wariant 20tys/ha to cena która długo leżeć nie będzie..

Opublikowano

@mtz55  przy takiej cenie ziemi warto brać kredyt. Bo dość szybko się wróci. Ja jak kupiłem ziemię to w tym samym roku ziemniaki i zawsze cena była . Można powiedzieć że w pierwszym roku się zwróciła. 

Opublikowano
4 godziny temu, kulczer napisał:

Jeśli któryś z was myśli że od 1 lutego nawóz kosztujący 3000 zł brutto stanieje o 8% tj  o 222,22 zł w dół to się grubo myli!

Nie będzie bo jest cena netto nie brutto 😉

Opublikowano

I już wiem w jakich cenach mógłbym mieć to czego potrzebuję.

Siarczan mg siarkopol około 1200 bb

Superfosfat prosty 1460 bb.

Opublikowano
48 minut temu, mtz55 napisał:

kupna ziemi 50ha 20tys/ha w swojej wiosce

gdzie Ty masz taką tanią ziemię, u mnie to byś się prosić musiał i by za 100 tys. nikt nie chciał sprzedać, a taki z VI z to by się wahał jeszcze sprzedać

Opublikowano
3 minuty temu, Jurek87 napisał:

traf normalnych najemców , z boku to wszystki pięknie wygląda. 

Dokładnie. Myślałem kiedyś kupić mieszkanie w lokalnym mieście zamiast 3 ha ziemi. Może bym znalazł kogo za 700 miesięcznie.

A z ziemi mam 2,7tys z dopłat i to co z uprawy zostanie. Tu akurat trafiłem z uprawą i na pół mieszkania oddało. Ale nawet wolę te stabilne 1,5 - 2tys z ha uprawy zboża niż wynajem , remonty, użeranie się z najemcą

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Dokładnie. Myślałem kiedyś kupić mieszkanie w lokalnym mieście zamiast 3 ha ziemi. Może bym znalazł kogo za 700 miesięcznie.

A z ziemi mam 2,7tys z dopłat i to co z uprawy zostanie. Tu akurat trafiłem z uprawą i na pół mieszkania oddało. Ale nawet wolę te stabilne 1,5 - 2tys z ha uprawy zboża niż wynajem , remonty, użeranie się z najemcą

Dla bezpieczeństwa lepiej mieć i to i to :P - dywersyfikacja ryzyka i portfela. Tak samo jak w banku, lepiej mieć 10 instrumentów po trochę niż jeden instrument na maxa, przynajmniej ja tak uważam.

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, GABBER85 napisał:

mozna wiedzieć w jakim wojewodztwei i jaka klasa ?

za te cene to kupilbym coś

U nas też są takie ceny od 15-20 tys/ha ale cóż z tego jak to jest V klasa tak wyciągnięta że 4 lata trzeba się z tym bujać żeby rodziło... Więc wolę dać 30 i więcej za coś lepszego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v