Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, HF86 napisał:

na opasie nigdy super zarobić się nie dało i się nie da w dłuższym okresie. 

Ciekawe czy chlopak koło mnie podziała Twoja teorie, wzial kredyt i postawił ładny budynek na 120 sztuk, 

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
18 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ciekawe czy chlopak koło mnie podziała Twoja teorie, wzial kredyt i postawił ładny budynek na 120 sztuk, 

I to szanuje,  ceni swoje zdrowie 

• Like 3
Opublikowano

a z czego rolnik ma dokladać ?  zarobi mniej ale zarobi zawsze ja prowadze gospodarstwo , ojciec prowadzil i jakos nigdy plynnosci finansowej nie utracilismy  jest raz lepiej na bydle raz gorzej ale zarobic zawsze sie da .

• Thanks 1
Opublikowano
47 minut temu, mikic360 napisał:

@barttt odbierają swoim transportem, zbierają kilku rolników i odbierają. Mam do Włodawy 60km. np wczoraj odbierali nawet 2 sztuki od znajomego

Chyba dobry towar miałeś jak taka cenę uzyskałeś..

Opublikowano

Jeśli ktoś z was się zastanawia nad sprzedażą bydła poubojowo do zub Biskupiec to bardzo nie polecam. Sprzedawałem krowę, która zanim tam dojechała to już na żywej wadze ubyło 50kg. Ich przedstawiciele jeżdżą i oferują po min 21 zł, a jak przyszła faktura to wyszło po 19. Krowa co prawda hf, ale była dosyć gruba i nie była po jakieś chorobie lub coś w tym stylu. Wyszło im że miała 272kg mięsa i co jest dziwne klasa O-.

Opublikowano
9 minut temu, karol091193 napisał:

Ściółka czy ruszt? 

Dalej się zastanawiasz ? 

Podpytywałem niedawno dużych hodowców ( kilkaset sztuk ) co lepsze bo mają ściółke i ruszt . Jednoznacznie mówili,  że gdyby mieli wystarczającą ilość słomy to ściółka,  narzekali na urazy,  problemy ze stawami i delikatnie mniejsze przyrosty 

Opublikowano
barttt napisał:

47 minut temu, mikic360 napisał:

@barttt odbierają swoim transportem, zbierają kilku rolników i odbierają. Mam do Włodawy 60km. np wczoraj odbierali nawet 2 sztuki od znajomego

Chyba dobry towar miałeś jak taka cenę uzyskałeś..

dodam zdjęcie do galerii to ocenisz.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jarecki napisał:

BYDŁO idzie do wieku 30 msc. a co jak jałówka ma 33 miescięce ?

A kto ci tych głupot naopowiadał 🤔

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Dalej się zastanawiasz ? 

Podpytywałem niedawno dużych hodowców ( kilkaset sztuk ) co lepsze bo mają ściółke i ruszt . Jednoznacznie mówili,  że gdyby mieli wystarczającą ilość słomy to ściółka,  narzekali na urazy,  problemy ze stawami i delikatnie mniejsze przyrosty 

Nooo... 

Myślę 50/50 czyli jedna strona ruszt a druga ściółka 50x15 może 60x15.ewentualnie 3/4 ruszta a reszta słoma, ale wtedy duże idą na słomę a małe na ruszta. Kojce małe max po 5 sztuk w klatce to tak nie walczą z sobą. Cielęta na mleku również na słomie ale tu już będzie obora na krowy mleczne przerabiana na cielętnik. 

Niedaleko mnie chłopak pobudował na ściółce 20x14 to trochę ponad 200tys na około 60 sztuk.

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
29 minut temu, Bogdan_ja napisał:

A kto ci tych głupot naopowiadał 🤔

sokołów , zakrzewscy i jeszcze kilku innych mają cenniki rozgraniczające wiek 18 msc , 24 msc i 30 miesięcy i w kazdym przypaku to co najmniej 20 gr różnicy , podstawa to jest do 30 msc i taka jest oficjalna w cennikach . 

Opublikowano
20 minut temu, Cybulek17 napisał:

No właśnie,  duże na słomę i problem byłby rozwiązany 

A co myślisz o tym,żeby bydło trzymać tylko pod zadaszeniem. Miała by to być konstrukcja stalowa a dach z płyty warstwowej 4cm może 6cm. Do tego były by wykonane ściany szczytowe i drzwi a ściany boczne były by zastawione jednym bądź 2 rzędami bel słomy a u góry pod dachem była by nieduża szczelina między słomą a dachem aby można było bez problemu ustawiać bele. Byłby to dopływ świeżego powietrza a świetlik w dachu pełnił by funkcję wentylacji.

Pytanie czy nie było by za zimno jeżeli chodzi o ruszt i czy by nie zamarzał bo na słomie to bym nawet się długo nie zastanawiał. Miało by to być tymczasowe rozwiązanie aby nie wchodzić w duże koszty. 🤔

Opublikowano
7 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Zakrzewiak bierze na dziś jalowke do 36 miesięcy i nic nie obcina z ceny... 

do 36 jest jałówka u Zakrzewskich tzn . moze i jest jałówka  ale taniej od takiej do 30 msc a drozej od krowy , cos po srodku jałówka- krowa 

Opublikowano
livebird napisał:

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Dziś kupiona jałoszka 268kg za 3000zł

Jaki wiek i jaka rasa? 

MM ładna płaska może dodam później jakieś zdjęcie. Z końca kwietnia w paszporcie. Ma jeszcze ładna SM ale większą taka z 370-400kg na oko i się zastanawiam czy nie kupić ale chcę za nią 4000zl jak opuści troszkę to wezmę chyba.

Opublikowano
30 minut temu, JarekBazydlo napisał:

MM ładna płaska może dodam później jakieś zdjęcie. Z końca kwietnia w paszporcie. Ma jeszcze ładna SM ale większą taka z 370-400kg na oko i się zastanawiam czy nie kupić ale chcę za nią 4000zl jak opuści troszkę to wezmę chyba.

E to prawie darmo 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v