Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poczytaj o gazowaniu i spalaniu drewna i potem pisz bo to nie pięć na elet czy gaz gdzie może pracować na 40, 50 czy 55stopni 

14 minut temu, hubertb napisał:

Chętnie zobaczę chociaż wątpię że mój sprzęt da radę utrzymać takie parametry. Jednak 130l/ha to albo za***rdalać albo lać z ciśnieniem skrajnie niskim. 

No i kto dziś w piecu trzyma 90 stopni człowieku? 

Czleku to nie piec  na pelet ani gaz... Piec ma pracować na 65 - 85 stopni i tak jest w instrukcji...

Bez bufora nie spełni 5 klasy bo jaK go zdusisz to zwykły kopciuch.... Jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj... Użyj rozum i doczytaj. 

Bufor to magazyn i po to jest aby zmagazynowac ta temp.... 

Ja paLe/ rozpalam w piecu o powiedzmy 18 h.... Podkład 3 razy i mam o 20/21h  85 stopni stopni w agrzany bufor 800 litrów.... Koniec palenia i to starcza mi na 24 h żeby było na grzejniki te 50 /55 stopni... 

Palac w tym piecu bez bufora zdusisz go na 55 stopni i to zwykły kopciuch który jet wędzarnia a nie piecem który dopala gaz /spaliny 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano

No piec im wyższą ma temperaturę, tym wyższą sprawność ma, bufor+grzejniki z grubymi rurami to jest najgorsze połączenie przy bufora, gdyż musisz puścić wyższą temperaturę na grzejniki niż na podłogę, bo szybko ciepło z bufora wyciąga 👀👀

Opublikowano

Ogarek, a zagazowujacy jest lepszy od zasypowego 5 klasy? tu i tu bufor potrzebny. ten pierwszy przez to gazowanie więcej ciepła wyciąga z opału?

Opublikowano (edytowane)

Ale lonucy o czym ty bredzisz na dziś wymienajac piec masz wstawić 5 klasę i tyle... 

Masz do wybory na pelet, gaz czy eko groszek albo zGazowujacy  drewno /węgiel 5 klasy... 

Jeśli pytasz o zwykły piec który i ja miałem dolnego spalania na drewno a ten mpm to jet przepaść.... 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Ale lonucy o czym ty bredzisz na dziś wymienajac pięć masz wstawić 5 klasę i tyle... 

pytam który lepszy. czasami cięzko łapiesz.

zasypowe też są 5klasy. też trza bufor.

Masz do wybory na pelet, gaz czy eko groszek albo zGazowujacy  drewno /węgiel 5 klasy

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Kura drewno musisz sam zaLadowac albo węgiel... 😁

Nie ma innych jak zasypowe 5 klasy w sprzedaży na dziś i nie możesz wstawić innego wedle prawa. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Jeśli pytasz o zwykły piec który i ja miałem dolnego spalania na drewno a ten mpm to jet przepaść.... 

własnie o to.

2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Kura drewno musisz sam zaLadowac albo węgiel... 😁

tera to sam bredzisz. toż chyba wiem że same sie nie załaduja

dobra. dzięki jeszcze raz.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

pytam który lepszy

Przecież to nie omal ta sama cena dla przykładu kondensat termetu to 4 kafle. Chodzi o to żeby samo w sobie ogrzewanie było sprawne. Bogdan ma piec tradycyjny ale nowoczesny z zasobem ciepła(dobrze zrozumiałem @Bogdan_ja?) Jeszcze inny ma kocioł na ekogroszek, trzeci będzie palił trocinami. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Przecież to nie omal ta sama cena dla przykładu kondensat termetu to 4 kafle. Chodzi o to żeby samo w sobie ogrzewanie było sprawne. Bogdan ma piec tradycyjny ale nowoczesny z zasobem ciepła(dobrze zrozumiałem @Bogdan_ja?) Jeszcze inny ma kocioł na ekogroszek, trzeci będzie palił trocinami. 

oki. mi chodzi o ogrzewanie głównie drewnem. fajnie jak by jeszcze i podajnik. bufor do zasypowego, czy też (dzięki Ogarkowi wiem) zagazowującego musi być , by był 5 klasy i piec spełniał swoją rolę. bez bufora piec i komin się za***ie smoła.

Opublikowano (edytowane)

Poprostu bez bufora palac na niskiej tem... Powiedzmy te 55 stopni na grzejniki będziesz go dusil i on nie dopali dymu w palniku ceramicznym i będzie normalnie kopcil jak ten co masz... 

Papier będziesz miał bo to 5 Klasa ale efektu brak...gaz/dym  idzie w komin nie dopalone 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ogarek , gadasz że ja bredzę. kurna fachowiec dopiero ode mnie się dowiedział że do pieca zasypowego 5 klasy musi być bufor. a ja jego chciałem popytać jakiego pieca szukać. :D

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Poprostu bez bufora palac na niskiej tem... Powiedzmy te 55 stopni na grzejniki będziesz go dusil i on nie dopali dymu w palniku ceramicznym i będzie normalnie kopcil jak ten co masz... 

no to to już wiedziałem. o gazującym nie wiedziałem .że są peletowo drewniane też nie wiedziałem.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

mi chodzi o ogrzewanie głównie drewnem.

No i to rozumiem! Masz takie paliwo trzeba teraz wybrać piec. Dodatkowe oszczędności mógłbyś czerpać z ocieplenia i wspomnianej podłogówki. Takie ulepszenia kosztują więcej niż piec. 

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Pełna zgoda i powiem więcej żaden zawór trój czy czterodrogowy nie zrobi takiej roboty jak bufor. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

No i to rozumiem! Masz takie paliwo trzeba teraz wybrać piec.

dokładnie. no i szukam co by tu. a jeszcze kotłownia mała i tak kombinuję jak by to . zawsze ktoś coś podpowie jak człowiek popyta.

Opublikowano
Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

Fachowiec ci wciśnie swój którego na dziś nie ma prawa sprzedać bo musi być 5 klasa.... 

no ale on mi tłumaczył że są 5 klasy zasypowe. ja mu że musi byc bufor, bo sam nie będzie spełniał 5 kalsy. to on na to że pierwsze słyszy.

:D

Opublikowano

Atmos i inne np DUO to kosmos cenowy 

Przed chwilą, Pafnucy napisał:

no ale on mi tłumaczył że są 5 klasy zasypowe. ja mu że musi byc bufor, bo sam nie będzie spełniał 5 kalsy. to on na to że pierwsze słyszy.

:D

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Wybór jest mały jeśli chodzi o 5 klasę na drewno i jet praktycznie i najtaniej tylko mpm. 

ale mówie Tobie, że jednak te nowe zasypowe plus bufor też podobno dobre. nie tylko gazujące. ciekaw jestem opinii tych nowszych zasypowych.

6 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Fachowiec ci wciśnie swój którego na dziś nie ma prawa sprzedać bo musi być 5 klasa.... 

Tych chyba nie łapiesz co ja gadam.

dobra . sporo podpowiedziałeś, 👍

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

Chłopie... Piec zsypowy  bez palnika dymu który dopala gaz / dym nie spełni 5 klasy i nie ma innych na dziś... Wiec jakie inne chłopie? 

Sa tylko gazujace węgiel drewno... 

Albo niskotemperaturowe na pelet, groszek, gaz 

Opublikowano (edytowane)

Chłopie... Piec zsypowy  bez palnika dymu który dopala gaz / dym nie spełni 5 klasy i nie ma innych na dziś... Wiec jakie inne chłopie? 

no według mojej wiedzy są.   nie wiem co to palnik dymu. w ogłoszeniach są, raczej legalne. też trzeba bufor. któryś z nas się myli.

jedynie dotacji nie ma na takie. może z tym mylisz?

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Człowieku poka taki piec... Daj linka 

Wiem że nie wiesz  co to gazowanie drewna, węgla i myślisz że coś jest innego na te paliwo a nie ma i tyle... Są różne piece ale zasada podobna dopalanie dymu palnikiem ceramicznym... Nic innego nie ma prawa być w sprzedaży na dziś 

Bobki z trocin to nie drewno a pelet... 

34 minuty temu, hubertb napisał:

@Bogdan_ja Tak z ciekawości ile razy zaglądasz do pieca? U mnie jak była węglówka zaglądało się trzy razy dziennie. 

Dla - 15 trzy wsady drewna.... Bufor 800 litry  nagrzeje lw 3-4 h palenia do 85 stopni i to starczy na dobę....węgla to pewnie połowę tego albo i mniej  ale nie pale węglem to nie wiem 

Wsad w 18kw który mam górny zasyp to 64 dm3

Teraz mpm robi troszkę większy zasyp dla drewna

https://mpm-kotly.pl/produkty/kotly-zgazowujace-drewno/mpm-ds-wood-18-kw-sz

Zobacz sobie jaka temp. Pracy jest zalecana dla takiego kotła.... Bez bufora byś nie usiedział w chałupie a palac poniżej masz zwykły kopciuch.... To jest zwykły piec dolnego spalania z dopalaczem dymu 

Ceramika /szaMot rozgrzewa się do kilkuset stopni i dym który przez to musi przeleciec wybucha spala się.... Dodany jest dolot powistrza  wtórnego bo bez tlenu nie ma spalania... Piec huczy jak piec rakietowy bo to podobny patent na dopalenie dymu /gazu.... 

Typowe gazujace to jest atmos itp... Ale to już drożej i trochę inna budowa ale proces dopalania ten sam... 

Do każdego dołożysz palnik i podajnik i masz piec na pelet... Wystarczy dziura w dzwiczkach. 

Atmos i inni  robi DUO ale to inna bajka cenowa i bobek z trocin tyz darmo nie jest. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v