Skocz do zawartości

Claas dominator 76- zmiana obrotów młocarni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie w moim dominatorze mam zmianę obrotów młocarni poprzez przełożenie Pasa na drugą szajbę nie pokazuje mi obrotów i może ktoś ma takie coś jak u mnie i wie jakie są obroty na tych kołach.

20211116_143933.jpg

Opublikowano

Nie widać dokładnie rodzaju kół , ale jeżeli na odrzutniku jest koło 318mm na młocarni 291 mm to obroty młocarni wynoszą 1200 obr/min. Czyli tak jak na zdjęciu powyżej. Zamieniając koła miejscami otrzymujemy 1000 obr. Po założeniu pasa na wewnętrzną parę kół ( na odrzutniku 350mm, na młocarni 256mm )  otrzymujemy 1500 obr, po zamianie kół miejscami otrzymamy 800 obr.

• Like 1
Opublikowano

Jutro w dzień zrobię wyraźniejsze zdj nie dawno go kupiliśmy i facet mówił że tak jak jest teraz na zdjęciu to młócił przężyto i nie wymłocało to na pewno są poniżej 1000 może i 800

Opublikowano

Tu już masz dokładnie rozrysowane ,włącznie z numerami kół. Myślę że wariant ostatni na dole dotyczy twojego układu kół, bo dolne ma nr.4.

IMG_20211116_200802_3~3.jpg

Też jestem na tym samym etapie bo po żniwach kupiłem Dominatora 56. Kabina , sieczkarnia , heder 3,6 , stół do rzepaku. Szukałem modelu 66 , ale taki się trafił w dobrych PLN. 

Opublikowano
Dnia 16.11.2021 o 20:13, andrzej78 napisał:

Tu już masz dokładnie rozrysowane ,włącznie z numerami kół. Myślę że wariant ostatni na dole dotyczy twojego układu kół, bo dolne ma nr.4.

IMG_20211116_200802_3~3.jpg

Też jestem na tym samym etapie bo po żniwach kupiłem Dominatora 56. Kabina , sieczkarnia , heder 3,6 , stół do rzepaku. Szukałem modelu 66 , ale taki się trafił w dobrych PLN. 

Nie przesadź z prędkością bo 3,6 na silnik 4 cyl w jakimś gęstym zbożu to już trochę jest 

Opublikowano

Witam Mam jeszcze jedno pytanie u mojego dominator jest tak że gdy włączę np bieg 1 bądzi 2 a nawet 3 i puszczam sprzęgło to on praktycznie wcale nie jedzie dopiero gdy da się na przysipieszacz to odrazu jedzie i nie wiem czy tak powinno być czy coś jest nie tak jak jeździłem bizonem z058 to nie było potrzeby dawać przysipueszacza że by jechał.

Pozdrawiam