Skocz do zawartości

Pług zabielski - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak w temacie taki wynalazek, ktoś posiada i może się podzielić opinią. Wiem że nie kverneland czy lemken ale potrzebuje 6 a oni właśnie coś takiego mają i nie interesuje mnie obrotówka. 

Edytowane przez d4rek
Opublikowano

Mam 4 skibowe i wady znalazłem 2. Po pierwsze to lemiesze są tak skonstruowane że jak za mocno przykręca się to pękają. Lemiesz kołysze się na tym elemencie co się do niego mocuje. Drugi problem to otwór (fasolka) na łącznik. Ucho łącznika musi być cienkie żeby na fasolce mógł pracować bo w przeciwnym wypadku zapiera o ramę. Wszystkie części co się zużywają to pasują od Kvernelanda bo już sprawdziłem nr. seryjnymi. Ogólnie jestem zadowolony z nich bo ładnie kryją i nie mają problemów w orce. Po pierwszej orce gdy wyszło spod farby że popękane lemiesze to jeden tel do kierownika produkcji i po kilku dniach dostałem nowe. Tak więc jak na razie to firma jest spoko.

Opublikowano

Dzięki za opinie, jak resor sprawdza się na kamieniach? Czy nie za mało piór i nie zdeformował się, i jak regulacja szerokości orki w praktyce masz 50cm ? i jakiej długości są lemiesze?

Opublikowano
45 minut temu, d4rek napisał:

Dzięki za opinie, jak resor sprawdza się na kamieniach? Czy nie za mało piór i nie zdeformował się, i jak regulacja szerokości orki w praktyce masz 50cm ? i jakiej długości są lemiesze?

Lemiesz

To jest taki właśnie lemiesz i tutaj masz dokładne wymiary.

Orałem kamieniste pole i bez problemów wyciągały kamienie a gdzie duży się trafiał to resor robił robotę. Piór nie jest za mało jak na moje warunki i nic się nie zdeformowało. W praktyce one rozszerzają się może i do 55 cm bo na siłowniku nie ma ogranicznika i idą ponad skalę.

Opublikowano

Powiem tak że mam rożne ziemie od piasku po glinę i coś lepszego i nie miałem problemów przy rozstawieniu na maksa🤔 wszystko ścina i przewraca na moich polach. Kolega wie że korpusy nie są jak w kvernelandzie oddalone o 100 cm a o 95 cm? To może też wpływa na szerokość🤔

Opublikowano

Nie to nie tak rozstawić można szerzej, mam agromasza na 45 ale cięgłem mogę zwiększyć na więcej jednak lemiesz ma swoją długość i nie będzie  ścinać więcej niż ma oczywiście tego nie widać bo ziemia przysypuje.Rozstaw go na 50cm i sprawdź z tyłu czy koniec lemiesza 2 pokrywa z dłutem z 1 odkladni mam nadzieję że napisałem ocb mi🙂

Opublikowano

Widziałem. Koleś nie orał na rozstawionym na maxa a tylko na 45. Powiem szczerze że po letniej orce miałem lemiesze pęknięte bo w fabryce chyba za mocno śruby dokręcili a pod farbą nie było widać ale jeden tel do kierownika produkcji i po kilku dniach nowe lemiesze przyszły. Orałem też pola kamieniste i pług daje rade nic nie pękło a resory robiły robotę. Liniowanie super sprawa w trakcie orki i podnoszone kółko na siłownik to niby dodatek a jednak nie raz się sprawdził😉