Skocz do zawartości

Krone KR 130 v Welger RP 200

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem na kupnie prasy rolującej. Traktor który będzie pracował przy tej prasie to Deutz Fahr DX 3.70 o mocy 70km. Budżet to 30 tyś zł. Prasa będzie robić przy słomie, sianie i czasami przy sianokiszonce. Najlepiej z siatką żeby była. Biorę pod uwagę Krone KR 130 i Welger RP 200.

Co o tych prasach myślicie? A może są jeszcze jakaś inne których nie brałem pod uwagę a są dobre.

Opublikowano

kroniaczkiem ,przy suchej pszenżycance np. ,będziesz pracował kiedy chciał,a welgerką to z zielskiem  ,albo od razy za du.. kombajnu ,albo będziesz dobijać gdzieś po dołkach  gdzie jest długi materiał ,albo od 19 do 9. Dobicia raczej podobne ,no może trochę na plus dla walcowej i 70 koni  i tu i tu wystarczy .przy kroniaczku  są ,,czujniki '' zgniotu i wiesz którą stronę możesz dobić 

• Like 1
Opublikowano

W jakim sensie Krone ma mniejsze zapotrzebowanie na moc?

Może zadaje głupie pytanie ale to moja pierwsza prasa rolująca. W chwili obecnej mam Welger AP 45 więc inna bajka.

Opublikowano

Lańcuchowa trochę lżej idzie ,mam porównanie ,robbiłem c 360 warfamą 543 i welger 12 s,tam ze 3 konie na łańcuchowej mniej potrzeba mocy ,przy ursusie co ma 52 konie to może być ważne ,bo w d*pę dostaje przy dobijaniu  i słońcu,ale mając 70 koni  olej temat, i co najważniejsze nie daj się namówić na wąski podbieracz ,choćby prasa była cudowna  . Weż kogokolwiek ,co ma jakąkolwiek prasę do zakupu .

• Thanks 1
Opublikowano

A co myslisz o prasach pasowych? Taki jd 550. Lekko idzie, zwija wszytko, prasując pierwszy rok nie wiem co to jakieś zabezpieczenia, zrywanie śrub, prasa prosta, mało elementów które mogą się popsuć

• Like 1
Opublikowano

Nie masz zbytnio wyboru odnośnie prasy rolującej posiadając traktor 4x4 75km. Tylko prasa łańcuchowa jak Krone KR130B niemająca rotora będzie latać ci jako tako jak nie będziesz dobijał na czerwone pole i za szybko jeździł. Pokazuje ci stopień zgniotu prawa/lewa strona i jajo nie wyjdzie jak kolega wspominał. Oczywiście wiązanie na siatkę balotów, nawet nie myśl o sznurku, no chyba jak ma Krone KR podwójne wiązanie i trafi się super stan to ok ujdzie bo też dobrze wiąże taki system w niej. Te dwa modele to udane modele, ładne baloty robią i wydajne. Aczkolwiek jak byś planował zmienić traktor na 95-145km to bez wahania ja bym brał Welger RP200 z rotorem i nożami + obwiązywanie na siatkę. To prasa walcowa ma większe zapotrzebowanie na moc WOM, ale i baloty bardziej zagęszczone wychodzą. Rotor piękna sprawa, nie dość, że zagęszcza ci balot w rdzeniu, to potem jak zadajesz go ręcznie i rozwiniesz z siatki to sam się rozpada niemal. A po prasie bez rotora trzeba rwać. Case RB344 lub NH BR6090 ma rotor i noże, tylko nieco za mało masz km. to mówię od razu na rotor  i kasy, ale może warto też pomyśleć lub zobaczyć jak to wygląda. Prawdę mówiąc prasa bez rotora, siatki to zabytek dobry 20 lat temu. Dziś każdy grosz się liczy i czas.  Ale jak robisz 200-400 balotów na rok i masz tylko traktor 75km to KR130B bez rotora będzie chyba najlepszym wyborem.

• Thanks 1
Opublikowano

W 200 ,nie musi noży włączać ,a rotor piękna sprawa ,i dalej twierdzę że zetorek podoła , Przy tych prasach bez noża traktor dostaje w tyłek tylko przy dobiciu ,ale to przecież kilkanaście ,kilkadziesiąt sekund ,a to jest 120  . A co powiesz na to jak kroniaczka 150  ciągał 3p. i robił bele sianokiszonki . Opowieśc była pouczająca🙆‍♀️

Opublikowano

W slomie prasa dostaje bardziej w d*pę jak przy sianokiszonce, poprostu nie ,,okleja się'' na belę tylko rozpręża się na wszystkie strony  . W słomie tylko lżej ciągnąć. Weż w ręce dognieć kartkę  z papieru ,a kartkę z kartonu 

Opublikowano (edytowane)

Poszukując Krone KR 130 w internecie niestety  mam mały wybór. 3 szt to trochę mało na całą Polskę.

Czym różni się Krone KR 125 , 130 i 160?

Co byście jeszcze polecili poza Welger RP i JD 550 ?

Edytowane przez Nismo
Opublikowano

z tego co pamiętam kr 125 może być z węższym podbieraczem,i nie wiem może  o 5 cm niższa bela 🤷‍♀️,w każdym razie wcześniejszy model . Krone 160 ,to już  ,,słomiak'' z belą 160 cm wysokości ,belarka jest większa a mniej popularna ,ze względu na wielkośc nie bardzo nadaje się do sianokiszonki ,a i owijarka w d*pę dostaje wtedy,bo bela jest z 50 procent ciężejsza ,a i z owinięciem ,ustawieniem owijarki z folią są problemy . Tu nie wybite można tanio kupić ,i do slomy siana ,o ile chwytak ogarnie i gabarytami np na poddasze przez drzwiczki

• Thanks 1
Opublikowano

Z drugiej strony zadbana i zdrowa prasa Krone KR130B bez rotora, (noży nie zawsze każdemu potrzebnych) = się niemal koszt nowoczesnej, wydajnej używanej też Case RB344 lub NH BR6090 z większym zapotrzebowaniem na moc WOM. Jeszcze jest opcja wyższa jak Krone Round pack 1250 nowszy typ starej już niepopularnej KR130B, tylko też pewnie moc WOM podobna jak RB344/BR6090 Wypadało by spytać jaki stopień zgniotu rdzenia mają te nowoczesne prasy w.w. przy ustawieniu zgniotu na 60% wypełnienia komory i prędkości 4,5-6km/h w sianokiszonce/słomie i jak traktor radzi sobie i czy ma zapas mocy?. Może ktoś ma takie zestawy + traktor 75/85km i wypowie się?. Powiem też, że praca prasą rolująco poniżej 4,5-6km/h w sianokiszonce/słomie to strata czasu i zdrowia by ogarnąć np. 10ha na dzień + owijanie na zgniocie balota, że chwytakiem nie spłaszczamy go i nie zmieniamy kształtu lub od leżenia sam zmienia kształt zanim go owiniemy. A weź te karakany potem owiń i przetransportuj do domu i ustaw w pryzmie, to dopiero wyzwanie.