Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok dzięki. 
A co może być przyczyna nie wzbudzania się alternatora ? Gdy go wzbudzę ręcznie to zapala się kontrolka ładowania i nie gaśnie i na przewodzie od ehr jest bardzo małe napięcie i pompa nie działa oraz radio. 

Dodam , że gdy go wzbudzę to napięcie na akumulatorze wzrasta z 12.5 do 14.6  

Opublikowano
2 godziny temu, Bartek23473 napisał:

Gdy go wzbudzę ręcznie to zapala się kontrolka ładowania i nie gaśnie i na przewodzie od ehr jest bardzo małe napięcie i pompa nie działa oraz radio. 

Daj go  do fachowca to bardzo prosty alternator , ale takimi zabawami bez wiedzy możesz narobić bigosu w elektronice ciągnika , a wtedy to już kasy pociągnie 

Opublikowano
15 minut temu, Bartek23473 napisał:

Rozumiem , tylko teraz wszyscy fachowcy w mojej okolicy zajęci. Myślałem że , z waszą pomocą dam radę to ogarnąć 😁

Każdy kto grzebie w auto elektryce oceni czy jest sprawny , a w razie co powie co go boli 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Bartek23473 napisał:

Myślałem że , z waszą pomocą dam radę to ogarnąć 😁

A działa w traktorze obrotomierz ?? Może daj cała fotkę tyłu alternatora oraz okablowania 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

I ten cienki gdzie jest podpiety ??

Edytowane przez V12
Opublikowano

Żarówkę podpinam jeden kabel do plusa do akumulatora a drugi do tego niebieskiego w alternatorze i wtedy żarówka się zapala i kontrolka ładowania na desce. I zwiększa się napięcie na akumulatorze 

1 minutę temu, V12 napisał:

I ten cienki był podpięty do zacisku W ?? 

Nie troszkę niżej ten W był wolny 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bartek23473 napisał:

Żarówkę podpinam jeden kabel do plusa do akumulatora a drugi do tego niebieskiego w alternatorze i wtedy żarówka się zapala i kontrolka ładowania na desce. I zwiększa się napięcie na akumulatorze 

Nie troszkę niżej ten W był wolny 

To zostaw ten W i nie podawaj tam żadnego plusa , ani masy może to uszkodzić altenator.

A czy jak przekręcisz zapłon to świeci kontrolka ładowania na zgaszonym silniku ??

Jesli sie nie zapala kontrolka  , to sprawdz dokładnie wszystkie bezpieczniki 

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 minutę temu, V12 napisał:

To zostaw ten W i nie podawaj tam żadnego plusa , ani masy może to uszkodzić altenator.

A czy jak przekręcisz zapłon to świeci kontrolka ładowania na zgaszonym silniku ??

Jesli sie nie zapala , to sprawdz dokładnie wszystkie bezpieczniki 

Nie zapala się dopiero zapala się jak podłączę żarówkę na chwile i po odłączeniu żarówki swieci się już cały czas gdy jest zapalony traktor. I wtedy pojawia się prąd w niebieskim kablu na alternatorze.  

4 minuty temu, peugeot napisał:

Wygląda to tak jakbyś miał kontrolkę ładowania z drugiej strony podpiętą do masy a nie do plusa .

To ten niebieski kabel mam zapiać razem z tym czerwonym ? 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Bartek23473 napisał:

Nie zapala się dopiero zapala się jak podłączę żarówkę na chwile i po odłączeniu żarówki swieci się już cały czas gdy jest zapalony traktor. I wtedy pojawia się prąd w niebieskim kablu na alternatorze.  

Czyli na żarówkę kontroli ładowania  najpewniej nie podaje z jakiegoś powodu prądu , sprawdz dokładnie bezpieczniki , czy wszystkie odbiorniki elektryczne w ciągniku działaja poprawnie ?? 

Zarówka kontrolki pełni , tez funkcje wzbudzenia w tego typu altku , po Twoim opisie wnioskuje  że na 90 % alternator jest sprawny , problem jest w obwodzie zasilania kontrolki ładowania , która nie świeci w momencie przekręcenia zapłonu na zgaszonym silniku 

Edytowane przez V12
Opublikowano
3 minuty temu, V12 napisał:

Czyli na żarówkę kontroli ładowania   , najpewniej nie podaje z jakiegoś powodu prądu , sprawdz dokładnie bezpieczniki , czy wszystkie odbiorniki elektryczne w ciągniku działaja poprawnie ?? 

Bezpieczniki oraz przekaźniki sprawdzałem na radiu i na kostce  od podnośnika pojawia się prąd ale bardzo słaby ale pojawia się tylko wtedy gdy zapali się kontrolka od ładowania. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Bartek23473 napisał:

Bezpieczniki oraz przekaźniki sprawdzałem na radiu i na kostce  od podnośnika pojawia się prąd ale bardzo słaby ale pojawia się tylko wtedy gdy zapali się kontrolka od ładowania. 

A tak jak przekręcisz kluczyk , to nie działa podnosnik i radio ?? 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bartek23473 napisał:

Podnośnik działa tylko ręcznie gdy przekręcę śrubkę na takim zaworku. A czy może to być przez złą masę w traktorze ? 

Ale EHR i radio nie działa ??

Wygląda na to że na tym obwodzie jest tez wpięte zasilanie kontrolki ładowania dlatego nie świeci po przekręceniu kluczyka , a dalej w następstwie nie wzbudza alternatora 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Bartek23473 napisał:

Tak ehr , radio i niektóre kontrolki na liczniku 

Czyli grubsza , sprawa w wiązkach , posprawdzaj , połaczenia kostki , oraz tak sumiennie , bezpiecznki , bo czasem na widok , jest dobry a nie przewodzi , odłącz tez radio może ono powoduje jakies zwarcia 

Przekaźnik tez może byc o ile jest po drodze na tym obwodzie , da sie go sprawdzic jest dobry ale to juz nie jest takie łatwe 

Z mojej strony wiecej nie pomogę , trzeba szukać , dleczego te urządzenia nie działaja szczególnie EHR 

Edytowane przez V12