Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam okazję kupić od znajomego Ursusa 4512, stał z 10lat w garażu. Jest to Ursus z 95 roku, od nowości jeden właściciel, 3tys godzin. Do naprawy sprężarka i pompa podnośnika. Chciałem go doprowadzić do ładu i mieć go do opryskiwacza i rozsiewacza, które również muszę w najbliższym czasie kupić. Martwi mnie jedna kwestia. Jak ogarnąć tematy z hydrauliką zewnętrzna bo np jadąc w pole będę chciał otworzyć zasuwę rozsiewacza i będę musiał przełączać wajchą pod siedzeniem prawda? Czy ogarneliscie to w swoich ursusach w jakiś konkretny sposób? To samo tyczy się opryskiwacza. Jestem początkujący w rolnictwie, cały czas się uczę dlatego wybaczcie za moje błache pytania. Czytałem o pompie tandem ale nie wiem czy sam sobie z tym poradzę. Może jest tutaj ktos z okolic Włocławka kto jest w stanie polecić jakiegoś fachowca który ogarnie mi hydraulikę zewnętrzną oraz wymianę pompy?

Opublikowano (edytowane)

Jak ustawie żądaną wysokość i przełączę na hydraulikę zewnętrzną to nie będzie opuszczał? 

Chcąc wymienić pompę, trzeba ciągnik rozjeżdżać? Bo na forum czytałem że trzeba, a sąsiad mówił że sam ją naprawiał i mówi że nie trzeba

Edytowane przez lysonzi1
Opublikowano

Pompa hydrauliczna napędzana paskiem 13 mm - chyba coś Ci się pomyliło.

Może być pompa tandem napędzana z rozrządu jak w MF-ach, nie jest droga tylko wymaga dorobienia zasilania z filtracją. Można nawet połączyć wydatki - np do tura super sprawa. 

Opublikowano

Nic mi się nie pomyliło, można było cos takiego w agromie kupić, w zestawie była pompa, zbiornik na olej, rozdzielacz i gniazda. I oczywiście nowy dłuższy pasek, tyle że to do MF255 było, ale myślę, że do 4512 by to też dopasowal. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nic mi się nie pomyliło, można było cos takiego w agromie kupić, w zestawie była pompa, zbiornik na olej, rozdzielacz i gniazda. I oczywiście nowy dłuższy pasek, tyle że to do MF255 było, ale myślę, że do 4512 by to też dopasowal. 

Tylko po co jak 45XX ma oryginalnie mocowania do takiej pompy. 

https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-wspomagania-z-filtrem-ursus-massey-fergusson-CID757-IDbYnax.html

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

Pompa tandem do wspomagania i hydrauliki zew. napędzana jest z rozrządu. Co do napędu pompy przez pasek to, po pierwsze nie taki długi o szerokości 13 mm a po drugie nie wspólny z alternatorem i sprężarką.  

Opublikowano (edytowane)

Jak masz jakieś  pytania dotyczące  hydrauliki to zadzwoń  do pana Kazia  w Siemiatyczach . Bardziej ogarnietego w tym temacie to nie slyszalem. To ten co primo wrzucił  link do pompy.

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, akmaly napisał:

Pompa tandem do wspomagania i hydrauliki zew. napędzana jest z rozrządu. Co do napędu pompy przez pasek to, po pierwsze nie taki długi o szerokości 13 mm a po drugie nie wspólny z alternatorem i sprężarką.  

Znajomy to ma w MF255 co pracuje w maszcie z widlaka na przód + na tył, i zdaje mu to egzamin, zadowolony jest. Mial właśnie dość ciągłego przepinania dźwigni pod fotelem, zamontował to i jeździ tak już ponad 10 lat. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

To jak i kto sobie przerobił specjalnie mnie nie obchodzi - wiem natomiast że sam alternator potrafi dobrze dać w kość temu paseczkowi prawie 1,5m o szerokości 13mm który z walu musi napędzić alternator ze sprężarką i pompę wody z wentylatorem. Z drugiej strony po co kombinować jak jest miejsce i dostępna pompa napędzana z rozrządu?

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Witam!

Panowie, mam taki problem z ursusem 4512 rocznik 94, podnośnik podnosił, ale nie opuszczał nawet przy zmianie dźwigi podnośnika. po wyłączeniu silnika podnośnik trzyma, po przestawieniu dźwigni opada, mechanicy stwierdzili, że wina pompy oraz rozdzielacza na pompie.

ciągnik został oddany do warsztatu, została wymieniona kompletna pompa podnośnika,  teraz podnosi podnosi opada, ale przy podnoszeniu stopniowym drży, tzw. fachowcy twierdzą, że te modele tak mają, gdy podwieszona jest  (maksymalnie) kosiarko-mulczarka coś puka, dodatkowo gdy narzędzie wisi nad ziemią np. oko 20cm i złapie za kosioarkę to mogę ją podnieść do maksymalnego położenia, ale jak dociążam to nie opuszcza. Bardzo proszę o wskazówki co może być przyczyną oraz czy usługa została źle wykonana.  

Opublikowano

Jeśli przed pierwszymi objawami był ściągany podnośnik to zostały podgięte widełki które odpowiadają za prawidłową pracę. I pewnie wymiana nie była potrzebna

Opublikowano
Dnia 16.08.2021 o 21:25, lysonzi1 napisał:

Witam, mam okazję kupić od znajomego Ursusa 4512, stał z 10lat w garażu. Jest to Ursus z 95 roku, od nowości jeden właściciel, 3tys godzin. Do naprawy sprężarka i pompa podnośnika. Chciałem go doprowadzić do ładu i mieć go do opryskiwacza i rozsiewacza, które również muszę w najbliższym czasie kupić. Martwi mnie jedna kwestia. Jak ogarnąć tematy z hydrauliką zewnętrzna bo np jadąc w pole będę chciał otworzyć zasuwę rozsiewacza i będę musiał przełączać wajchą pod siedzeniem prawda? Czy ogarneliscie to w swoich ursusach w jakiś konkretny sposób? To samo tyczy się opryskiwacza. Jestem początkujący w rolnictwie, cały czas się uczę dlatego wybaczcie za moje błache pytania. Czytałem o pompie tandem ale nie wiem czy sam sobie z tym poradzę. Może jest tutaj ktos z okolic Włocławka kto jest w stanie polecić jakiegoś fachowca który ogarnie mi hydraulikę zewnętrzną oraz wymianę pompy?

Nie kupuj tego , teraz to się kupuje zachodni sprzęt 👍 wygoda , komfort, nie będzie miał problemów  itd 👏

Ale daj numer na PW do tego chłopa 

Opublikowano
14 minut temu, Quidam470 napisał:

Uszanowanie!

co można zatem uczynić by podnoszenie stało się płynne?

Ja nie mechanikowaty, ale w 2812 po lekkim skrzywieniu tych widełek przy zakładaniu podnośnika, dźwigał na maks i nie opadał. Konieczna regulacja przez chyba okienko w bloku po zdjęciu koła.  Dokładnie ci nie wytłumaczę.

Inny awaria kiedyś u mnie to wypchnęło opinia w tym rozdzielaczu pod siedzeniem i zostawał w jednej pozycji.

Stukanie przy podnoszeniu to chyba standard w tych ciągnikach 

Opublikowano

Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego rozdzielacza pod siedzeniem czy on powoduje to drżenie wieszaków? Bo tak wyczytałem, że takie zachowanie powoduje nieszczelność zaworu.

czy wiesz może jak powinien być umiejscowiony bagnet oleju od skrzyni biegów? Ponieważ u mnie jest tak zamontowany, że wychodzi pionowo w kabinę i dodatkowo jest bardzo krótki około 6cm, znalazłam, że powinien być 39cm czy możesz przesłać mi foto jak to wygląda oraz jaka jest długość bagnetu?