Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Według mnie same poplony nie uratują sprawy. Pomyśl nad dobrym płodozmianem. Po żniwach wapno (kreda) i siew rzepaku. Najlepiej już wiosną przed jarymi daj wapno.

Pierwsze zacznij od tego, co pisze @slawek2209 :) .

Pozdrawiam

Edytowane przez MarcinPykuS
Opublikowano

Braki na pewno-ale siejąc cały czas zboże nie będzie lepiej. Tak zmieni roślinę, a rzepaku pewnie ta ziemia nie widziała. Wiosną przedsiewnie dać kredę i NPK. Po żniwach znowu wapno, NPK i rzepak. Według mnie lepsze wyjście, jak znowu np. siew pszenicy...

Opublikowano (edytowane)

To 4 i 5 klasa ziemi rzepak tu nie da rady raczej. Myslalem nad plodozmianem i moze posieje ten lubin na nasiona (beda na przyszle lata na poplon) co o tym sadzicie??

A co do ziemi to przed siewem nawozy, zaraz po zniwach wapno to brazowe na calosc, gdyby byl ten lubin to resztki pozniwne bym przyoral plus znow obornik.

W przyszlym roku zaczne sadzic ziemniaki, 1 ha co roku na innym kawalku. Podobno to dobry plodozmian.

Myslalem tez nad posianiem qq zawsze to jakas zmiana by byla.

A i dodam tylko ze na tej ziemi przynajmniej od 20 lat bylo tylko siane pszenzyto/zyto i mieszanka na zmiane. Wrecz watpie zeby ta ziemia widziala jaka kolwiek inna uprawe od zboza i ziemniakow(ktore byly sadzone pokatnie na kilku arach a od ok15 lat ich nie ma wg)

Edytowane przez vbox33
Opublikowano

Jeśli cie stać to motylkowe ,strączkowe jak najbardziej ale kukurydza również przerobi ziemię i jeśli dobrze trafisz to z hektara zbierzesz tyle co w tym roku z tych trzech.Koledzy wyżej mają rację ale ja wyznaję zasadę że w pole można inwestować po to żeby z roku na rok wyciągać z niego więcej . Rzepak zostawi dobre stanowisko ale jeśli nie masz z nim doświadczenia to ryzyko uprawy rośnie.

Opublikowano

Na takie pole to moim zdaniem najlepiej lubin waskolistny. Nie powinienes zebrac mniej jak tego zboza. Nawet pod lubin nie zaluj PK. Po zniwach wapno i mozesz zasiac jakies zboze a dopiero prubuj rzepak. Z doswiadczenia wiem ze lubin najlepiej plonuje na slabym stanowisku doskonale je doprawiajac. Tylko nie lacz lubinu i obornika, swierzego wapnowania tez nie lubi.

Na slabe stanowiska tez dobra jest gryka ale do straczkowych sa dodatkowe doplaty

Opublikowano

Gryka, też cisnęła mi się na język zaraz. Bdb na płodozmian.

Ciekawe czy przez te 20lat dawali wapno? Ja daje WapMag 300kg/ha co roku, efekty widać (nie jest drogi) ile to kosztuje ? zaraz … 500zł/t, u mnie workowany. Mam słabsze gleby, na poplon sieję gorczycę chyba 15kg /ha. Późną jesienią ma wysokość około 1m bez żadnych nawozów pod nią.

Opublikowano

Podobno kukurydza mocno wyciaga skladniki pokarmowe z gleby i zmniejsza ilosc prochnicy.

Najwieksza zaleta gryki jest to ze nie jest spokrewniona z zadna inna roslina uprawna wiec nie przenosi chorob, podobnie facalia. W mojej okolicy latwiej sprzedac gryke niz lubin.

Mialem podobnie. Gleba zdegradowana monokultura zbozowa, pszenica - jeczmien tyle dobrze ze sloma zostawala i byl poplon z gorczycy. Lubin waskolistny pomogl odrestaurowac glebe w takim stopniu ze jego plony spadly, jest za dobra na lubin. Teraz chyba bede sial groch konsumpcyjny

Opublikowano

Gwozd- po kukurydzy (na ziarno) pozostaje od groma masy organicznej, więc raczej na zawartość próchnicy wpłynie pozytywnie, byle te resztki odpowiednio zagospodarować :)

ciemnozielony- w cenie 500zł masz 5t wapna węglanowego z górnej półki cenowej, o wysokiej reaktywności, (czyli pewne, szybko działające, jakieś 2250kg CaO, zamiast 280kg CaO, deklarowanych na etykiecie wapmagu.) Albo z 10t wapna magnezowego, o składzie zbliżonym do wapmagu.....

Opublikowano

@gwozd co masz na mysli mowiac nie lacz lubinu i obornika? Zeby nie klasc obornika pod lubin na ziarno, czy w sensie ze lubinu ,,zielonego nowozu,, i obornika w sensie na przyoranie?

Mysle ze to pierwsze ale kto pyta nie bladzi:)

Opublikowano

Gryka, też cisnęła mi się na język zaraz. Bdb na płodozmian.

Ciekawe czy przez te 20lat dawali wapno? Ja daje WapMag 300kg/ha co roku, efekty widać (nie jest drogi) ile to kosztuje ? zaraz … 500zł/t, u mnie workowany. Mam słabsze gleby, na poplon sieję gorczycę chyba 15kg /ha. Późną jesienią ma wysokość około 1m bez żadnych nawozów pod nią.

A wapno pyliste kosztuje 60-100zł/t. Różnica jest.

Podobno kukurydza mocno wyciaga skladniki pokarmowe z gleby i zmniejsza ilosc prochnicy.

Najwieksza zaleta gryki jest to ze nie jest spokrewniona z zadna inna roslina uprawna wiec nie przenosi chorob, podobnie facalia. W mojej okolicy latwiej sprzedac gryke niz lubin.

Mialem podobnie. Gleba zdegradowana monokultura zbozowa, pszenica - jeczmien tyle dobrze ze sloma zostawala i byl poplon z gorczycy. Lubin waskolistny pomogl odrestaurowac glebe w takim stopniu ze jego plony spadly, jest za dobra na lubin. Teraz chyba bede sial groch konsumpcyjny

Kukurydza na kiszonka dość mocno zmniejsza ilość próchnicy, bo to roślina siana w szerokie rzędy. A kukurydza na ziarno dość ładnie podnosi ilość próchnicy. Kukurydza mocno wyciąga glebę ze składników i wody w warstwie do 80cm gleby. Bez porządnego nawożenia i opadów pszenica ozima by miała problemy po kukurydzy.

Dokładnie kolego - w oborniku jak wiesz jest azot :) A łubin potrzebuje by mu dostarczyć P i K. Gdybyś dał azot pod korzeń i w takiej ilości to nie masz co liczyć na plon :unsure:

Akurat pod korzeń każda roślina motylkowata potrzebuje 20-40kg N. A obornik działa najlepiej w lipcu i sierpniu, wtedy kiedy każda forma N robi szkody motylkowatym.

Opublikowano

straczkowe najlepiej uprawiac w 3roku po oborniku, oprocz PK potrzebuja rownierz MgS i mikroelementow

te 20-40kg azotu to jest w glebie np z mineralizacji prochnicy. Roslina straczkowa jezeli bedzie miala azot to bedze z niego korzystac a symbioza z bakteriami bedzie duzo slabsza. Nigdy nie nawozilem lubinu azotem. Jak juz naprawde pole jest bardzo slabe i V - VI klasy to mozna dac troche azotu

Opublikowano

witam planuje zasiać w przyszłym tygodniu facelie na poplon po jeczmieniu ozimym i jarym, planuje najpierw przejchać gruberem a pozniej wysiać ją rozsiewaczem w dawce 12 kg/ha.Jak myslicie bedzie tak ok ? jaką dawke nawozu jeszcze zastosować ?