Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
bondek77

Claas mercator- problem z napędem podajnika

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
claas
bondek77    1

Witam. Mam problem w swoim claasie mercatorze z napędem podajnika łancuchowo-listwowego w gardzieli. Te duże koło pasowe chodzi, a ślizga się to sprzęgiełko co przenosi napęd na ten wałek napędowy całego podajnika. Tam jest sprzęgło z takimi śrubami i sprężynkami. Dokręciłem te śrubki i przez chwilę było dobrze, ale przejechałem raz i znowu to samo. Kombajn mam drugi sezon dopiero, w tamtym roku nic mi się z tym nie działo... Może ktoś się orientuje co trzeba zrobić żeby to znowu zasprzęglało? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chaner123    5

Może za często smarowałeś te koło i smar dostał się na tarcze. Rozkręć wszystko i przemyj benzyną (budowa jest prosta nie będziesz miał problemu ze złożeniem), żeby zwiększyć tarcie. Sprawdź także tarcze czy nie są za cienkie nowe kosztują 20zł/szt. Ostatecznie możesz wymienić sprężyny na mocniejsze ja tak zrobiłem i jest git :) pzdr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bondek77    1

A żeby to rozebrać to muszę zdjąć całe koło pasowe, czy wystarczy odkręcić te srubki ze sprężynami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

jarciu11    21

scieło nity i ślizga się nie po tej stronie co powinno.. rozebrać zanitować nowe okładziny i gites...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×