Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

To ja również zapytam. Mam 49 kur niosek lohmann brown i od dwóch tygodni niosą tylko po maks 8jaj dziennie wczoraj nawet były tylko 2. Niosły się już 3 tyg czyli teraz już zaczyna się 6 tydzień. Dopowiem że już dawały po 40 jajek dziennie oczywiście małe były bo młode kurki.

DO jedzenia dostają śrut robiony przeze mnie z koncentratu qqryq czy jakoś tak się pisało z Sano z 70% pszenicy, plus do oporu ziarna pszenicy w całości. woda pod dostatkiem.

Co może być przyczyną ?

Opublikowano

Witam

Znowu problem z niesnością, mianowicie mam 60 kur 40- mają rok od wyklucia, 20- dwa lata o wyklucia. Póki nie wyszły na dwór to było 40-50 jaj/dzień, teraz jest średnio jest około 20/ dzień. Co jest tego przyczyną? Są może jakieś preparaty ? Dostaję pasze z Nutreny- dostęp cały czas i chleb moczony. Może jakieś witmainy do wody, paszy? probiotyki czy coś innego ? Jestem w klasie weterynaryjnej to nauczyciel zootechnik bd wiedział co zrobić ? Dzięki :)

Opublikowano

Witaj kolego ja też tak miałem że kura siedziała na jajkach schodziła na jedzenie i inne [takie] a potem siadała w gnieżdzie obok to trzeba było ją sadzać na swoje miejsce i wykluło mi się 5 z 10 jajek tylko trzeba pilnować że by za długo nie opuszczała jajek [jajka przez jakiś czas nie być grzane przez kurę]wiec masz szansę na młode ale kurze jajka mają 21 dni na inkubację +- kilka dni

Opublikowano

Tak jak napisał Robert kwokę trzeba sadzać z powrotem na jajach. Krótkotrwałe ochłodzenie jaj też jest potrzebne min po to aby dobrze się natleniły. Niektóre kury trzeba zdejmować z jaj na potrzeby fizjologiczne tak zawzięcie siedzą. Jak kwoka dobrze siedzi to mogą wykluć się w 20dniu jak słabo to 22dnia i wtedy klują się pojedynczo i długo

Opublikowano

Witam

Chciałbym spytac jakie warunki trzeba spełniać hodując ok. 1000szt. niosek, czy przy zakupie piskląt wylegarnia bedzie chciała jakiś numer gospodarstwo czy coś podobnego

'? jakie warunki prawne trzeba spełniać ? Jak będę chciał je sprzedać do ubojni to co musze mieć aby to zrobić ?

Opublikowano

Panowie jaką dajecie pasze kurą nioską? Było 70 kur niosek zostało 20. Paszę jaką daję to 40 % pszenicy 40 % jęczmienia i do tego gotową z schaumana 20 %. Podajcie mi proporcje, mam wszystkie zboża kukurydzę owies itd. oraz jaki dodatek najlepiej kupować. Kury mam od niedawna tylko dla siebie ale wydaje mi się że moja proporcja jest zła.

Opublikowano

dokladnie dolaczam sie do pytania a w gotowych paszach dla kur podobno jest sruta sojowa i sruta rzepakowa a jakby chcial taka ekologiczna pasze kurom zrobic to co dawac pszenice i kukurydze itd a jakby przykladowo rzepaku przeielil troche do etgo dokladajac czy niesnosc by wzrosła bo jak sruta rzepakowa jest ?

Opublikowano

Żeby zrobić pasze ekologiczną to komponenty muszą być ekologiczne. Nie wystarczy "wyrzucić" soję GMO.

Moim kurom podaje śrutę z pszenicy i jęczmienia a do tego 10% łubinu wąskolistnego, 5% grochu i 5% śruty rzepakowej poekstrakcyjnej. Strączkowe są ciężkostrawne a nadmiar śruty rzepakowej może zmienić smak jaj.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Chciałbym spytac jakie warunki trzeba spełniać hodując ok. 1000szt. niosek, czy przy zakupie piskląt wylegarnia bedzie chciała jakiś numer gospodarstwo czy coś podobnego

'? jakie warunki prawne trzeba spełniać ? Jak będę chciał je sprzedać do ubojni to co musze mieć aby to zrobić ?

Jesli chcesz legalnie musisz zglosic do Weterynarii, do ubojni to zadzwon jesli masz w okolicy i sie zapytaj. Jesli chcesz zaczynac od zera od razu tysiac to warto pomyslec gdzie jaja sprzedasz po przystepnej cenie. Jesli bedziesz sprzedawal po 30 -40 gr aby tylko sie pozbyc to moze byc problem z tym interesem... A wylegarnia tylko Ci fakture wystawi, wiec z zakupem pisklat problemu nie bedziesz mial. Edytowane przez Darekpol
Opublikowano (edytowane)

a jak ktos nie ma dostepu do sruty rzepakowej to moglby ja zastapic minimalna iloscia rzepaku np jakby przemielil ten rzepak ?

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa to nie jest ześrutowany rzepak. Proces ekstruzji podczas pozyskiwania oleju zmienia właściwości rzepaku. Wydaje mi się że rzepakiem nie zastąpisz śruty poekstrakcyjnej.  

www.kzprirb.pl/rzepak/sruta

www.paszerzepakowe.pl

linki jakoś dziwnie wyszły

Edytowane przez gwozd
Opublikowano

Hey. Planuje rozwinąć produkcję jajek i dokupić około 30 niosek [mam 20]. Mam zamiar robić paszę we własnym zakresie. Do tej pory tym 20szt dawałem ziemniaki z śrutą pszeniczną i trochę dodawałem paszy dla niosek. Niestety obawiam się że przy tych 50szt będzie ciężko z parowaniem ziemniaków, dlatego planuje przejść na paszę ''suchą''.

I tu moja prośba czy podałby mi ktoś przepis na 100kg paszy tj. ile jakiej śruty i ile i jakiego dodatku. Szukałem trochę po necie ale po 2 godz mam sieczkę w głowie.

Opublikowano

Ja w upał kilku tygodniowe kurczaki transportowałem godzinę bez przystanku i żaden nie zginął, ale podejrzewam, że łatwo nie miały. Teraz nie ma upału więc one nie przegrzeją się.

Co do składu paszy to głównie powinna się dawać pszenicę, kukurydzę, trochę śruty sojowej i jakieś witaminki. Z proporcjami trzeba uważać bo zbyt dużo białka jest gorsze jak jego niedobór. Czyli śruty sojowej nie więcej jak 15%.

Opublikowano

Ja nie mam dostępu do soi , więc będę dawał więcej qq lub pszenicy [co ma więcej białka]? A może da się ześrutować rzepak?

Ps. Oto składniki mojej paszy [daje ją samą kurą] na 50kg.[zboża ześrutowane]

10kg-kukurydza

20kg-pszenica
10kg-jęczmień
10kg-owsa
I jak zmieniać coś w tej paszy?
i jeszcze do tego POLFAMIX AVIMIX 100g.
A czym się różni POLFAMIX AVIMIX od POLFAMIX DG-1-2? Oba to dodatek do paszy.
Avimix-100g na 50kg paszy-65gr
DG-1-2-2kg na 50kg paszy-20zł
Sorry ale jeszcze jedno pytanko. Mianowicie jak grubo śrutować ziarno?
Różnica w cenie spora więc czym się różnią?