Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Założyłem ten temat ponieważ nie widzę nic podobnego, a na pewno ten będzie przydatny. Otóż jak karmić nasze nioski aby dawały jak najwięcej jajek, oraz jak zrobić samemu pełnowartościową paszę :D . Ja moim kurka przygotowuje taka paszę :

kukurydza 25%

pszenica 30%

pszenżyto 20%

pasza granulowana 15%

mikroelementy 5%

popiół 5%

Dodatkowo w miarę możliwości dostają liście kapusty,kalafiora, w zimę parowane ziemniaki, marchew , burak czerwony, siekaną cebulę. Teraz to wiadomo chodzą po trawce.

Jak wy karmicie swoje nioski ??? :D

Opublikowano

To ile jedna kura ci jajek produkuje dziennie?

Opublikowano

Ja swoim daje ześrutowane ziarna rożnych zbóż, dodatkowo chodzą po dworze wiec maja dostęp do rożnych robaczków i zielonego, zsiadle mleko jak już się zrobi nie dobre to im daje, bardzo lubią resztki z arbuza, stara śmietanę i sery. W zimę jak są zamknięte to daje im dodatkowo trochę piachu w wiaderku zęby sobie mogły podziobać kiedy maja ochotę i najtańsza sucha karmę dla psów mocze w wodzie i im daje raz w tygodniu. karma zapewnia ze przez cala zimę będą nosić jajka. Znoszą jajka przez 5-6 dni później dzień przerwy i od nowa.

Opublikowano

hmm tak z 3-5jaj :D

jeżeli masz udzielać takich informacji to podziękujemy już panu. :D Kura znosi 2 jajka na 3 dni ale poprzez dobre karminie można uzyskać 3 na 3, więc do tego się dąży

Opublikowano

jeżeli masz udzielać takich informacji to podziękujemy już panu. :D Kura znosi 2 jajka na 3 dni ale poprzez dobre karminie można uzyskać 3 na 3, więc do tego się dąży

Czytaj ze zrozumieniem wówczas będziesz wiedział o co chodzi ;[

Zrozum mam dość postów typu ile kura znosi jaj na dzień i osób chwalących się iz ich kury znoszą po 2 jaja no ludzie BEZ JAJ ale kura jak dobrze idzie max zniesie 1jaja dziennie

A moja odpowiedz wynikła z "głupiego pytania"

głupie pytanie głupia odpowiedz

Opublikowano

Jaja to sobie możesz robić z kolegów, a nie na AF, i przez to chyba zrobiło się OT :). Czekam dalej na wypowiedzi tych co maja hodowle niosek, odnośnie karmienia ich :)

Opublikowano

Ok a wiec jesli kogos urazilem to przepraszam

A co do żywienia niosek wygląda to u mnie nastetujaca a wręcz identycznie co u Ciebie PRZEMKO tylko tymi procentami sie nie rozdrabiałem.

Mamy obecnie ok.

30starych na rosół kur z każda niedziela ta liczba maleje :)

140 młodych niosek z listopada zaznaczam iz na obecne temp. Ilość jaj diametralnie zmalała (50-65szt jaj)

80 młodych kurek podajrze sa one 13-14tyg.

A wiec piszcie jaki sobie radzicie z tymi temperaturami. Moze ktoś podzieli się swoim patentem na to aby kurki lepiej sie czuły w te upały

Albo... czekamy do spadku temp. rzędu 20 paru stopni

Opublikowano

U mnie kurki mają luksus. Wydzielone ogrodzeniem miejsce po którym chodzą ma około 400m kwadratowych a mam kurek około 70.

Wiadomo,starsze idą na rosół a młode się niosą,kupiliśmy 30 niosek i kwoka wysiedziała 7 i do tej grupki zostało dokupionych 10 kokoszek by kwoka miała dużą gromadę :)

Żywienie? Na mokro, śruta z mieszanki zbożowej(jęczmień,owies)do tego dodaje 2 rodzaje pasz,jutro napisze co one zawierają jeżeli kogoś interesuje to. Prócz tego w karmnikach mają pasze na sucho,woda,pszenice. Teraz w wakacje codziennie kosze troszkę trawy kosiarką i to daje im. Dzięki temu żółtka są pomarańczowe a nie cytynowe... Opracowałem też patent siania zboża jako zieleniny dla kur, pod klatkami sieje mieszankę, a za około 2 tygodnie ją odkrywam i w ten sposób kury mają zielonkę oraz świeżą glebę w której są robaczki :)

Opublikowano

Kolego Mathieu92 z mi wiadomo jeżeli kurą ukosisz takiej zielonki, to jest dla nich nie zdrowe, chyba że to jakoś rozdrabniasz, ponieważ kura nie gruzie ździebła trawy tylko połyka w całości, nawet takie długie i potem to strasznie zalega im w żołądkach, lepiej już nasypać to do worka raszlowego i powiesić aby kura musiała się trochę po gimnastykować, i podziobać. :)

Opublikowano

Aha po takiej kosiarce do ogrodu to nie ma problemu, myślałem że po takiej do ciągnika :). A czy ktoś od jesieni paruje nioską warzywa ??? Ziemniaki buraki, marchew ????

Opublikowano

Panowie a powiedzcie mi jeszcze jedno bo w interneci przeczytałem że nie powinno się dawać niską ogórków zielonych bo im szkodzi, wie może na co im szkodzi, bo wcześniej im dawałem i to dużo. :D

Opublikowano (edytowane)

tak właśnie robię na 10l wiadro uparowanej karmy wsypuje garść kredy i tak każdego dnia oprócz tego daje im pokrzywy ,śrutę pszenicy i pasze dla młodych niosek(to mają pod dostatkiem)

Ale wracając do tematu to zastanawiam się czy ta ilość kredy im nie zaszkodzi.... chociaż jak dotąd nie zauważyłem nic niepokojącego.

Edytowane przez 1985Lukasz1985