Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Ponieważ maszyna istnieje już dłuższy czas na rynku chciałem zapytać użytkowników o opinie na jej temat.

Ponieważ mam ciągnik 4 cyl. o mocy 140 km ważący 5,8t myślę o zakupie maszyny w 3 metrowej wersji.

Do zerwania ścierniska myślę że udrę 3m z uwagi że panuje opinia że kąt zębów sprawia że ma on mimo 10 dłut iść lżej niż tradycyjny gruber.

Na głęboko planuję zdemontować dwie boczne łapy i talerze. Myślę że będzie to lepsza i przyszłościowa opcja niż zakup 2,5m który zdaje sobie sprawę że byłby bardziej optymalny do mojego ciągnika.

woj. Podkarpackie sporo górek ziemie od ciężkich do lekkich 3-4 klasa 

Proszę o opinie spostrzeżenia i rady posiadaczy "trzybelkowców" szczególnie  jakimi sprzętami je ciągacie i w jakich warunkach i czy ktoś demontował i przestawiał w nich łapy.

Pozdrawiam

skimmer.png

Edytowane przez matttic
wstawianie zdjęcia
Opublikowano

Na płytko przy 10 łapach czy na głęboko przy 8 ?

Może napisz parę słów na jego temat bo nie mogę nigdzie znaleźć opinii użytkowników.

Opublikowano (edytowane)

New Holland T6.160 on ma mocy 140 znamionowej to wersja 4 cylindrowa

też odkręca 2 boczne łapy ????

Problemem będzie tylko dorobić przy wysokich miedzach bo wał będzie szerzej szedł jak odkręcone łapy .

Edytowane przez matttic
Opublikowano

Ja wziąłem 2,5 m do 150 km w 6 cyl. Żeby zrobić dobrą  robotę to potrzeba też prędkości. Doszedłem do wniosku że lepiej jechać na wyższym biegu na niższych obrotach i nie przeciążać ciągnika co za tym idzie spalić mniej paliwa niż kupić 3 m i męczyć ciągnik. 

Opublikowano

Ale jeśli odkręcę 2 łapy rozsunę talerze to będzie to samo co Twój 2,5m a jak pojawi się w gospodarstwie przyszłościowo mocniejszy ciągnik to można będzie wykorzystać pełen potencjał maszyny bo z 2,5 to raczej 3 m już nie zrobi a różnica w cenie tylko 2,5 tysiaca. 

Opublikowano

ten landstal w podstawie nie ma talerzy tylko zgarniacze sprężynowe zdają one egzamin? czy jednak talerz lepszy ?

Opublikowano
1 godzinę temu, matttic napisał:

Ale jeśli odkręcę 2 łapy rozsunę talerze to będzie to samo co Twój 2,5m a jak pojawi się w gospodarstwie przyszłościowo mocniejszy ciągnik to można będzie wykorzystać pełen potencjał maszyny bo z 2,5 to raczej 3 m już nie zrobi a różnica w cenie tylko 2,5 tysiaca. 

Ile ci wycenili ten 3m i z jakim wyposażeniem ? 

Opublikowano

Waga Twojego ciągnika z wagi czy katalogowa ? Użytkuję Ajaxa Trio (zdjęcie w galerii) , chodzi z NH T7 165s ( 7700 kg ) , teren  to Pojezierze Mazurskie ( mozaiki ) , da się tym pracować (3m) , ale przy głębokiej uprawie brakuje mocy . Po 2 latach rycia mam wątpliwości co do głębokiego spulchniania trójbelkowcem , 15-20 cm będę teraz robił .

Opublikowano (edytowane)

Przy optymalnej wilgotności (2019r) gleba była zbyt pulchna w momencie siewu ( robione było Ajaxem 3 tyg. wcześniej ).W 2020 r robiłem też wcześniej ale było b.sucho  , w momencie siewu bryły były zaschnięte mimo , że przeszły wcześniej deszcze . Być może to było za wcześnie i za sucho , ale obawiałem się , że jak przejdą ulewy to nie da się uprawić i dodatkowo musiałem zlikwidować samosiewy rzepaku . Były robione przez naukowców badania nad wpływem głębokości  uprawy na plony zbóż i głęboka uprawa nie przynosiła zwyżki plonów . Do ewentualnej likwidacji podeszwy płużnej trójbelkowiec się nie nadaje , za dużo łap , za mało mocy .Ps. u mnie  słoma zostaje na polu .

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

U nas słoma tez zostaje. Zapycha sie czy daje rade np po jęczmieniu ozimym z dużą ilością resztek ? Podeszwę likwiduje mi soja która gości co 3 lata na polach przynajmniej tak mi sie wydaje ;) bo ma dość głęboki system korzeniowy i w literaturze dość często ten fakt był wspominany. Też chciałem podobnie płytko ściernisko i drugi raz tak koło 20cm do max 25cm ze 3 tyg przed siewem.

Opublikowano
4 godziny temu, fezoi napisał:

Waga Twojego ciągnika z wagi czy katalogowa ? Użytkuję Ajaxa Trio (zdjęcie w galerii) , chodzi z NH T7 165s ( 7700 kg ) , teren  to Pojezierze Mazurskie ( mozaiki ) , da się tym pracować (3m) , ale przy głębokiej uprawie brakuje mocy . Po 2 latach rycia mam wątpliwości co do głębokiego spulchniania trójbelkowcem , 15-20 cm będę teraz robił .

Chip tuning się kłania ;)

Jaki masz wał? Może kiepsko zagęszcza?

4 godziny temu, matttic napisał:

wysłałem na priv

Po co pytasz na forum o cokolwiek skoro najważniejsze informacje piszesz na priv? Ogarnij się.

Opublikowano

Ja zamówiłem mandam top na podwójnej sprężynie 3m, mam John deere 6150m i też nie wiem czy da radę głębiej zrobić bo ziemię mam różne ale wziąłem go bo stał w sumie 2 lata na placu i cena była w sam raz. Podobno spec idzie lżej bo ma inne łapy 

Opublikowano

Cena 31 tys brutto, 10 łap na podwójnej sprężynie, 8 talerzy chyba jest, wal daszkowy z zabierakami ma dojechać bo był z rurowym i ustawianie głębokości zwykle na bolcach, nowy 36 netto chyba z tego co mówił, tzn no 22 rok 

Opublikowano

I u mnie chyba będzie podobnie na redzinie przynajmniej 😉 ale mam mandam Kus 2,6 i jest trochę za mały i w tym roku jak było mokro to wyrwał mi wielkie tafle ziemi że potem ciężko to było zaorać. Kolega ma horsh 3 belkowy to ładnie robił, zawsze to więcej łap i są mniejsze a że na horsha mnie nie stać to jest mandam 

• Root Admin
Opublikowano

no u mnie kolega był 3m horschem Terrano z ciągnikiem 170km. mówi że idealnie jest jak najmuje ciągnik 210-220km, wtedy jest prędkość i głębokość. ja jednak do konia 150km wybieram wersję 2.5m