Skocz do zawartości

Zetor 7745 Zakleszczanie się skrzyni biegów - co zrobić żeby do tego nie dochodziło?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w temacie, jakie polecacie rozwiązanie aby pozbyć się tego problemu (zazwyczaj w najmniej oczekiwanym momencie się to pojawia). Dodam, że z obserwacji w nowych seriach np. X320/40 ten problem nie występuje - być może jest tam to jakoś rozwiązanie. Czekam na sugestie i podpowiedzi. Pozdrawiam

Opublikowano
23 minuty temu, iron napisał:

wymienić wybierak i wodziki lub nauczyć się zmieniać biegi

No dobra, a wybierak przy nowszych czasem nie jest trochę inny?? Wodziki czy bezpieczniki??

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/686154-antyzakleszczacz-zetor/

i nie ma fizycznej możliwości żeby się coś zakleszczyło. sprawdzone od kilku lat.

Opublikowano

rozumiem, że przez zakleszczenie rozumiesz blokowanie biegów, jeśli tak to do odblokowania biegów odkręca się takie śruby, dostępne przez podłogę (analogicznie jak w c360), wymień trzy środkowe (skrajne są od przekaźnika i reduktora), bo pewnie się czubki wytarły, jak to nie pomoże to dalej wodziki

Opublikowano

Ja wymieniałem te sruby i efekt był taki że tylko ciężko było biegi wbijać a skrzynia jak miała się zakleszczyć to i tak się zakleszczyła. Problem jest raczej w wytartych przegródkach pomiedzy wodzikami przy samym wybieraku przez co dźwignia wyskakuje przedwcześnie z wodzika a on cofa się z powrotem w pozycję biegu. Wykonane przeze mnie rozwiązanie całkowicie eliminuje możliwość przełożenia dźwigni nad inny wodzik, jeśli sąsiednie nie są na luzie a dodatkowo nawet gdyby te sruby-bezpieczniki nic nie trzymały to przy dźwigni inne wodziki i tak są zablokowane.

Opublikowano

stawiasz flaszke i ci daje 100 % skuteczny sposob- eeee to zetor -transporter wodki co najmniej 🤣🤣😂.

wyjscie jest banalnie proste- wyciagasz wodziki ,spawarka i kawalki plaskownika- nad fabrycznymi otworami na wodziki wspawujesz kawalki plaskownika ,tak z 5mm wysokosci ,moze mniej i zapominasz o problemie..

to nie moj paten -a anglii przyjechal z moim obecnym zetorem ,poprzedni sie zakleszczal az do konca ,

w 60 tez tak zrobilem i jest spokoj-ona miala w skrzynce klucz do wiazania drutu na plytach -,na poczatku nie wiedzialem po co.

temat byl juz pare razy walkowany- nawet kiedys dawalem zdjecia juz zmodyfikowanych nowych wodzikow-bo ktos nie wiedzial o czym mowa.

🚜 Wodzik z widełkami I, wsteczny bieg Zetor 30112003 30112003 | AgroALEX.pl

Opublikowano
Dnia 7.03.2021 o 21:48, jacus napisał:

wyjscie jest banalnie proste- wyciagasz wodziki ,spawarka i kawalki plaskownika- nad fabrycznymi otworami na wodziki wspawujesz kawalki plaskownika ,tak z 5mm wysokosci ,moze mniej i zapominasz o problemie..

to nie moj paten -a anglii przyjechal z moim obecnym zetorem ,poprzedni sie zakleszczal az do konca ,

w 60 tez tak zrobilem i jest spokoj-ona miala w skrzynce klucz do wiazania drutu na plytach -,na poczatku nie wiedzialem po co.

temat byl juz pare razy walkowany- nawet kiedys dawalem zdjecia juz zmodyfikowanych nowych wodzikow-bo ktos nie wiedzial o czym mowa.

Pewnie tak trzeba będzie zrobić i będzie spokój, tylko trzeba dobrze zespawać żeby nie odleciało i nie wpadło do skrzyni, bo z kolei wymiana wodzików wiąże się ze sporymi kosztami. Najbardziej denerwuje to jak założona jest podłoga żeby było cicho atu złapie i weź to wszystko rozkręcaj żeby się tam dostać, a temat nowych bezpieczników przerabiałem i faktycznie było dobrze na trochę tylko.

Opublikowano

ja podloge mam na polce 😂-sciagalem tylko gume-na dodatek mam ja w calosci a nie w czesciach wiec sie wkur.. zdenerwowalem i zrobilem tak jak w starym mialem.

Opublikowano

warto może też nauczyć się biegi zmieniać, jak czytam jakie to częste problemy to ręce opadają, mi z raz do roku zdarza się zblokować biegi, ale naprawa to 5 minut, inna sprawa, że u mnie wyraźnie czuć kiedy jest "luz" a kiedy zamiast wyłączyć 3 włączyła się już 2