Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje w tym roku sypnąć Wap-Mag 28-16. Według ogrodowego kwasomierza pH mojej gleby lekkiej (VI klasa ziemi) wynosi kolo 4 z groszem (mierzenie na kolory taką płytką z płynem helliga). Moje pytanie brzmi, sypać to teraz na wiosnę na żyto? Czy jak zwykłe wapno na sciernię i przemieszać? I w jakiej ilości?

Jaki nawóz na wiosnę najlepiej sypać? (Rośnie u mnie głównie żyto) 

Jak wygląda sprawa wapnowania i siania poplonu? Najpierw wapno? Czy poplon? Czy jedno wyklucza drugie?

Opublikowano

Wapmagu to około 4-5t na hektar. Tyle samo co kieleckiego dolomitu kosztującego 30zł za tonę

Opublikowano

a jak tak na szybko można zrobić badanie gleby obecnie? nie tylko odczyn, ale i zasobność ?

Opublikowano

Kwestia ile to szybko. 

Najszybciej to jak zawieziesz próbki do stacji chemiczno rolnej. Ale przez dofinansowanie wapnowania byli zawaleni robotą i czas chyba około 2 miesięcy. Może teraz luźniej.

Opublikowano

do Puław mam niedaleko. trza będzie przedzwonić.

Opublikowano

Jeszcze zimowo, to mogą mieć luzy.  

Ile masz do Puław?

Opublikowano
11 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Właśnie  podpinam się. Jak się ma wapno A poplony? W sensie kolejność 

Ja robiłem tak że  po sciernisku wapno potem gruber z siewnikiem i poplon odrazu rósł. W tym roku mam jeszcze trochę do zwapnowania działek i teraz jak obeschnie to wapniwał bedę po poplonie ozimym przemarznietym i gruberem wymieszam potem orka.

Opublikowano
14 godzin temu, Agrest napisał:

Wapmagu to około 4-5t na hektar. Tyle samo co kieleckiego dolomitu kosztującego 30zł za tonę

Ja się z Tobą muszę nie zgodzić, wap-mag z Tarnobrzega to dolomit tylko prażony, działanie dużo szybsze. W latach 90-tych z Chrzanowa do nas wozili dolomit i na kopalni domieszywali właśnie prażony, pozostałość z wapiennika, gruba frakcja szła do huty. Po prażonym dolomicie na polach efekt był piorunujący, było widać gdzie surowy dolomit, a gdzie prażony

Opublikowano
13 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Właśnie  podpinam się. Jak się ma wapno A poplony? W sensie kolejność 

Po żniwach rozwieść wapno na sciernie, i potem jakaś uprawa albo tzw. gruberem albo talerzowka, u siebie robię z taka różnica, że uprawiam trochę głębiej niż zwykle zrywanie scierniska. I w to sieje poplon rozsiewaczem do nawozu i zaciągam lekką broną. 

Opublikowano
56 minut temu, Jurek321 napisał:

Ja się z Tobą muszę nie zgodzić, wap-mag z Tarnobrzega to dolomit tylko prażony, działanie dużo szybsze. W latach 90-tych z Chrzanowa do nas wozili dolomit i na kopalni domieszywali właśnie prażony, pozostałość z wapiennika, gruba frakcja szła do huty. Po prażonym dolomicie na polach efekt był piorunujący, było widać gdzie surowy dolomit, a gdzie prażony

To pewna informacja?

Prażony dolomit to faktycznie super towar, tylko jeśli to prawda to dlaczego nawet grama informacji na ten temat na ich stronie nie ma? Taką informacją należałoby się chwalić a nie ją ukrywać.

Opublikowano (edytowane)

Nawet jeśli ten wapmag taki dobry to warty ceny 500zł tona?.🙆‍♂️  Dawki zalecane od tego producenta to śmiech, a sypać 3 lub 4t tony tego to głupota są lepsze wapna granulowane w tej cenie.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

A powiedźcie mi co lepiej sypać na wiosnę wapno granulowane nawozowe czy zwykły nawóz? Pod korzeń była dana polifoska 6 albo 8 już nie pamietam. Prosił bym o podanie dawki w okolicach ile siać. 

Wracając do wapna granulowanego, co jest opłacalne aby podniosło to plon i jaka dawka. Nie dam rady sypać kredy/dolomitu gdyż nie mam rozsiewacza taśmowego, mam lejek. 

Aktualny zbiór w 2020 to około 6t żyta z około 5,5/6h. 

Edytowane przez imil
Opublikowano

A co myślicie o wap magu pod kukurydzę? Teraz rozsiać I niech leży i się rozpuszcza czy poczekać i przedsiewnie z npk i azotem dać? Wacham się bo wapno hamuje pobieranie innych składników A z drugiej strony nie wiem czy jak zostawię nie wymieszany wap mag to da mi porządany efekt, mam też trochę do orki na wiosnę więc może pod orkę go? Jak myślicie? Z góry dzięki za odpowiedź:)

Opublikowano
21 godzin temu, imil napisał:

A powiedźcie mi co lepiej sypać na wiosnę wapno granulowane nawozowe czy zwykły nawóz? Pod korzeń była dana polifoska 6 albo 8 już nie pamietam. Prosił bym o podanie dawki w okolicach ile siać. 

Wracając do wapna granulowanego, co jest opłacalne aby podniosło to plon i jaka dawka. Nie dam rady sypać kredy/dolomitu gdyż nie mam rozsiewacza taśmowego, mam lejek. 

Aktualny zbiór w 2020 to około 6t żyta z około 5,5/6h. 

Kurła ale plon miałeś🙆‍♂️ opłacało się kombajnem jeździć? Po pierwsze ro robisz badanie gleby potem dobierasz nawożenie?