Skocz do zawartości

Renault Ceres 330- Dobór opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś ogarnia temat opon chodzi o zgrywanie się napędów 

opony tył michelin 13.6 38

przod aliance 324 12.4 24

mianowicie czy te opony będą się zgrywać. Planuje z tylu wymienić opony bo są już w słabym stanie jakiej maksymalnie szerokości mogę założyć ? 

Opublikowano

Z tego co znalazłem w wyszukiwarce to ten ciągnik powinien mieć opony 13.6r24 i 16.9r34.

Między opona 13.6r38 a 16.9r34 jest mała różnica w obwodzie i jeśli chcesz szersze opony to musisz wymienić felgi na 34 cale.

Według tabel zamienników opon to zamiennikiem opon 13.6r38 i 16.9r34 jest:

- 480/70r34

- 500/70r34

- 540/65r34

Opublikowano (edytowane)

Opona 13.6r38 jest mniejsza od 16.9r34 o ~2% w obwodzie, a opona 12.4r24 też jest mniejsza od 13.6r24 i różnica też wynosi ~2%.

Obie są mniejsze więc się zgrywa.

Edytowane przez Przemek00
Opublikowano

Z oponami nie tak prosto jak w tabelach .Różnice w obwodach to 10 % a w szerokościach nawet 30 % .Wiem bo to trenowałem niestety trzeba zmierzyć średnicę konkretnego modelu opony  i najlepiej napompowany następnie  wyliczyć obwód  .Jeżeli jeszcze jednego producenta to jakoś to pasuje ale jeżeli różni producenci to mogą być problemy  .szczególnie odbiegają od rozmiarów opony z grupy tych tańszych -po prostu oszczędzają i oszukują szczególnie na szerokości a proporcjonalnie na obwodzie .Już odsyłałem spowrotem do sprzedającego z informacją że zamawiałem opony do ciągnika a nie do" roweru" tak śe ostrożnie z tymi tabelami

Opublikowano

Jeżeli do tej pory było dobrze tj. na zakrętach przód ciągnie a na prostej po asfalcie ledwo czuć różnicę włączony wyłączony to można przyjąć że obwód opon jest ok i można się sugerować wysokością obecnych .Należy pamiętać że zużycie bieżnika też ma wpływ na obwód i to większy niż się wydaje 1 cm wysokości  to ponad 3 cm obwodu .Chodzi o to aby na polu na zakręcie przód pomagał skręcać ciągnąc a na prostej ma nieznacznie wyprzedzać tył .Lepszy obwód przednich  opon ciut za duży (szybciej się zużyje ) a trgedią jest za mały wtedy na zakręcie utrudnia skręcanie a to jest nie do przyjęcia szczególnie w trakcie pracy z opuszconymi  narzędziami przy skręcaniu

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Pawel507366
      Renault cergos 340
      Slabo działa wspomaganie
      Na niskich obrotach  miga kontrolka  niskiego cisnienia oleju w skrzyni i po tej akcji czasem samo włącza się przedni napęd 
      Pompa  wymieniona 3 lata temu i nic nie zmieniło  ostatnio wymieniłem cały olej na nowy fusch  wymieniłem orbitrol chciaz stary założyłem do kombajna i działa idealnie  wiec sam nie wiem co jeszcze może być problemem 

• Przez agrocase4220
      Witam. Mam problem z temperaturą w renault 103 14 tx.
      Problem polega na tym, że raz termostat się otworzy raz nie. Termostatów wymieniane było kilka i za każdym razem problem na chwile ustępował. Korek chłodnicy mam nowy, pompa, chłodnica wszystko nowe. W ciągniku mam zamontowana nową nagrzewnicę w kabinie na samym dole. Zauważyłem, że jak nie chce się włączyć obieg to i nagrzewnica nie grzeje. Ciągnik był odpowietrzany wielokrotnie. Coś jest z zapowietrzaniem układu. Czy może być to przez nagrzewnicę? Co jeszcze może mieć wpływ na to, że układ się zapowietrza?
    • Przez macherr
      Renault z 3 półbiegami sprzęgło szarpało przy każdym ruszeniu, nowa pompa trzy sekcyjna, nowe tarcze w skrzyni, ciśnienie na bloku zaworowym wyregulowane 23 bary, nowy olej ,nowe filtry skrzyni , sprawdzony potencjometr sprzęgła , sprawdzone wszystkie połączenia , sprawdzone cewki a sprzęgło dalej szarpało. Napisze bo może ktoś ma taki sam problem. Rozebrałem  zawory proporcjonalne ( rozkręca się je od środka ) i wcale nie były zacięte tam gdzie pracuje tłoczek w oleju lecz  zacięty był tłoczek ten który pociąga cewka  znajduje się wewnątrz za  popychaczem.  Cienki śrubokręt, nafta, godzina ruszania i tłoczek zaczął pracować lekko ( a już zacząłem szukać nowego zaworu,  cena około 800 zł. )  Ciągnik rusza normalnie można wyczuć sprzęgło.
    • Przez Kolo12
      Cześć,mam nietypowa sprawę czy może ktoś podesłać zdjęcie jak mają być zamontowane przewody wtryskowe bo mam odkręcone i nie jestem pewien.Renault 133.14 pompa Lucas cav chodzi mi o kolejność na pompie gdzie jest który wtrysk.
    • Przez krzysiek16m
      W tym temacie, prosiłbym o zamieszczanie instrukcje obsługi, katalogów części do ciągników marki Renault.
  • Dodaj nową pozycję...
v