Skocz do zawartości

jak wymienić sekcje w pompie wtryskowej zetor 7211 motorpal i jak wymienić c 360

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie byłem u pompiarza już 5 raz z pompą od zetora 7211 i nikt nie może sobie z nią dać rady wziolem się za nią sam i stweirdziłem że w niej są sekcje do wymiany i teraz pytania do kogoś kto się zna jak wyciągnąć sekcje w pompie motorpal i założyć żeby nic nie pokręcić i jeszcze w c 360 bo  bo też słabo kręci i nie ma siły silnik mają dobrą kompresję i ciśnienie oleju bo były mierzone zaplon był też już ustawiany i jest dobrze .

Prosiłbym o rady 

Opublikowano
14 minut temu, jan1234567890 napisał:

Witam Panowie byłem u pompiarza już 5 raz z pompą od zetora 7211 i nikt nie może sobie z nią dać rady wziolem się za nią sam i stweirdziłem że w niej są sekcje do wymiany i teraz pytania do kogoś kto się zna jak wyciągnąć sekcje w pompie motorpal i założyć żeby nic nie pokręcić i jeszcze w c 360 bo  bo też słabo kręci i nie ma siły silnik mają dobrą kompresję i ciśnienie oleju bo były mierzone zaplon był też już ustawiany i jest dobrze .

Prosiłbym o rady 

Zmień pompiarza, a jeżeli to nie pomoże to nie jest wina pompy, sam to możesz w pompie tylko olej wymienić.

Opublikowano

To jest proste.Odkręcasz dwie śrubki 9klucz i wyciągasz sekcję.Gorzej jest włożyć z powrotem.Trzeba od strony sprzęgiełka odkręcić dekielek od listwy i ona musi swobodnie się poruszać i wychodzić jakieś pół centymetra.Na sekcji i listwie są ząbki i w pewnym miejscu nie ma wycięcia i trzeba tak ucelować by trafiło w swoje miejsce.Goła sekcja nie ma spręzyny i zaworka odcinajacego to trzeba przełożyć oraz oringi nowe dać.Potem kolektor zdjąć i na temperaturę ustawić dawki ale jest problem z luzowaniem śrub od strony bloku.Robiłem to ale to jest duże ryzyko uszkodzenia czegoś.Nie masz też możliwości sprawdzenia zaworków odcinających.Od tego jest stół do ustawiania dawek.Skup się najpierw na kącie wtrysku,podczas sprawdzania listwa na równi z korpusem pompy.A jeszcze jak się wkłada sekcję to krzywka na wałku na dół bo sie przestawia sekcja i oringi na smar.To się tyczy 7211 i robisz to na swoją odpowiedzialność.

Opublikowano (edytowane)

To już teraz na temperaturę dawki paliwa się ustawia?   :P znałem gościa co zawory ustawiał przy pracującym silniku, czas pras i wszystkie laski popychaczy pogięte.   xD

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nie ustawailiście nigdy pompy na temperature? W każdej instrukcji jest napisane że temperatura ustawiającego ma być pomiędzy 36.2 a 36.9 stopnia. Jeśli ustawiający ma powyżej 38.5 lub poniżej 34 mogą sie pojawić odchylenia od ustawień serwisowych 😉

Opublikowano

O co wam chodzi dzieciaki.Pojęcia nie macie a się udzielacie .W dwóch ciągnikach ustawione i działa,korbowód bokiem nie wyszedł.A jak byście ustawili silnik w same antares gdzie są oddzielne pompki napędzane od wałka rozrządu.Ja podałem tylko sposób ,nikomu nie każe tak robić .Noście sobie do pompiarzy i walcie im kasę za pokręcenie kilku śrubek .Rozbieram pompę od 385 a tam trzy rodzaje sekcji w tym jedna po regeneracji jeszcze żle włożona blokowała listwę.

Opublikowano (edytowane)

No to napisz troche wiecej na czym to ustawianie na temperature polega, bo jak nie ma szczegółów to sie nie dziw że my sie dziwimy. Ja sie przyznaje że o takiej metodzie nie słyszałem i jak bede widział w niej logike to chetnie skorzystam tylko musze wiedzieć jak to zrobić. Narazie to brzmi conajmniej intrygująco 🙂

Edytowane przez karbex