Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie wiem czy dobry dział ale ok. 

Sprawa jest tego typu ,że mój ojciec 5 lat temu sprzedał 3 ha ziemi pod budowę biogazowni. Biogazownia hula i ma się dobrze. 3 lata temu ojciec przepisał na mnie resztę pola sąsiadujące z tą biogazownią (18 ha ) i teraz władza z biogazowni chcą wydzierżawić ode mnie do 1 ha ziemi pod budowę fotowoltaiki. I nie wiem co o tym myśleć.  Ziemia to większość piaski. Z jednej strony mógłbym się zgodzić, a z drugiej strony mam trochę obawy czy nie zostanie coś zrobione na moją niekorzyść. Sprawdziłem ,że za dzierżawę można zarobić 8000-10000 zł rocznie. Tyle z ha nie ma mowy żeby wyciągnąć. Dlatego może ktoś miał z taką sytuacją styczność i doradziłby na co zwracać uwagę, jak z nimi rozmawiać i jak do tego podejść?

Dodam ,że z biogazownią żyjemy w dobrych stosunkach. Ja im świadczę usługi wywozu pofermentu i czasami pomagam w innych sprawach

Opublikowano

są tematy tylko, że to są firmy albo nie znane albo nie pewne. A tu Chodzi o biogazownię. To jest Polska Grupa Biogazowa. Która będzie na moim byłym polu urzędować jeszcze z 20 lat . Raczej pewna firma . Tylko ta sprawa jak do tego podejść. Na co zwrócić uwagę, na jakie kwestie patrzeć?

Opublikowano
16 minut temu, mds212 napisał:

Gdzies slsyzales nie wiesz gdzie nie wiesz co i nie wiesz czy to prawda ale powtarzasz dalej :D

Pewnie dobrze słyszał. Uważasz, że gmina ci podaruje? Na bank rolnego nie płacisz bo to nie farma rolnicza a działalność gospodarcza. Ja bym zapytał też w skarbowym o podatek dochodowy. 

Opublikowano

No właśnie tu jest tyle spraw na które trzeba zwrócić uwagę, że człowiek się zastanawia czy tego nie odpuścić i uprawiać ziemię jak do tej pory i mieć parę groszy, ale pewne 

Opublikowano

Ale to jest prosta sprawa

Dzwonisz do gminy i pytasz jaki jest podatek od takiej farmy na ziemi rolnej? Czy działka wymaga odrolnienia?

Dzwonisz do skarbówki i pytasz jaki jest i czy jest podatek dochodowy od takiego wynajmu.

Odejmujesz to wszystko od tego co ci zaoferują jako czynsz. Odejmujesz też utracone dopłaty zwrot za paliwo itd.

Wychodzi ci zysk. Nawet jak wyjdzie 5-6tys na czysto to i tak wielu rolnikom opłaca się wynająć niż uprawiać. Przy dzisiejszych cenach zboża, kosztach produkcji itd. Nie obchodzi cię czy susza czy mróz czy grad. Masz pewną kasę zwłaszcza jak ziemia słabszej klasy. W umowie zadbaj by była jakąś waloryzacja tej kwoty z uwagi na inflację. Bo 20 lat to długo i te pieniądze będą mniej warte.

Opublikowano
4 godziny temu, mds212 napisał:

Gdzies slsyzales nie wiesz gdzie nie wiesz co i nie wiesz czy to prawda ale powtarzasz dalej :D

Ktoś już to pisał tu na forum ,wiem też ze każda gmina czy powiat respektuje prawo po swojemu i mogą być różnice względem przepisów 

Opublikowano

W umowie musi być zaznzczone że wszelkie koszty im opłaty związane z działaniem tej farmy  saą na ich utrzymaniu

Opublikowano

I teraz pojawił się konkret odpowiedź. Posprawdzam te wszystkie dane i zobaczę jak to wyjdzie. Ale też wolałbym, żeby koszty były po ich stronie. Zobaczę co oni w tej sprawie będą mieć do powiedzenia 

Opublikowano
6 godzin temu, hubertuss napisał:

Pewnie dobrze słyszał. Uważasz, że gmina ci podaruje? Na bank rolnego nie płacisz bo to nie farma rolnicza a działalność gospodarcza. Ja bym zapytał też w skarbowym o podatek dochodowy. 

Masz racje. Podatek od działaności do gminy i do skarbówki też  trzeba zapłacić.

Opublikowano
14 godzin temu, miwigos napisał:

W umowie musi być zaznzczone że wszelkie koszty im opłaty związane z działaniem tej farmy  saą na ich utrzymaniu

Jakim cudem ktoś może płacić za ciebie podatek dochodowy?

Opublikowano
19 godzin temu, hubertuss napisał:

W  gminie  od metra  podatek  od gruntu  pod działalnościa    około  0,80 zł  za metr-, podatek do urzędu  skarbowego 8,5 %   od  sumy czynszu.   Tak jak  np.  wynajem  mieszkania. 

Opublikowano

NO to już łatwo policzyć.

10 tys czynszu to 850 zł podatku dochodowego

1 ha pola to 10000 m2 i z tym podatkiem 80 groszy to coś nie tak. W wielu gminach jest to rozdzielone i wyższe stawki są za powierzchnię utwardzoną typu kostka, beton a za gołą ziemię jest stawka niższa np kilkanaście groszy i tu trzeba się dowiedzieć w gminie.

Do kosztów trzeba dodać utracone dopłaty z ue jak z ONW to też około 1 tys od hektara. Z tych 10 tys na rękę gdzieś koło 5 - 6 może zostać.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Jakim cudem ktoś może płacić za ciebie podatek dochodowy?

Przy wydzierżawianiu pod wiatraki ,jest w umowie że wszelki podatki i opłaty od gruntu płaci firma która jest właścicielem wiatraka ,właściciel gruntu tylko dochodowy w skarbówce

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

NO to już łatwo policzyć.

10 tys czynszu to 850 zł podatku dochodowego

1 ha pola to 10000 m2 i z tym podatkiem 80 groszy to coś nie tak. W wielu gminach jest to rozdzielone i wyższe stawki są za powierzchnię utwardzoną typu kostka, beton a za gołą ziemię jest stawka niższa np kilkanaście groszy i tu trzeba się dowiedzieć w gminie.

Do kosztów trzeba dodać utracone dopłaty z ue jak z ONW to też około 1 tys od hektara. Z tych 10 tys na rękę gdzieś koło 5 - 6 może zostać.

Podatek  do gminy  firma  płaci [  tak jest w umowach ]  i jest to  8 tyś  z ha.   jak  pola  nie uprawiasz to i nie masz kosztów- a  biora  tylko grunty  klasy 5-6