Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze raz bo nie moge znalesc szczegolow co do wyksztalcenia.

Pytanie raczej do obeznanych i poszukujacych prawdziwej wiedzy a nie gdybanie gimnazjum.

Jak to jest z kursem R3.

W zasadzie w rozporzadzeniu jest napisane ze miedzy oczywiscie innymi o dotacje moga sie ubiegac ludzie ktorzy maja np:
tytul rolnika lub tytul rolnika kwalifikowanego

Po ukonczeniu kursu R3 i zdaniu egzaminu zewnetrznego mam tytul rolnika kwalifikowanego.

Czy to w prostej linii oznacza ze po ukonczeniu kursu R3 czyli samego otrzymania dyplomu, bede mial tytyl rolnika?

Po co wiec zdawac caly ten egzamin, ktory czesto jest dosc ciezki no i odbywa sie tylko co pol roku wiec 2-3 niezdania i mija 3 letni termin i mamy cala dotacje w plecy, jesli oczywiscie w ogole chce nam sie robic rolnika kwalifikowanego skoro sam tytul rolnika wystarczy, tylko wlasnie czy samo ukonczenie R3 daje rolnika.

A jesli nie daje to jak w polsce zdobywa sie tytul rolnika, skoro kwalifikowanego zdobywa sie poprzez zew. egzamin.

Pozdrawiam

Opublikowano

możesz miec r3 ja tez z tym świadectwem myśle wypełniac wniosek na str 3 i chyba 19 w rozporządzeniu jest dokładnie opisane o szkole  w r3 musisz mieć 3 letni staż a przy np r16 4 letni staż a za r 16 dostajesz 1 punkt więcej a za staż jest  liczone opłacanie składek kurs .bynajmniej ja to tak rozumiem

Opublikowano

możesz miec r3 ja tez z tym świadectwem myśle wypełniac wniosek na str 3 i chyba 19 w rozporządzeniu jest dokładnie opisane o szkole w r3 musisz mieć 3 letni staż a przy np r16 4 letni staż a za r 16 dostajesz 1 punkt więcej a za staż jest liczone opłacanie składek kurs .bynajmniej ja to tak rozumiem

w rozporzadzeniu masz

Dziennik Ustaw

– 22 –

Poz. 201

5.

Wykaz tytułów kwalifikacyjnych,

tytułów zawodowych oraz tytułów zawodowych mistrza w

zawodach przydatnych

do prowadzenia działalności rolniczej, uzyskiwanych w

systemie pozaszkolnym:

1)

rolnik;

2)

wykwalifikowany rolnik;

zadnych nie musze miec stazy jesli mam wyksztalcenie ktore znajduje sie w rozporzadzeniu, staz moze mi jedynie zalatwic to ze w ogole nie musze sie ksztalcic bo staz zalatwia to, niestety niewiele osob mialo umowy o prace i to z odpowiednio nazwanym stanowiskiem i juz urzednik sie wyprze wszystkiego bo sam musi dbac o swoje przez zwierzchnikiem

Po pierwsze tak naprawde R3 jest robiony w systemie szkolnym ale pominmy to bo niektore sprytne firmy biora sie za R3 prywatnie, nadal sa dwa tytuly rolnik i rolnik kwalifikowany - czym sie roznia a dokladnie kim jest rolnik skoro kwalifikowany oznacza ten ktory ukonczyl kurs i zdal egzamin, czy sam tytul rolnik bez slowa kwalifikowany oznacze ze ktos ukonczyl kurs i dostal dyplom ukonczenia kursu.

Opublikowano

Rozporządzenie mówi jasno, że działki, na które została wypłacona premia z działania "Ułatwienie startu młodym rolnikom" z PROW 2007-2013 nie mogą być ujęte w nowym naborze w nowej perspektywie finansowej. 

ale ja mam przyznaną pomoc z ostatniego naboru PROW 2007-2013 i tu można użyć?

Opublikowano

witam kolego freetaxi podpowiesz mam jeden numer dzialki np 160 o pow 4370 w tym byl podzial do doplat 0.54 sad 0,80pszenica i 3.03 mieszanka reszta nieuzytki idzie odpisac to 3.03 jako dzierzawe czy musze odpisac cala dzialke nr 160. pozdrawiam jak mozesz podpowiedz chodzi o dzierzawe na 10 lat do mlodego rolnika

Możesz dzierzawic część działki, ja w Starym naborze miałem 5 działek które dzierzawilem w części, przy wydawaniu decyzji musiałem pisać oświadczenie ze dzierżawę tylko rolnicza część działki i zalaczylem mapkę pogladowa.

Opublikowano

freetaxi myślisz, że może przejść w kwestii wykształcenia podyplomówka z rachunkowości rolniczej na Akademii Rolniczej po zwykłych studiach? ;)

"Za studia podyplomowe w zakresie związanym z działalnością rolniczą uznaje się studia, których program obej-

muje treści związane z działalnością rolniczą w wymiarze co najmniej 150 godzin."

Wcześniej w 2007 było "za studia podyplomowe w zakresie związanym z rolnictwem uznaje się studia, których program obejmuje co najmniej jedno z następujących zagadnień: rachunkowość rolnicza"

Przecież tego nie ma na dyplomie, bo są tylko ogólne przedmioty...
Opublikowano

ale jazdy freetaxi wczoraj robilem zmiane dzialki i zrobilem tak jak mi podpowiadales ze calosc a osoba ktora mi pomaga  mowi po co ci calosc jak mozesz czesc wpisalem 4 ha zamiast 2.jak to wszystko przechodzi co kraj to obyczaj.przy wystapieniu o zmiane robic  odrazu zmiane struktury zasiewow, chodzi mi co jeszcze zmienic teraz co potrzeba   decyzje mam z kwietnia szkoda tylko ze wczesnie sie nie dowiedzialem ze ty tez zajmujesz sie takimi wnioskami.pozdrawiam

Opublikowano

A jaka forma notarialna jest potrzebna ? wystarczy zwykła umowa która tylko podpisuje notariusz czy ta druga która robi notariusz na podstawie aktów własności
chodzi mi tu o dzierżawę

Opublikowano

Dzięki freetaxi :) mam takiego świetnego doradcę jak dzisiaj zadzwoniłem i zapytałem się o spotkanie aby wszystko juz załatwiać to on odpowiedział mi ze mam na to pół roku :) widać ze się zna na tym co robi :D

Opublikowano

W PROW 2007-2013 premia wypłacana jest raz w wysokości 100 000 PLN. Nie ma problemu jeśli inwestujesz całą premię i dokładasz coś ze swoich środków. Ważne abyś miał wydatkowe 70 000 PLN. 

Opublikowano

Dzięki Mistrzu ;)

Jeśli znalazłem się na żółtej liście po ostatnim przesunięciu to muszę od nowa załatwiać dokumenty w KRUSie , Urzędzie Gminy i Urzędzie Skarbowym ? Czy te które składałem z wnioskiem zachowują ważność ?

Opublikowano

Witam, czy przejęcie zobowiązań "Modernizacja Gospodarstw Rolnych" (wniosek w agencji) może odbyć się po zakwalifikowaniu się do otrzymania premii?

Na początek planuję wydzierżawić działkę (1ha), która nie była zgłoszona do modernizacji a w biznes planie wskazać działki z modernizacji które planuję przejąć?

Pozdrawiam

Opublikowano

Czy ktoś z was zakupił maszynę starsza niż 5 lat? Bo bylem dziś w odr i tam powiedzieli mi ze jest to niemożliwe, a kiedyś gdzieś coś czytałem że można dokonać zakupu maszyny starszej niż 5 lat (chodzi najbardziej mi o ciągnik z lat 08-09r.)

Opublikowano (edytowane)

Tak. Czas na złożenie wniosku o płatność jest do końca września. Mikolaj90 istnieje taka możliwość aczkolwiek najpierw proponuję wystosować odpowiednie pismo do ARiMR abyś miał podkładkę w razie problemów z rozliczeniem. 

Edytowane przez freetaxi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v