Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

wniosek wysłałeś , czy dostarczyłeś osobiście? a może trzeba osobiście , czy dają coś do podpisu, ? opowiadaj, a i przyjemnego wydawania kasy

Ja radzę osobiście bo Ci sprawdzą wszystko, mi sprawdzili na miejscu a i tak byłem wzywany kilka dni po do poprawy wniosku o płatność :)

Opublikowano (edytowane)

@Wacek21, ale przecież jest w rozporządzeniu napisane, że osoba, która posiada wykształcenie średnie i opłaca przez 3 lata KRUS może ubiegać się o premię MR :)

@gabrys napisz dokładnie czy musisz uzupełnić wykształcenie

Nie nie muszę uzupelniać wykształcenia jestem w Krus ponad trzy lata i to wystarczy!! No ja jutro notariusza i zaczynamy składać dokumenty B)

Edytowane przez gabrys
Opublikowano

@michalk ja pisałem o KRUS

wystarczy sam akt notarialny zeby isc do KRUSU.... ja sie jutro wybieram do KRUSU

Możliwe, że wystarczy, ale tylko wtedy, gdy przejmujesz całe gospodarstwo, a jeżeli tylko część to raczej nie, bo składka na

KRUS obliczana jest chyba na podstawie hektarów przeliczeniowych. Przez to, że wybrałem się do KRUS z samym aktem musiałem nadrobić drogi i nie zdążyłem jednego dnia tego załatwić. Chociaż jak to mówią co kraj to obyczaj... A tak naprawdę to KRUS załatwiłem dopiero za 3 razem, bo 1. nie miałem zaświadczenia z gminy, 2. do gminy nie przyszła decyzja o podziale działki, z gminy zadzwonili do KRUS, że jest taka sytuacja, że nie można obliczyć ha przeliczeniowych i tam potwierdzili, że mogę złożyć wniosek o ubezpieczenie w pełnym zakresie i później uzupełnić te hektary, a jak już pojechałem do KRUS to okazało się, że jednak nie... i musiałem jechać do geodezji żeby to łaskawie wreszcie aktualizowali i znowu do gminy po zaświadczenie i dopiero wtedy przyjęli wniosek w KRUS.

Opublikowano

no ja całe przejałem po mamie , jutro jade do krusu bo i tak bede mial po drodze,wiec przy okazji sie spotkam z urzednikami ......a mam pytanie bo przejalem mniej niz srednia krajowa narazie, to moge zlozyc o płatnosc jak zalatwie wszystkie papiery??bo reszte od wujka przejme pozniej(brak wyciągu z ksiag bo trezba bylo osobiscie je wziasc), bo nie bylo przepisane na mame. a chcialem miec cos przepisane bo nastepny termin u notariusza 15 styczen;/....

Opublikowano

Co do kolejności to najpierw notariusz potrzebne są wypisy z rejestru gruntów i zaświadczenie z gminy o przeznaczeniu działek, ja do notariusza zgłosiłem się w czwartek i już w następną środę miałem na siebie ziemię, a zapłaciłem 800 zł za 7,52 ha. Potem można załatwiać KRUS do którego trzeba mieć zaświadczenie z gminy o ha przeliczeniowych, które wystawiają na podstawie jakiegoś tam kwitka ze starostwa. Żeby to przyspieszyć to to z aktem notarialnym idziemy do starostwa żeby wystawili jakiś tam kwit dla gminy na podstawie którego wystawią ci zaświadczenie do KRUS. W Krusie składamy wniosek z tym zaświadczeniem i czekamy na ubezpieczenie, normalnie trwa to do 4 tygodni, ja odebrałem w ciągu 2 dni. Jednocześnie można załatwiać numer gospodarstwa w agencji mi zajęło to dwa dni jednego złożyłem wniosek a drugiego odebrałem. w moim przypadku od głoszenia się do notariusza do złożenia wniosku o płatność minęło 2 tygodnie, choć by było trochę szybciej tylko warunki pogodowe nie pozwoliły.

Mi pani w GUS regon wyrobiła w półgodziny.

Opublikowano

notariusz ma swoja stawke i nie wazne ile warta jest ziemia, wiem bo wczoraj przepisywalem prawie 10 ha teraz a reszte ppozniej......notariusz ma swoja stawke +do tego VAT + wypisy+ cos tam z ksiegami chyba

Opublikowano

Doznałem szoku! Dziś notariusz za przepisanie ziemi (11ha) wraz z budynkami, gdzie całość została wyceniona na 200.000 zł zaproponował mi jedynie 3200 zł - szukać innego notariusza?

a czy łączysz z RS

Opublikowano (edytowane)

Sorry, ale jakie błędy można popełnić we wniosku o płatność? Przecież tam praktycznie tylko swoje dane wpisujesz.

Ja np:

- zapomniałem podać w biurze powiatowym konta bankowego

- przepisane zostało więcej działek niż we wniosku MR ( w tym dwie działki lasu) i do tego się przyczepili, musiałem przynieść wypisy i pisać oświadczenie.

Więc można :P

Co do stawek ja zapłaciłem 4000 za kilkanaście ha, ale przepis był na kilka osób

Edytowane przez karolu
Opublikowano

ode mnie np notariusz nie wymagał ,żadnego zaświadczenia w gminy o przeznaczeniu działek rolnych tylko wypisy z księgi wieczystej i wypis z rejestru gruntów ale to chyba zależy kto przepisuje całe gosp. , kto cześć , kto łączy z RS a kto nie :P

Opublikowano

Notariusz 3400 nie jest to malo ale 7ksiąg wieczystych po 170zł rozpis na trzech,dobrze że dom mieszkalny dożywotnio bo byłby podatek do zaplacenia prawie 20 tyś ;)

Opublikowano

Doznałem szoku! Dziś notariusz za przepisanie ziemi (11ha) wraz z budynkami, gdzie całość została wyceniona na 200.000 zł zaproponował mi jedynie 3200 zł - szukać innego notariusza?

,,Jedynie,,jak na moje to bardzo drogo Ci zaproponował.Ja przepisuje 20ha+budynki inwentarskie+dom i notariusz zawołal mi 2800,chodziaż przyznam że musiałem troche podzwonić i to w moim przypadku był najtańszy w obrębie 70km

Opublikowano

a czy łączysz z RS

Nie łącze z RS, jak wyliczyłem według taksy to powinienem zapłacić od 200 tyś. notariuszowi 1010 zł + nadwyżka od 60 tyś czyli (140.000 zł * 0,4%) co daje 560 zł + po nowym roku 23% od kwoty 1570 zł * 23% podatku co daje 360 zł razem 1930 zł brutto notariusz.

Do tego 3 wpisy do ksiąg wieczystych bo tyle mam po 200 zł za wpis = 600 zł.

Razem 2530 zł.

A on mi powiedział 3200 zł. Jutro idę do innego.

Opublikowano

koledzy czy ktoś orientuje się czy do tych 75 tyś można dobrać kredyt preferencyjny na 2 % i kupić jakąś droższą maszynę ???

Według rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 22 stycznia 2009 r. (Warunki i zasady udzielania kredytów na utworzenie lub urządzenie gospodarstw

rolnych przez osoby, które nie ukończyły 40 roku życia)

7. Wkład własny może być finansowany ze środków premii dla młodych rolników uzyskanej

w ramach działania „Ułatwianie startu młodym rolnikom” objętego PROW na lata 2007-

2013.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v