Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

może mi ktoś powiedzieć jak to jest dokładnie z tymi 50 tys. dla młodego rolnika bo mam duże wątpliwości czy łapie się na to bo miałem na siebie przepisana ziemie jak miałem chyba jeszcze 14 lat a narazie gospodarstwem zajmuje się mój brat ale on mówi ze na roli to on nie zostanie on brał tylko dopłaty i w KRUSie płaci jak coś to piście

Opublikowano

no a dzisiaj oglądałem w tv białystok i mówili że 700 osob z poprzedniaj edycji młodego rolnika bedzie musiało oddać kaskę czyli około 70 ty s zł. nie spełnili wszystkich zobowiazań a szczególnie nie zdobyli wymaganego wykształcenia. grozi im w razie nie spłacenia egzekucja komornika.

Opublikowano

witam

mam do was pytanko co musze jeszcze zrobic aby otrzymac tego mlodego rolnika:)

Moja mama ma 9h gospodarstwo w woj. lodzkim (czytalem ze trza miec niecale 10 ale moge w dzierzawe wziasc). Studiuje na kierunku rolniczym konczacym sie inzynierem. Dostane juz MR czy jeszcze cos musze spelnic?? W jakim terminie moge skladac wniosek??(z tego co sie orientuje to ten rok juz przespalem). Aha i czy moge kupic za te pieniadze sprzet uzywany??

Z gory dzieki za pomoc:) Pozdrawiam

Opublikowano

sprzęty używane jak najbardziej ale potrzeba jest umowa kupna-sprzedaży lub faktura. takie coś musisz mieć na 35 tys. resztę możesz przepić ;)

potrzebna jest średnia wojewódzka lub krajowa (zawsze ta większa liczba). Dzierżawa się liczy ale musi być na piśmie (nie na gębę) i ty bierzesz dopłaty do tej ziemi. Musi być bodajże na co najmniej 5 lat.

Kiedy kończysz szkołę?? W tej sprawie bedo zmiany od przyszłego roku.

Opublikowano

tylko szkole chyba będę kończył dłużej niż te 3 lata:/ bo dopiero za 8 semestrów dostane inzyniera czyli za niecałe 4 lata. Chyba ze może wcześniej jakiś licencjat bym dostał.

Tylko ze moj znajomyz roku juz zlozyl podanie. Chyba sie go musze podpytac o jakies podstaty

Opublikowano

Mam pytanie w sprawie wykształcenia . jakie muszę mieć wykształcenie aby wziąć 50 tys ??

w tym roku kończę szkołę o profilu technikum agrobiznesu ale jest mały problem bo nie zdaje matury ani zawodowego

czy samo świadectwo ukończenia starczy ??

Opublikowano (edytowane)

Nie starczy, obecnie musisz mieć zdany egzamin zawodowy z odpowiednim tytułem w twoim przypadku technik agrobiznesu. Aż tak trudny jest ten egzamin zawodowy, że nikt nie chce go zdawać?

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

ja w tem roku go zdaje on dla minie nie bedzie trudny (chociad w tym roku zdały go w mojej szkole 2 osoby na 17) jak zobaczyłem arkusze z zeszłego roku pytania wydały mi się łatwe

dyplom technika agrobiznesu to podstyawa przyn przejeciu gospodarstwa

Opublikowano

Witam

Mam parę wątpliwości odnośnie MR

Otóż złożyłem wniosek i narazie czekam na rozpatrzenie, ale po rozmowie z kolegą poinformował mnie on, że jeżeli skorzystam z programu MR to nie będę mógł skorzystać np. z kredytu preferencyjnego na zakup ziemi lub złożenia następnego wniosku na zakup sprzętu.

Jeszcze jedno jestem studentem I roku na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie na kierunku Rolnictwo i teraz w wniosku mam niby uzupełnić wykształcenie w przeciągu 36miesiecy, ale do otrzymania tytułu inż. na uczelni mija 7semestrow, czyli 3.5 roku i trochę sie martwię czy nie Bedzie lipa z tego powodu

Czy mógłby ktoś rozjaśnić, choć trochę moje wątpliwości, a może ktoś z was miął podobny problem?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

z kredytem i modernizacją rozchodzi się o to, iż z premii musisz zainwestować w określone dobro 35 kzł (i kwota ta musi stanowić udział własny zarówno w wypadku kredytowania jak i zwrotu części kosztów, czyli nie możesz zakupić 2ha UR za 35 tysięcy finansując to przedsięwzięcie kredytem preferencyjnym, podobnie nie możesz zakupić agregatu uprawowego z modernizacji za 35 kzł, gdyż otrzymasz co najmniej 50% zwrotu kosztu kwalifikowanego, ale możesz zakupić pług za 100 kzł i już twój udział przekroczy 35kzł i spełnisz warunki narzucone przez ARiMR dotyczące premii dla MR)

odnośnie wykształcenia to jeśli już studiujesz rolnictwo to proponuję dla pewności zainteresować się szkołą policealną (zdobędziesz tytuł technika rolnika w 2 lub 4 semestry) i jeszcze załapiesz się na jakąś okazję związaną z likwidacją ANR

Opublikowano

szkoła policealna dowolna (ja załapałem się do eksternistycznej tzn egzaminy były eksternistyczne a zajęcia odbywały się w weekendy CKU Toruń) byle kształciła w zakresie technik rolnik (zdajesz egzamin zawodowy i masz wykształcenie rolnicze) a okazja tyczy się właśnie wykształcenia rolniczego otóż ma zostać ułatwiony zakup GO rolnikom oraz osobom z wykształceniem rolniczym

a kredyt preferencyjny możesz otrzymać spełniając wszystkie warunki http://www.arimr.gov.pl/index.php?id=39

Opublikowano

Mam pytanie szukając informacji w sprawie rent strukturalnych i MR spotkałem się z dwoma sprzecznymi stwierdzeniami

1)Pierwsze

2) Drugie

i jeszcze jedno

1) Pierwsze

2) Drugie

Która osoba ma racje ?? obie osoby mają doradzić ale jedna z nich robi z ludzi w balona ??

po przeczytaniu Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi a szczególnie załącznika ja stwierdzam że racje ma ,,dr Kazimierz Witosław"

A wy jak sądzicie ?? kto ma racje

Opublikowano

A jeżeli za rok kończę liceum ogólnokształcące, to mógłbym w tym samym czasie robić jakiś kurs i studiować??? (bo wolałbym mieć też jakiś zawód nie związany z rolnictwem...) Czy lepiej iść na studia typowo rolnicze i je jakoś szybciej "odwalić"? O ile jest to możliwe... Jak myślicie...?

Opublikowano

@batim zarówno dr jak i mgr mają rację, gdyż mgr wypowiada się na temat działania "Ułatwianie startu młodym rolnikom, natomiast dr w drugim przypadku został zapytany tylko o konkretny punkt rozporządzenia, który istotnie budzi wiele niejasności, dlatego proponuję wystąpić o interpretację do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi albo pisemnie do ARiMR

@Boniek ukończenie żadnego kursu nie pozwala na uzyskanie wymaganych w działaniu "Ułatwianie startu młodym rolnikom" kwalifikacji rolniczych, obecnie najkorzystniejszym rozwiązaniem jest uzyskanie tytułu kwalifikacyjnego (np technik rolnik) po ukończeniu szkoły policealnej (możesz równolegle studiować pracować i analizować odpowiadające na Twoje pytanie posty znajdujące się powyżej)

Opublikowano

Ja mam takie pytanko. Ojciec przepisał na mnie gospodarstwo gdy miałem 15lat. Nie poszedłem do żadnej szkoły rolniczej.A słyszałem i czytałem ostatnio że na rozkręcenie gospodarstwa jako młody rolnik można dostać niezłą kaskę. Moje pytanie jest takie czy moge się w jakis sposub starać o tę dopłate?? :D Słyszałem że są jakieś kursy czy coś, piszcie co wiecie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v