Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do złożenia wniosku o płatność jest wymagana jedynie umowa dzierżawy ewentualnie kopia aktu własnośći gruntów, nie ma tu wzmianki i wypisie z rejestru gruntów na podane działki?

A w KRUS to wydaje mi się że wystarczy działka na własność min 1 ha lub dzierżawa na taką powierzchnie tylko aby sie ubezpieczyć w KRUS nie ma potrzeby biegania po starostwie i zalatwiania wszystkich dzierzaw, wystarczy umowa " z data pewna" w UG.

Wg mnie racja pełna. Złożyłem wniosek wraz kwitami z kursu i od notariusza i nikt nie pytał o żadne papiery ze starostwa, mam nadzieje że na tym się sprawa szcześliwie zakończy.

Opublikowano

witam mam proble dostałem premie na młodego rolnika ale jestem po technikum rolniczym które zdałem w tym roku ale nie zdałem egzaminu rolniczego chciał bym sie zapytac czy same technikum starczy do młodego rolnika czy jednak bede musiał zrobic ten egzamin ?

Opublikowano

Będziesz musiał zrobił zrobić egzamin, bądź za rok podejść jeszcze raz w tej szkole, w której się uczyłeś.

Technikum jest szkołą średnią, lecz nie rolniczą, to tylko matura.

Jeżeli chodzi o tą rejestrację w starostwie umowy dzierżawy to mnie również Pani powiedziała, że zarejestruje jeżeli chodzi chodzi o rentę lub coś tam, powieadziałem jej że do młodego rolnika, że KRUS, że agencja to mi odpowiedziała że nie potrzeba że powinno być wszystko ok.

29 września złożyłem wniosek o płatność i o żadne poprawki do tej pory nie dzwonili więc myślę że nikt nie zadzwoni i za jakiś tydzień kasa przyjdzie.

Opublikowano

witam mam proble dostałem premie na młodego rolnika ale jestem po technikum rolniczym które zdałem w tym roku ale nie zdałem egzaminu rolniczego chciał bym sie zapytac czy same technikum starczy do młodego rolnika czy jednak bede musiał zrobic ten egzamin ?

Nie prawda nie musisz zdawać egzaminu. Jesli do ARIMR dostarczyłeś świadectwo ukończenia szkoły na którym widniały przedmioty rolnicze i miałeś oceny pozytywne(skoro ukończyłeś to chyba jasne) dyplom technika nie jest w tej chwili wymagany bynajmniej w moim oddziale agencyjnym Środa Wlkp tak mi powiedziano. Ja chodziłem do technikum weterynaryjnego i dostarczyłem samo świadectwo ukończenia technikum w raz z zaświadczeniem o ukończeniu tego technikum i przeszło. W agencji mi powiedzieli ze wystarcza 3 przedmioty rolnicze na świadectwie na ocene pozytywną i problem z głowy.

Opublikowano

Na której stronie w temacie ktoś wkleił wzór umowy dzierżawy? Znajomy dzięki przesunięciom znalazł się na liście a w jego przypadku gospodarstwo ma przejąć od rodzica na umowę dzierżawy. Mógł by mi ktoś podpowiedzieć bo doszedłem kilkanaście stron wstecz i nie mogę tego znaleźć.

Opublikowano

prosta sprawa, policzyli Ci 4 punkty za wykształcenie? jeśli tak to nie musisz nic robić :)

Opublikowano (edytowane)

Te przesunięcia po 20 wniosków to pewnie jakieś ochłapy z innych programów? Albo ludzie wypadają z listy. Ciekawe.

Wróciłem z powrotem na miejsce z listy z 13 sierpnia.

Edytowane przez sebaal123
Opublikowano
d132

witam co do tego technikum to mam tak samo ale zdałem egzamin zawodowy a kilka osob nie zdało i wszystkim nam naliczyli 4 pkt i  w decyzji jest wyraznie zaznaczone ze nie musimy uzupełniac wykształcenia a jak przyszła decyzja to nie miałem jeszcze wynikow egzaminu ale wystarczyło wysłac swiadectwo i zaswiadczenie ze to było technikum rolnicze ja wziołem ze szkoły zaswiadczenie ze uczyłem sie 4 lata w zawodzie technik rolnik i ze pisze egzamin w tym roku i koledzy z klasy tez tak mieli i w decyzji mamy zaznaczone ze nie musimy uzupełanic wykształcenia i za szkołe mielismy po 4 pkt :)

Opublikowano (edytowane)

Koledzy wiecie może jak wygląda zmiana biznesplanu ?  Tzn . Chciałbym kupić inną maszynę zamiast tej którą , mam wpisaną w biznesplan , czy wystarczy korekta   ? wniosek o płatność nie jest jeszcze złożony 

Edytowane przez endrju
Opublikowano

w tą sobotę mija mi 60 dni od złożenia wniosku o płatność  

a na forum słychać ze około miesiaca i kasa na koncie to jednak sprawa indywidualna kazdego, a miałeś poprawki ?

Opublikowano

Umowy w starostwie rejestrują w przypadku renty, emerytury i w sprawie składek do ubezpieczenia - dlatego potrzebny od nich papier do krusu. 

Co do tego nieplacenia po 60 dniach - dobry numer konta podałeś bo może kasa jest ale u kogoś innego...

Opublikowano

mam pytanie otrzymałem premie chce pracowac na gospodarswie ale mam tylko 14 ha i mysle ze moze byc ciezko spokojnie zyc i moje pytanie dotyczy tego czy przez te 5 lat nie moge legalnie pracowac ?? czy jest jakis krotszy czas ?? bo nie wiem jak to bedzie czy nie bede musiał podjac jakies pracy zeby to wsztko utrzymac i nie chchiał bym robic na czarno chodzi mi o legalna prace po jakim okresie moge siebie dorabiac ?? 

Opublikowano

Rok musisz być na krusie. Potem możesz iść normalnie do legalnej pracy z umową. A do tego czasu pozostaje Ci albo dobrze sformułowana umowa o dzieło albo bez umowy. Przy czym po raz kolejny apeluję o staranną analizę ewentualnej umowy o dzieło bo w razie kontroli ZUS mogą być problemy.

Opublikowano

a na forum słychać ze około miesiaca i kasa na koncie to jednak sprawa indywidualna kazdego, a miałeś poprawki ?

miałem rozbieżność w numerach kont bankowych  , poprawka w połowie wrześnie  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v