Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

ten 2017 jest dziwną datą,

nam najpierw powiedziano ze ma być 5 lat, później ze tylko do 2013 i tak też złożyliśmy, a później zwrot i do 2017 ;) ale skad po co i na co? to tak samo jak świadectwo liceum pokazujące ze jesli chodzisz do szkoły policealnej to możesz tam wogole chodzic? A jakby kogoś przyjeli do szkoły policealnej bez liceum?

Opublikowano

trochę mi się wydaje ,że za bardzo się spinacie z tymi biznesplanami itd bo kto u mnie powiedzieć na 5 lat do przodu co będzie miał na polu czy rzepak nie wymarznie czy buraki powschodzą ;) i tak jak czytam to w każdym oddziale ODR-u inaczej doradzają :) mi tam babka z odr mówiła że lepiej w pisać w biznesplanie mniejsza sumę na ciągnik jak małe gospodarstwo a póżniej kupić sobie co się chce więc .....

Opublikowano

Witam, mógłby mi ktoś wyjaśnić czy jeżeli rodzice wydzierżawiliby mi 10ha( moja "pierwsza" ziemia, lecz miałbym tylko tą dzierżawe) to mógłbym starać się o premie dla młodego rolnika ?

jeśli chodzi o dzierżawę od rodziców to nie przejdzie, tylko własność. Jest możliwość wydzierżawienia pod dopłatę ale tylko od JST albo od skarbu państwa

Jakich dokumentów wymagali od was w KRUS żeby się ubezpieczyć?

Opublikowano

Ja mam takie pytanko czy ktoś dostał juz decyzje o przyznaniu premi z dolnego śląska. Ja byłem 7 na liście i cisza

mówią ze to juz ostatni termin ten tydzień i decyzja bedzie ale moze tylko mnie tak trzymają bo jestem powiązany z renta strukturalną??

Opublikowano

lukasz ja też jestem z dolnego śląska i nic nie dostałem a poprawki były dobre parę tygodni temu ,jutro rozpoznawczo będę dzwonił , to będę bardziej doinformowany co w trawie piszczy :P

Opublikowano

PANOWIE!!! Jesteście w wielkim błedzie. Według nowych przepisów najpierw wniosek i decyzja a potem przepisanie ziemi. W wniosek wpisujesz tylko numery działek które masz przejąć i deklarujesz ze po otrzymaniu decyzji je przejmiesz. Jestem tego pewien bo własnie moja sprawa jest w toku i jestem w temacie. Jeśli najpierw przepiszesz ziemie to juz nie masz szans na dotacje MR. Ten kto jest aktualnie w temacie niech mnie poprawi jesli się mylę.

Czy z tekstu wynika ,że ktoś tak twierdzi?? wszyscy doskonale o tym wiedzą ,że jeśli przejmujesz gospodarstwo to dopiero po odtrzymaniu decyzji. No chyba ,że było to w drodze spadku. W sumie ja też w temacie jestem :P Jutro mam spotkanie u notariusza i przepisanie gospodarstwa. A co tego biznesplanu to nie ma się czym za bardzo przejmować jeśli masz zamiar podtrzymać produkcję a jak zwiększyć to już dopiero. Jest to raczej bat na osoby próbujące wyłudzić te pieniądze.

Opublikowano

@1piotr1 jaki miałeś numer na liście i z kad jestes??

ja dzwoniłem tzw.tato dzwonił do wrocławia i powiedziała mu pani która mnie prowadzi ze w tym tygodniu juz na pewno bedzie decyzja ale w jakim dniu to zalezy od woli pani prezes

a co do renty to coś bedzie wiadomo do 25 listopada ;[ czy bedzie ręka renty :P

Opublikowano

Jestem z podlaskiego miałem numer 188 decyzje dostałem 2 pazdziernika . Zwlekałem troche z przepisaniem ale jak się dowiedziałem ,że MGR ma ruszyć to nie ma na co czekać. Bo i z tego programu trzeba skorzystać :P

Opublikowano

lukaszz110 ja jestem z Oleśnicy, a nawet nie wiem który miałem numerek bo poczta wysyłam wszystko heh ale jak tak patrze na znak sprawy to wychodzi mi ,że 71 albo 144 :P , dziś dzwoniłem ale dowiedziałem się ,że mój wniosek poszedł do dalszej weryfikacji tj. podlega ciągłej weryfikacji itd itp , czyli nic się nie dowiedziałem

• Root Admin
Opublikowano

moj brat miał 15 Dolny Sląsk - niestety były poprawki o których dowiedział się przypadkiem bo pismo nie doszło do niego, poprawki złożył w październiku, dodatkowo człowiek który się tym zajmował już się nie zajmuje bo przeszedł z biura wojewódzkiego do powiatu.

Brat tak do końca nie wie na czym stoi - każą czekać i czekać i czekać

Opublikowano

yacenty ale tam i tak jedna osoba nie weryfikuje wniosku tylko przechodzi on przez kilka osób bynajmniej tak mi mówili więc nic twój brat nie stracił mi tez dziś powiedzieli proszę czekać weryfikacja trwa :P

Opublikowano

Proszę o pomoc! Dostałem poprawki z MR. i muszę uzupełnić w tabeli dotyczącej oświadczenia o posiadanych/zadeklarowanych działkach ewidencyjnych wchodzących w skład gospodarstwa- Numer arkusza mapy(kolumna 7) tylko co to jest i z kąd to wziąć??W wypisie z ewidencji gruntów i budynków tego nie mam.Osoba pisząca mi wniosek też nie wie.Proszę o pomoc.

Opublikowano

Proszę o pomoc! Dostałem poprawki z MR. i muszę uzupełnić w tabeli dotyczącej oświadczenia o posiadanych/zadeklarowanych działkach ewidencyjnych wchodzących w skład gospodarstwa- Numer arkusza mapy(kolumna 7) tylko co to jest i z kąd to wziąć??W wypisie z ewidencji gruntów i budynków tego nie mam.Osoba pisząca mi wniosek też nie wie.Proszę o pomoc.

Musisz to mieć w wypisie z rejestru gruntów ten co bierzesz z geodezji. w tabelce to jest bodajze pierwsza komórka od lewej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v