Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam , mam pytanie jesli Studiuje na 2 roku Techniki Rolniczej i Lesnej , to jaka date mam wpisac przy. " W zwiazku w powyzszym zobowiazuje sie w okresie od ........... do.......... podjac nauke. Prosze o pomoc

Opublikowano

Witam , mam pytanie jesli Studiuje na 2 roku Techniki Rolniczej i Lesnej , to jaka date mam wpisac przy. " W zwiazku w powyzszym zobowiazuje sie w okresie od ........... do.......... podjac nauke. Prosze o pomoc

Wpisujesz datę ukończenia szkoły.

Opublikowano

A gdzie ta checkliste moge znalesc? czy sam musze ja napisac?

http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/wnioski/wnioski-z-dzialania-ulatwianie-startu-mlodym-rolnikom.html

Jeśli sam wypełniasz wniosek to proponuję najpierw zapoznać się z rozporządzeniem a następnie instrukcją wypełniania wniosku oraz instrukcją wypełniania PRG.

Ponowie pytanie bo nie bylo odpowiedzi czy do wniosku musze dołączyć oświadczenie o spełnianiu standardów w zakresie ochrony środowiska, higieny i warunków utrzymania zwierząt.

W agencji mowili ze musze to doslac a koles ktory mi wypelnial wniosek powiedzial ze to jest nie potrzebne .

To ciekaw jestem czy "koleś" dobrze Ci wypełnił resztę dokumentów. Wezwanie dostaniesz, będziesz musiał dostarczyć w/w oświadczenie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie koleś tez mówił że nie trzeba, skoro gospodarstwo jeszcze nie jest przepisane.

Oświadczenie dotyczy gospodarstwa rolnego o którym mowa w biznesplanie. Według mnie powinno być załącznikiem do wniosku. Zawsze składam.

poniewaz majac 6 lat otrzymalem darowizne w postaci gruntow , ale zaswidczenia z jakich szkol podstwowki , gimnazjum, liceum, studiow?

Ze szkół do których chodziłeś mając skończone 18 lat.

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano

W aktualnym naborze najsensowaniej wydac cala premie na zakup ziemii albo polaczyc z Modernizacja przyszloroczną jako wklad wlasny, moim zdaniem zakup sprzetu za premie MR to glupota, bo zaplacisz np 100tys za sprzet ktory moglbys kupic przy skorzystaniu z modernizacji za np 50tys, czyli reasumujac dostajesz 100tys i kupujaesz za 100tys sprzet ktory mozna miec za 50... Moim zdaniem glupota ostatnia :D

Opublikowano

W aktualnym naborze najsensowaniej wydac cala premie na zakup ziemii albo polaczyc z Modernizacja przyszloroczną jako wklad wlasny, moim zdaniem zakup sprzetu za premie MR to glupota, bo zaplacisz np 100tys za sprzet ktory moglbys kupic przy skorzystaniu z modernizacji za np 50tys, czyli reasumujac dostajesz 100tys i kupujaesz za 100tys sprzet ktory mozna miec za 50... Moim zdaniem glupota ostatnia :D

Nie wiadomo narazie nic na temat możliwości łączenie MR z przyszłym PROW.

Opublikowano

a jak z poaczatku sklada sie na sprzxet a pozniej trafi sie ziemia do kupna to do kiedy mozna zmienic ta decyzje czy mozna zmienic jak sie dostanie te pieniadze czy przed dostaniem pieniedzy ??

Opublikowano

przykładowo za 3 lata wykupie dzierżawe albo ktoś inny zakupi po terminie wypłaty srodków

Jeśli ktoś Cię "oszuka" w sensie, że sprzeda działkę, którą podałeś we wniosku to najlepiej będziesz musiał poszukać sobie nowej działki o takiej samej powierzchni użytków rolnych lub większej.

a jak z poaczatku sklada sie na sprzxet a pozniej trafi sie ziemia do kupna to do kiedy mozna zmienic ta decyzje czy mozna zmienic jak sie dostanie te pieniadze czy przed dostaniem pieniedzy ??

Można zmienić w każdej chwili.

Opublikowano

jeżeli stan średni liczby tuczników z tabeli 3.5 mam = 10 ( zakładam że przez cały rok zakupie 60 prosiąt i sprzedam 60 tuczników) to do tabeli nr 6 przyjmuje tylko po 10szt prosiat i 10szt tucznikow ( tak zwany stan srednioroczny)?

wydaje mi sie ze nie wiele to zwieksza wartsosc gospodarstwa licząc stany srednioroczne..

Opublikowano

Mam pytanie

Przy składaniu wniosku będę miał 4.7 ha a w następnych dwóch latach powiększę areał do jakiś 6,9 ha tylko ze w tym drugim roku będzie 1 hektar łąki wzięty w dzierżawę a w trzecim roku kolejny 1 hektar łąki

Czy nie będzie ta łąka przeszkadzać jeśli nie będę miał żadnej produkcji zwierzęcej ? Bo będę miał tylko produkcje roślinna głownie warzywa. Czy może być ta łąka ?

Będzie to wpisane jako łąka ekstensywna i czy będzie się liczyć?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v