Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Mam bardzo ważne pytanie

Ponieważ wartość ESU jest liczona z bieżącego roku 2014. Przypuszczalnie utrzymuje pozytywna decyzje do sierpnia i wiec czy od sierpnia 2014 roku do sierpnia 2017 roku muszę zdobyć pole do średniej w kraju ? Oraz od otrzymania decyzje np w sierpniu 2014 to do sierpnia 2017 roku muszę się rozliczyć z 70 procent ?

I rok docelowy to jest rok 2019 ?

Proszę o szybka odpowiedz

Opublikowano

panowie a jak to jest np skladam w biznesplanie na maszyny i kiedy mozna to zmienic np na ziemie zakup to do kiedy mozna zmienic to czy przed dostaniem pieniedzy zmienia sie czy dopiero jak sie dostanie pieniadze i w ciagu tych 3 lat na wydanie ich ?

Opublikowano

Składałem dokumenty pierwszego dnia i właśnie otrzymałem wniosek do korekty. Trochę głupich błędów z mojej winy, typu pomylone kolumny ale są i takie których nie rozumiem.

1) Uprawy polowe (zboże kukurydza itp) przeznaczam na paszę dla zwierząt, więc jak się dowiadywałem wcześniej w agencji w tabeli 6 wartość ekonomiczna ich nie uwzględniam, a Pani która sprawdzała mój wniosek zaznaczyła mi, że mam tam te uprawy wpisać

2)w tabelach 6,1-6,4 mimo że mnie nie dotyczyły muszę wpisać rok docelowy

3)wielkość i struktura stada tab 3,1 Pani pisze mi że tabela jest niezgodna z wyliczeniem ESU zaznaczając jednocześnie zupełnie inne lata, że rok 2021 w tabeli 3,1 nie zgadza się z rokiem 2020 w tab 6

4) problem też jest z tabelami 2,1 i 2,2 pola które się sumują automatycznie, Pani mi poskreślała i powpisywała jakieś liczby z kosmosy, no i że te liczby hektarów nie w tym miejscu, a przecież te liczby są w polach liczących się automatycznie. I tu mam największy problem bo nie wiem jak to zmienić

Oj czeka mnie gorąca linia z tą Panią z agencji :)

Opublikowano

Czy umowa użyczenia ciągnika i maszyn od rodziców musi być potwierdzona notarialnie czy wystarczy sama napisana przez nas, nigdzie niepotwierdzana?

Witam

Wystarczy sama zwykła umowa cywinoprawna ( nie musi być potwierdzona przez notariusza).

W razie pytań proszę o kontakt na email: paulina@ghc24.eu

Mogę pomóc przy sporządzeniu wniosku, biznesplanu oraz wszystkich niezbednych załaczników.

Pozdrawiam

Opublikowano

Składałem dokumenty pierwszego dnia i właśnie otrzymałem wniosek do korekty. Trochę głupich błędów z mojej winy, typu pomylone kolumny ale są i takie których nie rozumiem.

1) Uprawy polowe (zboże kukurydza itp) przeznaczam na paszę dla zwierząt, więc jak się dowiadywałem wcześniej w agencji w tabeli 6 wartość ekonomiczna ich nie uwzględniam, a Pani która sprawdzała mój wniosek zaznaczyła mi, że mam tam te uprawy wpisać

2)w tabelach 6,1-6,4 mimo że mnie nie dotyczyły muszę wpisać rok docelowy

3)wielkość i struktura stada tab 3,1 Pani pisze mi że tabela jest niezgodna z wyliczeniem ESU zaznaczając jednocześnie zupełnie inne lata, że rok 2021 w tabeli 3,1 nie zgadza się z rokiem 2020 w tab 6

4) problem też jest z tabelami 2,1 i 2,2 pola które się sumują automatycznie, Pani mi poskreślała i powpisywała jakieś liczby z kosmosy, no i że te liczby hektarów nie w tym miejscu, a przecież te liczby są w polach liczących się automatycznie. I tu mam największy problem bo nie wiem jak to zmienić

Oj czeka mnie gorąca linia z tą Panią z agencji :)

Pisałem parę razy, że ludzie weryfikujące wnioski mają "inne" instrukcje :)

Opublikowano

Witam mam Pytanie.

Te 70% kwoty premi to ma być kwota brutto czy netto???

Witam.

Chodzi o kwotę netto.

W razie pytań prosze o kontakt na email: paulina@ghc24.eu

Mogę pomóc przy sporządzeniu wniosku, biznesplanu oraz wszystkich niezbednych załaczników.

Pozdrawiam

czy do wniosku wpisuje się również działki ewidencyjne z lasem ? i wtedy do Inne całą powierzchnię czy wcale takich działek się nie wypisuje?

Witam.

Jesli działka cała jest użytkiem Ls - lasy to nie ma najmniejszego sensu bo las nie jest liczony do powierzchni. Jeśli na działce jest tylko kawałek lasu to wtedy tak ( poprostu nie wliczy obszaru leśnego do wielkości przejmowanego gospodarstwa )

Pozdrawiam

Opublikowano

mam produkcje trzody chlewnej i całe zboże przeznaczam na pasze ale też miałem korektę i musiałem zboża doliczyć do ESU. Łódzkie

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Chodzi o kwotę netto.

Pozdrawiam

Wprowadza Pani w błąd swoich potencjalnych klientów a to świadczy o Pani niewiedzy. Proszę przeczytać co oznacza kwota brutto http://pl.wikipedia..../Wartość_brutto

mam produkcje trzody chlewnej i całe zboże przeznaczam na pasze ale też miałem korektę i musiałem zboża doliczyć do ESU. Łódzkie

Zaczyna się :)

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano

Witam.

Chodzi o kwotę netto.

Pozdrawiam

Witam.

Jesli działka cała jest użytkiem Ls - lasy to nie ma najmniejszego sensu bo las nie jest liczony do powierzchni. Jeśli na działce jest tylko kawałek lasu to wtedy tak ( poprostu nie wliczy obszaru leśnego do wielkości przejmowanego gospodarstwa )

Pozdrawiam

z tym netto do nie do końca

zależy czy Młody rolnik jest vatowcem czy ryczałt

Opublikowano

Witam.

Mogę pomóc przy sporządzeniu wniosku, biznesplanu oraz wszystkich niezbednych załaczników - posiadam własciwą instrukcję.

Pozdrawiam

Opublikowano

Panowie, mam możliwość wydzierżawienia od sąsiada 2,50ha do młodego rolnika, a on całej ziemi użytkowej ma 12ha, i powiedział dla mnie że nie wydzierżawi bo będzie miał mniejsze dopłaty, wie ktoś coś o tym ??????

Opublikowano

Witam

Mam bardzo ważne pytanie

Ponieważ wartość ESU jest liczona z bieżącego roku 2014. Przypuszczalnie utrzymuje pozytywna decyzje do sierpnia i wiec czy od sierpnia 2014 roku do sierpnia 2017 roku muszę zdobyć pole do średniej w kraju ? Oraz od otrzymania decyzje np w sierpniu 2014 to do sierpnia 2017 roku muszę się rozliczyć z 70 procent ?

I rok docelowy to jest rok 2019 ?

Proszę o szybka odpowiedz

Opublikowano

Witam.

Mogę pomóc przy sporządzeniu wniosku, biznesplanu oraz wszystkich niezbednych załaczników - posiadam własciwą instrukcję.

Pozdrawiam

To proszę mi podesłać tą właściwą instrukcję na biuro@prow14-20.pl

Opublikowano

Czyli teraz mam poprawić tak jak oni chcą i będzie git?

Mam wpisywać te zboża? bo tylko zboża chcą nic innego

Tak. Jeśli Pani w ARiMR powie, że góra pisze się przez "u zwykłe" to tak napisz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v