Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja ułożyłam proporcje i oczywiście mogę się mylić.

Najwyższe bezrobocie w woj. lubelskim na koniec lutego tego roku to 25,6%. Twój powiat ma 16,5% Max liczba pkt za największe bezrobocie w woj. to 5 pkt.

25,6 - 100

16,5 - X

X = 64,45

5 - 100

X - 64,45

X = 3,22 pkt.

Bierzemy stopę bezrobocia z marca, ponieważ nabór ogłoszono w kwietniu. W woj. lubelskim najwyższa stopa bezrobocia to 24,9 najniższa 9,4 w powiecie ryckim 16,1

24,9 - 5 pkt

9,4 - 0 pkt

16,1 - x

x = 2,84 pkt.

Opublikowano

Witam :) mama pytanie czy mając 25ha na MR mogł bym starac sie o kupno agregatu uprawowo siewnego nadbudowanego 3m? bo w rozporzadzeniu pisze tylko ze od 20ha mozna kupic siewnik 3m, a o agregatach uprawowo siewnych nic nie pisza? albo bede mogl kupic tylko siewnik a agregat we wlasnym zakresie? a moze powierzchnia nie ma nic do tego jaki sprzet chce sie kupic?

Opublikowano (edytowane)

Members, mogłabyś mi wyliczyć ilość punktów. Gospodarstwo 13,75 ha bezrobocie 23,8% wykształcenia brak, mazowieckie

mam tyle samo ziemi do przepisania co Ty (bo razem z dzierżawami to ponad 20- ale bez możliwości 10letnich niestety) i też jestem z mazowieckiego. Jak liczyłam to za ziemię coś ok 11,5 będzie a bezrobocie 4,64. Razem prawie 16 punktów powinno być.

Witam :) mama pytanie czy mając 25ha na MR mogł bym starac sie o kupno agregatu uprawowo siewnego nadbudowanego 3m? bo w rozporzadzeniu pisze tylko ze od 20ha mozna kupic siewnik 3m, a o agregatach uprawowo siewnych nic nie pisza? albo bede mogl kupic tylko siewnik a agregat we wlasnym zakresie? a moze powierzchnia nie ma nic do tego jaki sprzet chce sie kupic?

Oni to wszystko przeliczają. Ilość koni mechanicznych w traktorze też Ci dopasują do areału. Właśnie ja też mam kłopot, bo za 70 000 chciałam kupić maszyny nowe a do tych 30 000 dołożyć i kupić traktor jakiś około 90 KM. I zastanawiam się czy będę mogła kupić te maszyny skoro na obecną chwilę nie mam odpowiedniego ciągnika... Czarna magia :D

Edytowane przez danmag
Opublikowano

Witam wszystkich mam pytanko co do mlodego rolnika... Ojciec chce mi przepisac 14 ha bez chodowli zwierzecej i własnie jestem w trakcie pisania wniosku na nabor do mlodego rolnika.. :) Chcialem w biznes planie podac ze chcialem wydac to na nowy Rorzutnik 8 tonowy marki METAL FACH na tandemie i na prase METAL FACHU i ta pani co mi to wszystko pisze i sklada do kupy powiedziala ze prasy moge nie dostac a rozrzutnik prawie napewno przejdzie ... I własnie mam do was pytanko czy sa wgl jakies zasady na jakie moge skladac maszyny a na jakie nie i jakie dostałbym napewno na te moje haktarki ???????????????? :rolleyes:

Opublikowano

Koleżanko @danmag, ten sam mam dylemat z maszynami i ciągnikiem :D

To wszystko jest tak poplątane z tymi dotacjami.. Myślałam, że to trochę prostsza sprawa, a tu wcale się nie da tego przechytrzyć na swoje. Skoro ktoś kupi maszynę nową, to chyba i tak dla nich dobrze. To już przesada, że jeszcze dyktują jaką ;) Kiedyś dawali 50 tys i nikogo nie obchodziło na co to pójdzie. A to tylko na zmarnowanie dla takich co po hektarze ziemi mieli. Wiem, że traktory dobierają do powierzchni, bo znajomemu brakowało, żeby kupić sobie taki 90 KM i wuj mu dopisał swoje ha. Czytałam gdzieś na innym forum chyba, że 4 KM na hektar przeliczają. Więc z 15 ha to wychodzi na to, że trzeba C360 działać.

Witam wszystkich mam pytanko co do mlodego rolnika... Ojciec chce mi przepisac 14 ha bez chodowli zwierzecej i własnie jestem w trakcie pisania wniosku na nabor do mlodego rolnika.. :) Chcialem w biznes planie podac ze chcialem wydac to na nowy Rorzutnik 8 tonowy marki METAL FACH na tandemie i na prase METAL FACHU i ta pani co mi to wszystko pisze i sklada do kupy powiedziala ze prasy moge nie dostac a rozrzutnik prawie napewno przejdzie ... I własnie mam do was pytanko czy sa wgl jakies zasady na jakie moge skladac maszyny a na jakie nie i jakie dostałbym napewno na te moje haktarki ???????????????? :rolleyes:

hej skoro bez produkcji zwierzęcej przejmujesz gospodarstwo to dadzą Ci rozrzutnik?

Opublikowano

Wie ktoś może ile wynosi stopa bezrobocia w woj łódzkim ? mnie by interesował powiat Rawski.

Niestety, ale w powiecie rawskim jest bardzo małe bezrobocie.. chyba poniżej 10% (dane na luty 2014). Więc z tego punktów nie uzyskasz. Zobacz sobie na stronie swojego urzędu pracy. Tam pewnie są statystyki.

Też chciałbym wiedziec woj łódzkie powiat kutnowski ??

http://www.wup.lodz.pl/index.php/statystyka-2?view=wykresy prawie 19%

Opublikowano

czy w pierwszych latach prowadzenia gospodarstawa ( okres budowy budynku inwentarskiego) można sprzedawać płody rolne inym rolnikom?

jak coś takiego udokumentowac przed ARiMR?

oraz czy w tym okresie można korzystac z budynkow użyczonnych przez inne osoby ( np. budynek gospodarczy brata)?

Opublikowano

Pomożecie mi policzyć punkty za ziemię? W województwie swietokrzyskim gdzie srednia jest 5,53 odziedzicze 5 ha. 5,5 ha dokupie czesciowo za premie,zeby miec srednia krajowa.Ile bede miala punktow za ziemię w tej sytuacji?

Opublikowano

ludzi jesteście naiwni,po prostu nie potraficie sami poszukać poczytać,tylko nieliczni są precyzyjnie zorientowani w temacie :rolleyes: ,zadajecie głupie pytania po raz n.....dla kombinatorów szkoda kasy :( jak komuś zależy to jest ogarnięty i zorientowany w danym temacie :rolleyes: po co liczyć punkty? jak nie wiecie ile osób złoży wnioski. podejdzcie do tego spokojnie,nie nerwowo :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v