Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wiesz ja tam żednej paniki nie robie ale wiem jak wyglądały inne nabory w przeszłych latach i myśle że teraz może być podobnie.

Poza tym nie dziw się ludziom że chcą dostać w końcu nie małą kase, a jak wiadomo w tym roku to może jej nie starczyć dla wszystkich.

Ale to już nie wina "takich jak ja" tylko rządu że tak gospodaruje tymi środkami z uni

Opublikowano

A w województwie kujawsko-pomorskim? Średnia powierzchnia jest większa niż krajowa więc krajową muszę mieć chyba wcześniej

mi się wydaję, że musisz mieć ogólnie średnią krajową. W chwili wypłacania pieniędzy, lub po upływie 3 lat

Opublikowano

Może mi ktoś powiedzieć czy wniosek na młodego rolnika trzeba złożyć wcześniej czy mogę razem ze wszystkimi dokumentami i czy wszystkie dokumenty mogę złożyć jednego dnia? Z góry dzięki:)

Opublikowano

Mam pytanie czy w tegorocznym naborze pieniądze które uzyskam z ,,Młodego Rolnika" mogę przełożyć na ,, Modernizacje gospodarstw " również która będzie w tym roku bo jeden koleś mnie postraszył ze nie

A dokładnie to wygląda tak ja składam wniosek 17 lipna na młodego pole przepisuje mi tata który 1 września będzie składał papiery na rentę strukturalną ja te pieniądze chce przenieś na modernizacje aby więcej kupić sprzętu ale ten koleś powiedział mi że nie bo w tym momencie kiedy ma być modernizacja (podobno w listopadzie)jeszcze nie będę miał pola na siebie

Proszę o odpowiedź

Opublikowano

Ja powiem tak dokumenty które są potrzebne do uzyskania premii na młodego rolnika to takie jak:

-zobowiązanie że ciągu 3 lat od złożenia wniosku zdobędzie sie wykształcenie rolnicze

-zaświadczenie z urzędu skarbowego o nie figurowaniu w działach specjalnych podatników

-zaświadczenie z KRUS o nie figurowaniu ewidencji rolników którzy opłacają składki

-świadectwo ze szkoły lub zaświadczenie o uzyskaniu wykształcenia

-ksero dowodu osobistego potwierdzonego za zgodność z oryginałem

-zaświadczenie o nadaniu numeru NIP (czyli trzeba iść do US i złożyć wniosek po nadanie NIP u)

A teraz zobowiązania jakie MR musi spełnić

-uzyskać wykształcenie rolnicze w ciągu 3 lat od daty złożenia wniosku

-zobowiązać sie że będzie prowadził gospodarstwo przez 5 lat i opłacaniu KRUS

-zainwestować min 70 % w rozwój gospodarstwa

-posiadać gospodarstwo o odpowiadające średniej krajowej w województwach gdzie średnia gruntów jest mniejsza od średniej krajowej jest brana średnia wojewódzka ale trzeba się zobowiązać że uzyska się średnią krajowa

no i to byłoby na tyle mogłem coś pominąć ale nie sposób wszystko zapamiętać koszt wypełnienia wniosku to ok 500 zł (bynajmniej u mnie w ODR może wypełnić ktoś inny nie koniecznie ODR)Myślę że w jakiś sposób pomogłem.

Opublikowano

Witam wszystkich:) Mam do Was drodzy użytkownicy takie pytanie... Tata ma gospodarstwo rolne i jest objęty pakietem dopłat rolnośrodowiskowych. I tam jest taki zapis ze przez 5 lat nie może pomniejszyć areału pod groźbą kary. Czy w tym przypadku może przepisać mi 10,15 ha ( co wiąże sie z pomniejszeniem areału jego gospodarstwa) a ja dostać pieniądze na Młodego rolnika? Mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi :)

Opublikowano

maszyny mozna kupic nie starsze niż 5 lat musisz poszukać w to rozporządzeniach

po złożeniu wniosku masz 180 dni na uzupełnienie powierzchni wiec jeżeli do upływu minie to 5 lat to nie ma problemu chyba że masz jakieś działki nie objęte rolno środowiskowymi nie zagłębiałem sie w tym więc nie wiem do końca może ktoś sie wypowie kto wie więcej na ten temat

Opublikowano

@krzysiek89 niestety, ale jeśli nie upłynęło 5 lat nie może

@Maciek5290 gdzie wyczytałeś o numerze NIP (wydaje mi się, ze nie trzeba). Umieszcza się go we wniosku wraz z innymi danymi osobowymi. Ja wniosek sam robie i już zrobiłem ok 60 %, nie jest to takie trudne jak się wydaje. przeczytaj dokładnie instrukcje zamieszczone na stronie ARiMR, a wszystko stanie sie jasne :)

Opublikowano

w tygodniku rolniczym chyba pisało że jeśli przejmuje się gospodarstwo w którym realizowany jest program rolnośrodowiskowy to przejmujący przejmuje jego zobowiązania ale to chyba było przy rencie a przy MR nie wiem jak jest

Opublikowano

Nie, nie trzeba mieć konta bankowego, dopiero jak bedziesz skałdał wniosek o płatnosc to wtedy trzeba mieć. Ja też nie miałem konta jak składałem wniosek o oprzyznaniu premi MR.

Opublikowano

do opłat za wniosek tj. tych 500 zł , trzeba doliczyć jeszcze 350 za tzw biznesplan :) a z tym NIP-em to jak go wyrabiacie kto wam się wbija we wniosku o wyrobienie . bo urząd skarbowy wymaga na wniosku pieczątki tego instytucji która wymaga wyrobienie NIP-u ?? konopjio niema żadnej kolejności zgłoszeń tylko są jakieś punkty które pewne gospodarstwa robią uprzywilejowane a inne nie ..... :)

Opublikowano

tylko ze mi mówili w ODR że maja być preferowane te gospodarstwa które łącza młodego rolnika z renta tj przekazywanie gospodarstwa następcy lub na powiększenie innego gospodarstwa , bo jaki ma to sens jak komuś przyjmą wniosek na młodego rolnika a rentę strukturalną odrzucą to co on ma zrobić z rodzicami ?? :)

Opublikowano

Termin składania wniosków o przyznanie pomocy w danym roku realizacji PROW 2007-2013 upływa z końcem dnia roboczego następującego po dniu podania do publicznej wiadomości na stronie internetowej www.arimr.gov.pl informacji określającej, że zapotrzebowanie na środki finansowe wynikające z już złożonych wniosków w danym oddziale regionalnym ARiMR osiągnęło co najmniej 120% dostępnych środków w danym województwie, lecz nie później niż w dniu 31 grudnia br.

źródło:http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna-i-krajowa/inne-formy-pomocy/ulatwianie-startu-mlodym-rolnikom.html

Opublikowano

widać w moim odr są niedoinformowani ...... a czy w MR , jeśli chce się premie przeznaczyć na zakup ciągnika też konie mechaniczne przeliczają na ha jak w przypadku wzięcia dofinansowania na modernizacje ...?

Opublikowano

nie, możesz kupić ciągnik jaki chcesz :)

z premi należy wydać na cele rolnicze min 70 % i należy to udokumentować, a resztę możesz nawet przepić :) i nikogo to nie obchodzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v