Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Po jakim czasie od wydania decyzji o przyznaniu pomocy powinny pieniądze wplynąć na konto? W moim przypadku już będzie prawie 3miesiace a kasy jeszcze niema a część bizneplanu obejmowala zakup żmijek i silosów i lipa bo żniwa tuż tuż.Prosilbym o szybką odpowiedź.

Opublikowano

A nie miales bledow we wniosku?? ARiMR ma teoretycznie czas 3 miesiace a praktycznie maja to gdzies ze ty we wniosku miales zakup zmijek i silosów. Zadzwon do biura powiatowego moze Ci cos powiedza

Opublikowano

Blędy byly, poprawki również ale wszystko zostalo pomyślnie zakończone. Dostalem pocztą decyzje o przyznanie mi pomocy z ARiMR. Myślalem że mają dwa miesiące na przelew. To że mnie i wszystkich innych mają w d*pie to ja wiem. W takim razie na dniach powinna być już gotówka.

Opublikowano

Jeśli dostane młodego rolnika to mogę prowadzić dodatkową działalność pozarolniczą(chodzi mi o usługi rolnicze)75% wydał bym z godnie z przeznaczeniem na gosp. tylko czy mogę jednocześnie prowadzić tą działalność będąc jeszcze w okresie 3 lat po przyznaniu premii.Czy ktoś zna odpowiedz na to pytanie??Czy ktoś też się interesuje tym problemem??Proszę o odpowiedź!

Opublikowano

mam do was pytanie o dofinansowanie. Na jakiej zasadzie to działa? czy gotówke dostaje sie od reki czy np musze wziasc kredyt na ciagnik i wtedy mi zwrócą? A i najważniejsze czy koniecznie trzeba kupować ciagnik nowy? Może być używany?

Opublikowano

@adriano89 po otrzymaniu premii oczywiście możesz prowadzić pozarolniczą działalność gospodarczą, musisz jednak pamiętać o zobowiązaniach czyli osobistym prowadzeniu gospodarstwa przez 5 lat oraz podleganiu ubezpieczeniu społecznemu w KRUS przez 3 lata, aby prowadzić pozarolniczą działalność gospodarczą i być ubezpieczonym w KRUS należy spełnić kilka warunków http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/ubezpieczenie-spoleczne/podleganie-ubezpieczeniu/

@stefek1991 działanie opiera się na tym, iż zobowiązujesz się do utworzenia gospodarstwa rolnego i wypełniania określonych warunków przez 5 lat, za podjęcie zobowiązań otrzymasz grant w wysokości 75 tys zł, z których 70% będziesz musiał w ciągu 3 lat zainwestować w gospodarstwo (zakup gruntów, zwierząt, maszyn w wieku do 5 lat, itd)

polecam lekturę: http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna-i-krajowa/inne-formy-pomocy/ulatwianie-startu-mlodym-rolnikom.html oraz http://bip.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1658&TabOrgID=1415&LangId=0&AnnouncementId=13747&ModulePositionId=2365

Opublikowano

Dzięki Kissmy, ten drugi link się przydał - ja szukałem a niczego takiego nie mogłem znaleźć. Rzeczywiście osoby które mają zawieszone wnioski zgodnie z rozporządzeniem otrzymają wyższą stawkę.... Co mnie bardzo cieszy, ciekawe kiedy to rozporządzenie może wejść w życie...

Opublikowano

bardzo się cieszę, że ktoś w końcu zaczął korzystać ze źródeł, ten projekt rozporządzenia niestety nie wejdzie w życie, gdyż utracił ważność, ale należy się spodziewać kolejnych rozwiązań o bardzo podobnym kształcie

Opublikowano

Mial ktos doswiadczenie z przepisywaniem gospodarstwa na młodego rolnika wzamian za rente strukturalna?? Ile takie cos moze kosztowac ? ile to zajmuje? Da sie takie cos zalatwic od reki??

Opublikowano

2 sierpnia ogłoszą nabór - ale dobrze że coś się ruszyło i ciekawe kiedy rozporządzenie wejdzie w życie... A jest już znana jego ostateczna treść? Jeśli już opublikują to niech ktoś wrzuci link tutej :D

Opublikowano

http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2010,nr,129/poz,868,rozporzadzenie-ministra-rolnictwa-i-rozwoju-wsi-zmieniajace-rozporzadzenie-w.html

Ja też mam pytanie. Do wniosku trzeba dołączyć dokument potwierdzający kwalifikacje zawodowe. Obecnie jestem w III kl. LO i nie mam świadectwa ukończenia gimnazjum, gdyż leży w mojej szkole. Czy wystarczającym dokumentem mogłoby być świadectwo z klasy drugiej LO ??

Opublikowano

Mial ktos doswiadczenie z przepisywaniem gospodarstwa na młodego rolnika wzamian za rente strukturalna?? Ile takie cos moze kosztowac ? ile to zajmuje? Da sie takie cos zalatwic od reki??

Jak masz zebrane wszystkie dokumenty i wszytko jest dobrze to przepisanie nastepuje nawet na 2 dzień, jeżeli chodzi o kase to jest stawka stała do której trzeba doliczyń każdą księge wieczystą, podatek i kilka takich dupereli, u nas za gospodarstwo 22ha i 6 ksąg zapłaciliśmy coś koło 2,7tys.

Opublikowano

:) Szczerze to zatkało mnie, nie myslalem ze to bedzie tyle kosztowac. Ale cos za cos :)

Dziekuję serdecznie za odpowiedź, jesli bede miec jakies watpliwosci to moge do Cie bie napisac na GG ??

Opublikowano

To nie jest mało, ale takie są stawki.... Niestety - im więcej działek tym drożej, u nas też szykuje się wizyta u notariusza i9 raczej w tej kwocie się nie zamknie...

Opublikowano

Koledzy pomóżcie mam taki problem chciałbym skorzystać z premii MR, ale rodzice mogą mi przepisać gosp. dopiero 2 kwietnia 2011r(zobowiązania z innego programu). Da się to jakość obejść żeby złożyć wniosek teraz a gosp. przepisać w kwietniu??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v