Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale konkretow jak nie bylo tak nie ma

w co drugim agrobiznesie wspominaja o MR i tylko mowia ze sie staraja i moze ........ moze ......... cos z tego bedzie albo i nie

Ja powiem ze ostatnio bylo szkolenie u mnie w gminie na temat warunkow dobrostan zwierzat i takie tam moj ojciec byl i kobitka powiedziala ze z tego programu szkolenia dle rolnikow wykozystano tylko 50% czyli 50% srodkow mozna by przeniesc na MR. Kalemba mowi ze bede przenosic srodki z programow ktore maja jeszcze jakies srodki a tak wogole to powiem ze na pier**ly to jeszcze kase maja a na MR to juz nie! na tym szkoleniu byl wyjazd do gospodarstwa ktore juz jest ladnie przystosowane do unijnych warunkow i bylo ono oddalone od urzedu gminy ok 4km ale musial byc wynajaty specjalnie extra bus do przewozu ludzi gdzies z okolic Lodzi czyli ok 80-90km a w gminie gimbus stoi i jaka to polityka jest!!! na to kase maja

Ja jednak uwazam ze MR bedzie pod koniec tego roku poniewaz ta kasa ktora jeszcze zostala po tych programach , trochu tu troche tam i sie jakas kasa zbierze , jezeli tej kasy nie wykozystaja w tym roku to te pieniadze przepadaja, beda musieli nasi oddac to co sie zostanie do uni bo juz nowy budzet jest. Czyli jest nadzieja ze cos z tego bedzie.

Opublikowano

Witam mam wykształcenie technik elektryk a narzeczona hotelarstwo mojej narzeczonej rodzice maja 8ha i teraz moje pytanie czy jeśli rodzice przepiszą na nia gospodarstwo będzie się mogła starać o MR

Opublikowano (edytowane)

Chciałem się dowiedzieć a jak masz tak głupio pisać to nie pisz :) a farmer_89 dziękuję. :) a tak a propo dzisiaj się tym zaciekawiłem i dla tego piszę

Edytowane przez hubert199501
Opublikowano (edytowane)

musi miec srednia krajowa czyli cos ok 10,5 ha lub jakas dzierzawe oczywiscie notarialnie

Chyba wprowadzasz trochę ludzi w błąd jak ktoś to czyta. Bo z tego co ja wiem nie ma przymusu, że musi być norarialnie. Dzierżawa może być notarialnie lub na datę pewną.

Mietek1234 Możesz uzupełnić dzierżawą w taki sposób jak wyżej napisałem.

Edytowane przez Witek2010
Opublikowano

A może ktoś się orientuje czy można zrezygnować z niektórych działek po wypłacie kasy? Chodzi o to że deklarowane miałem coś koło 19 ha i ale wynikła sytuacja i mogę tylko brać dopłaty na 10,40 a na resztę musi kto inny.

Opublikowano

Jeżeli chodzi ci tylko odeklarowanie działek we wniosku o dopłaty to mozesz całkiem zrezygnować z płatności bo to jest dobrowolne. Nie można natomiast przez 5 lat zmniejszyć powierzchni działek wchodzących w skład gospodarstwa deklarowanych we wniosku o przyznanie pomocy na MR.

Opublikowano

dziś bedąc na szkoleniu dowiedziałem się ciekawej sprawy otóż w przyszłym budżecie ma byc tzn. bonus dla MR w postaci 25% wzrostu dopłat bezpośrednich tj ok. 280euro do hekatara a ubiegać sie o to beda mogły osoby ktore rozpoczeły gospodarowanie w przeciagu ostatnich 5lat od ogłoszenia przez ARiMR owej możliwosci i przez kolejne 5lat by przysługiwała taka pomoc. i nie mozna miec wiecej jak 40lat

raczej to pewna inforamacja od kierownika

Opublikowano

Witam

mam konkretne pytanie, byłaby wdzięczna za odpowiedź jesli ktoś sie orientuje w temacie albo był w podobnej sytuacji. Mój przyszły maż posiada gospodarstwo rolne od 6 lat (ojciec odpisał mu w zamian za rente strukturalną) niestety mąż nie skorzystał z młodego rolnika (w chwili przejęcia włądzy przez PiS lata 2005 - 2007 wstrzymano wypłacanie młodego rolnika) Potem wznowiono wypłacanie pieniędzy i cofnięto je o jakiś czas, ale brakło kilku miesięcy żeby mógł sie na nie załapać mąż. Zastanawiamy się czy po ślubie jest możliwość skorzystania z pieniędzy przeze mnie jeśli powstanie małżeńska wspólnota majątkowa? Prosze o pomoc icon_smile.gif chodzi o ewentualną premie w okresie 2014-2020

Opublikowano

Jeżeli chodzi ci tylko odeklarowanie działek we wniosku o dopłaty to mozesz całkiem zrezygnować z płatności bo to jest dobrowolne. Nie można natomiast przez 5 lat zmniejszyć powierzchni działek wchodzących w skład gospodarstwa deklarowanych we wniosku o przyznanie pomocy na MR.

Nie zgodzę się z tym że nie można zmniejszyć powierzchni gosp. jest wymóg że gosp musi być większe niż średnia krajowa, że ESU nie może być mniejsze niż było w momencie przejęcia gosp. Ale że powierzchnia nie może się zmniejszyć to pierwsze słyszę. Jeśli to prawda to proszę o źródło gdzie jest to zapisane

Opublikowano

Nie wiem,ale może by dało wniosek złożyć na Ciebie tj. najpierw musiałabyś skorzystać z MR a potem zawrzeć związek małżeński :ph34r: Zresztą nie chcę mącić,najlepiej dowiedz się w ARiMR-ze.Co to wcześniej wypowiedzi janczara80 to właśnie o tym ktoś tu już wspominał...jak się uda to powinienem się załapać na ten wzrost..jeszcze przez 3 lata bo już 2 rok mam na siebie ziemię a do 40-tki też mi jeszcze trochę brakuje :P

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie rozliczania zakupionych maszyn. Chodzi mi o terminy dostarczenia faktur. Czy jest to termin do 31stycznia bieżącego roku złożenia faktur za zakupione maszyny w roku poprzednim czy jest to termin do 3 lat od wydatkowania kasy. Wyczytałem że ten do 31 to było kiedyś. Powiedzcie mi jak to jest teraz który termin jest aktualny bo zaczym się niepokoić. jestem z naboru 2011.

Opublikowano

Na zakup maszyn masz 3 lata .

Jeśli np. kupisz maszynę w drugim roku , to masz czas na złożenie dokumentów do 31 stycznia roku następnego , nie że kupujesz maszynę np. w 1 roku i składasz dokumenty do 31 stycznia po 3 roku .

Bynajmniej ja tak to rozumiem .

Opublikowano

Dobra. Jest taka sytuacja maszynę kupiłem w maju 2012, więc fakturę musiałem dostarczyć do 31 stycznia 2013. Czy to jest termin 3 lat od wypłaty pomocy tak mi powiedzieli pracownicy z agencji. ,,Od dnia wypłaty pomocy ma pan 3 lata na dostarczenie dokumentów o wydatkowaniu 70% kwoty", która opcja jest dobra bo 31 stycznia juz był dawno.

Opublikowano

do 3 lat od wypłaty trzeba się rozliczyć, ja chciałem iść z jedną fakturą w tamtym roku ale powiedzieli że lepiej dwie na raz bo jedną deklaracje piszę i tyle i tak jest dla nich i dla mnie wygodniej

Opublikowano

Witam

mam konkretne pytanie, byłaby wdzięczna za odpowiedź jesli ktoś sie orientuje w temacie albo był w podobnej sytuacji. Mój przyszły maż posiada gospodarstwo rolne od 6 lat (ojciec odpisał mu w zamian za rente strukturalną) niestety mąż nie skorzystał z młodego rolnika (w chwili przejęcia włądzy przez PiS lata 2005 - 2007 wstrzymano wypłacanie młodego rolnika) Potem wznowiono wypłacanie pieniędzy i cofnięto je o jakiś czas, ale brakło kilku miesięcy żeby mógł sie na nie załapać mąż. Zastanawiamy się czy po ślubie jest możliwość skorzystania z pieniędzy przeze mnie jeśli powstanie małżeńska wspólnota majątkowa? Prosze o pomoc icon_smile.gif chodzi o ewentualną premie w okresie 2014-2020

Chyba jest tylko jedno wyjście tak jak ktoś już trochę tutaj pisał powyżej o ile były by takie same warunki MR jak do tej pory. Przed ślubem mąż może przepisać na Ciebie :) i chyba można było by skorzystać bez problemu. Z tą wspólnotą majątkową nie wiem ale raczej pewnie nie dało by się aby otrzymać MR bo będzie tam, że gospodarstwo już jest te 6 lat po przepisaniu. Tylko teraz mogą być inne warunki. Najlepiej poczekać do nowego naboru i będzie wiadomo czy coś można zrobić w tym celu.

Opublikowano

Dzisiaj byłem w agencji w wawie. Dostarczyłem fakturę za belarkę zakupiona w maju 2012 (juz dawno był 31 stycznia). I tak na rozliczenie jest 3 lata od wypłaty pomocy. Terminy dostarczania dokumentów są zawarte na decyzji o płatności tak powiedział i pracownik. To tyle z mojej strony (ale nerw był bo dostałem też z agencji inną kartkę razem z decyzją 2012 że faktury do 31 stycznia, okazało się że to jest nieaktualne)

Opublikowano

Dostałem wezwanie do ARiMR w sprawie złożenia wyjaśnień dotyczących działek. W skrócie napiszę to tak. W PRG były podane działki jakie przejmę od rodziców, działki przejąłem w listopadzie 2011. W grudniu wziąłem kredyt i zakupiłem od sąsiada 1,20 ha ziemi,dostałem w tym roku już na nią dopłaty. Premię wypłacono mi w lutym 2012. Teraz się czepiają, że powierzchnia deklarowana i obecna się nie zgadzają i muszę nanieść ewentualne poprawki w tabeli 2,2. W ODR zaraz jak kupiłem powiedziano mi, że tam nawet nie ma gdzie wpisać, bo działka została kupiona za własne(kredytowe) pieniądze niezwiązane z realizacją PRG. Zwiększać do średniej krajowej nie musiałem, bo przejąłem ok 15ha. U mnie w PRG był zapisany zakup min 7 jałowic hodowlanych i tak zrobiłem. W poniedziałek jadę wyjaśniać. Myślę, że oni się mylą a ja mogę kupować tyle ziemi ile chcę. Mieliście coś podobnego?

Opublikowano

No i nic dziwnego że się czepiają bo zwiększyłeś powierzchnię gospodarstwa a w planowanych zasiewach tego nie uwzględniłeś. Poprawki powinno się nanosić nawet jeżeli zmiana powierzchni zasiewów danej grupy upraw przekracza 30% w stosunku do całej powierzchni upraw (coś tym rodzaju). Za przeproszeniem w ODR-ach pracują tacy idioci że nie warto pytać się o cokolwiek, więc najlepiej wyjaśnić całą sytuację w Agencji.

Opublikowano

koledzy mam pytanie,mam wykształcenie zawodowe o profilu mechanik i operator maszyn i urządzeń rolniczych,czy ż takim wykształceniem moge sie starać o dotacje na MR ??????

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v