Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zrobiłem taki sam bajer i to najlepsze wyjście dla wielu organów w tym również US.

Dostałem kasę na konto 7 stycznia, czy przyślą mi jakiś papier, ze została kasa wypłacona?

Długo czekałeś na pieniądze?

Opublikowano

panowie, mam takie pytanie: o co chodzi z tym zgłaszaniem zmian w biznes planie powyzej 30%??? bo kiedys cos o tym słyszalem a teraz tak szukam i nigdzie takiego zapisu nie widze..

Opublikowano

Potwierdzeń nie wysyłają a kasa zwykle od ostatniej poprawki po miesiącu jest. Tak było u mnie i od wielu osób słyszałem że w ok miesiąc i kasa na koncie. Może coś się teraz pozmieniało bo ja rok jak dostałem kasę.

Opublikowano

panowie, mam takie pytanie: o co chodzi z tym zgłaszaniem zmian w biznes planie powyzej 30%??? bo kiedys cos o tym słyszalem a teraz tak szukam i nigdzie takiego zapisu nie widze..

Było o tym napisane tylko w instrukcji wypełniania Planu Rozwoju Gospodarstwa i w samym PGR w naborze 2010r., kiedy składałem. Nie wiem jak było w 2011 r., może ktoś napisać? Generalnie myslę, że nie powinno być wielkiego problemu, szczególnie jeśli zwiększyło się hodowlę w końcu to chyba dobrze jeśli stado się powiększa i żaden urzędas chyba nie myśli, że jeśli napisało się np. 100 tuczników w roku 2015, to tak będzie z dokładnością do 1 sztuki. Ale nigdy nie wiadomo.

Ja na przykład trzymam 2 krówki i w PGR napisałem dość przypadkowe liczby od 1 do 3 w poszczególnych latach, bo przy tak małym stadzie wiadomo, że nie przewidzisz jak się ułoży sytuacja. Obecnie mam 6 sztuk razem z młodzieżą i jeszcze nie zgłaszałem żadnych zmian, choć teoretycznie powinienem, ciekawe czy będą się czepiać przy jakiejś kontroli .

Przy małym stadzie jest to szczególnie bzdurny przepis, bo mając np 2 sztuki, to gdy ubędzie lub przybędzie choćby jedna sztuka to jest to teoretycznie zmiana powyżej 30 % i trzeba by zgłosić. Szkoda im mieszać w papierach, bo oni sami mają tam niezły sy.. porządek znaczy się.

Opublikowano

Potwierdzeń nie wysyłają a kasa zwykle od ostatniej poprawki po miesiącu jest. Tak było u mnie i od wielu osób słyszałem że w ok miesiąc i kasa na koncie. Może coś się teraz pozmieniało bo ja rok jak dostałem kasę.

Potwierdzam.

Ja wniosek o płatność składałem 22grudnia, a kasę dostałem 7lutego, a w miedzy czasie 2poprawki.

A co do BP to najważniejsze aby zgadzały się zasiewy i to czy hodujemy coś czy nie, reszta jest mało znacząca

Gość marekfarmer
Opublikowano

jutro zadzwonię do ministerstwa to wam podam świeże informacje odnośnie kasy dla wszystkich z naboru 2011

Opublikowano

jutro zadzwonię do ministerstwa to wam podam świeże informacje odnośnie kasy dla wszystkich z naboru 2011

czekamy z niecierpliwoscia, luty sie konczy najwyzsza pora NA JAKIES DOBRE WIADOMOSCI ;P

Gość marekfarmer
Opublikowano

napisze napisze spokojnie ok 12:00 będę dzwonić

Opublikowano

ma ktoś z was numer do Warszawy do centrali ??

Numery do Warszawy do tego Departamentu Księgowości 225950120 ... 225950100 Ps. dzwoniłem już kilka razy i ten drugi numer szybciej odbierają :)

Opublikowano

Wydaje mi się że w dziale Departamentu Księgowości niczego się nie dowiemy. Bardziej odpowiadało By dzwonić na któryś z numerów w Departamencie Finansowym. Tylko że tam dzwoniłem dziś już chyba z 15 razy i zero odzewu. jak by mieli jakiś zakaz rozmawiać z beneficjentami.

Już zaczyna mnie to drażnić bo opłat tyle z każdej strony się zawala a teoretycznie taki młody rolnik skoro zaczyna dopiero gospodarzyć to z czego ma na to wszystko brać zwłaszcza że musi sporo zainwestować. A Agencja niby ma nam pomóc tylko ze coś słabo im to idzie...

Gość marekfarmer
Opublikowano

Najnowsze wieści z Ministerstwa są takie :

Nowelizacja ustawy uwalniająca koperty wojewódzkie jest na ostatnim etapie i jak nikt nie zgłosi żadnych poprawek to maksymalnie do końca marca wyjdzie w życie i w tedy w ciągu 14dmi ARIMR musi wydać nam pozytywne decyzje.

Także jeszcze miesiąc trzeba czekać może będzie to szybciej ale to wątpliwe.

I co najważniejsze starczy najprawdopodobniej kasy dla wszystkich ale to nie jest pewne w 100%

Także jeszcze trochę cierpliwości

Opublikowano

witajcie ;) zlozylem wniosek o platnosc 28 grudnia i nikt do mnie nie dzwonil ze mam jakis blad itp itd ... Pani w okienku powiedziala ze na pieniadze bede czekal 6 tygodni maxymalnie... pieniedzy jeszcze nie mam na koncie ;/ kiedy moge sie ich spodziewac ? orientujecie sie ? odzial lubelski

Opublikowano

"lolus" poczekasz sobie jeszcze trochę. ja już 62 dni czekam i nic. A dzwonić możesz tak długo aż Ci się bateria wyładuje a i tak nikt nie odbierze ...

Opublikowano

witajcie ;) zlozylem wniosek o platnosc 28 grudnia i nikt do mnie nie dzwonil ze mam jakis blad itp itd ... Pani w okienku powiedziala ze na pieniadze bede czekal 6 tygodni maxymalnie... pieniedzy jeszcze nie mam na koncie ;/ kiedy moge sie ich spodziewac ? orientujecie sie ? odzial lubelski

około 90 dni

Opublikowano

Kto miał w biznesplanie kupno ziemi a przejął się przepisami które ogłaszali że trzeba w tym samym dniu kupić ziemie, nie muszą się już przejmować. Oto najnowsze info:

http://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/mlody-rolnik-ma-3-lata-na-zakup-gruntow,34561.html

Opublikowano

Najnowsze wieści z Ministerstwa są takie :

Nowelizacja ustawy uwalniająca koperty wojewódzkie jest na ostatnim etapie i jak nikt nie zgłosi żadnych poprawek to maksymalnie do końca marca wyjdzie w życie i w tedy w ciągu 14dmi ARIMR musi wydać nam pozytywne decyzje.

Także jeszcze miesiąc trzeba czekać może będzie to szybciej ale to wątpliwe.

I co najważniejsze starczy najprawdopodobniej kasy dla wszystkich ale to nie jest pewne w 100%

Także jeszcze trochę cierpliwości

w połowie marca mija mi półtora roku od przejęcia gospodarstwa..czyli już bez szans jestem ? :(

Opublikowano

Kto miał w biznesplanie kupno ziemi a przejął się przepisami które ogłaszali że trzeba w tym samym dniu kupić ziemie, nie muszą się już przejmować. Oto najnowsze info:

http://www.agrofoto.pl...ntow,34561.html

No i GITARA :D

Ta wcześniejsza interpretacja to był skrajny idiotyzm!!!

Pozdro dla Departamentu Działań Społecznych i Środowiskowych, akurat w tym dziale pracują osoby kompetentne, które chcą i potrafią pomagać w nietypowych przypadkach:)

Gość marekfarmer
Opublikowano

tak komu minęło 12 miesięcy od przejęcia niema co liczyć na kasę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v