Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jesli skonczysz liceum czy technikum i niemasz wykształcenia rolniczego musisz sie kształcic na dziennych studiach (studium) o profilu nie zwiazanym z rolnictwem i w ciagu trzech lat musiosz zdobyc tez wykształcenie rolnicze i to w trybie dziennym,

zreszta idz do arimr i tam ci wszystko powiedza dokładnie. ale według mnie to ci nie przyznaja jesli niemasz eykształcenia sredniego,

Opublikowano

Witam wszystkich :D Od niedawna jestem na AF... mam pytanie do wszystkich (wiem ze moglo ono paść wczesniej prosze o odpowiedzi) chce przejac gospodarstwo po ojcu 26 ha z tym ze tacie brakuje ok 5 lat do renty strukturalnej. czy jezeli ojciec w zamiarze przepisalby na mnie 10 ha ( wiecej niz srednia wojewodzka mazowieckiego) no i przez te trzy lata od daty otrzymania kasy zobowiazalbym sie oplacac KRUS spelnil warunek 4 ESU a reszte arealu pozostaloby w rekach ojca to mialbym szanse na MR??? dodam tylko ze za rok koncze technikum rolnicze... <pozdro>

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Opublikowano

dobrze kombinujesz, jeśli 10 ha wystarczy to lepiej nie blokować pozostałego obszaru, jeśli spełniasz już wszystkie wymagania to nie widzę problemu z premią, gorzej może być z rentą strukturalną, gdyż za 5 lat będziemy mieli już kolejny okres programowania i nie wiadomo czy to działanie będzie kontynuowane w podobnej formie oraz co najważniejsze nie znamy wymagań

Opublikowano

Ja jestem juz na koncu biegu o premie 50 tyś. Aby ubiegac sie o 50 tyś trzeba sie uczyc a nie miec ukonczona szkole rolnicza doczytalem sie tego nie dawno i ziemia musi byc przepisana w trakcie nauki

Opublikowano

tomi217

to jak jestem w pierwszej klasie technikum rolniczego i za rok mam 18 lat to moze na mnie przepisac pole ???

bo pisałem nie dawno i mowili o przynajmniej srednim i w tedy tszeba sie kształcic w kierunku rolniczym

ale jak ja kształce sie w tym kierunku i nie mam sredniego bo jest to nie mozliwe to nie moge uzupełnic wykształcenie w ciagu 3 lat ?? chyba moge bo w chwili przepisu bede miał juz dwa lata za soba nauki i jeszcze zostanie mi dwa niepełne

to jedna odpowiedz

czy moze na mnie tato przepisac gdy nie mam sredniego ale w chwili przepisu bede mial dwa lata juz za sobą i bede pełnoletni ?

dzieki za odpowidz :)

Opublikowano

witam, mam problem, ponieważ 19 maja(wtorek) dostałem decyzje o przyznaniu pomocy w ramach młodego rolnika i teraz mam 180 dni czasu na załatwienie formalności(ubezpieczenie się w krus itp). W piątek słyszę w telewizji jak minister mówi, że zwiększają pule na 75 000 zł! By to szlag trafił! Mam pytanie, co mam robić? Odwołać się od decyzji, czy czekać? I czy mam jakieś szanse na 75tyś. zł? pozdrawiam

Opublikowano

david

Wydaje mi sie skoro otrzymałeś decyzje o przyznaniu premii to może być już za póżno chyba żeby wycofać wniosek i złożyc go w kolejnym naborze. Spróbuj przedzwonić do ARiMR i sie wypytaj czy tak można!!!

Ja miałem inny problem bo wpisałem we wniosku pewna maszyne i chciałem potem zmienić na mniejsza, zadzwoniłem do ARiMR i kazano mi napisać pismo do kierownika ala sie rozmysliłem i zostało po staremu.

Opublikowano

Też słyszałem o zwiększeniu puli do 75tys i jestem zawiedzony bo moje 50 ma byc w tym tygodniu na koncie, a jakbym wiedział z pewnościął bym sie wstrzymał ale teraz to juz po zawodach.

Opublikowano

witam..

czytalem Wasze wczesniejsze odpowiedzi i mam pytanko odnosnie "Młodego Rolnika"...

spelniam wszystkie warunki oprocz wyksztalcenia... gospodarstwo przejalem w drodze spadku.. bylem w Krusie - pytalem o mozliwosc oplacenia skladek Krus jako domownik i zostalem poinformowany, ze sie nie da bo otrzymywalem rente rodzinna i po tej informacji juz mi sie odechcialo Młodego Rolnika.. co by tu zrobic, zeby nie isc do szkoly i zeby ten wymagany 3 letni staz miec zaliczony??

nastepne pytanko: w przypadku jezeli juz przejalem gospodarstwo (spadek) ile czasu mam na zlozenie wniosku? 12 misiecy czy 18(jak ktos wczesniej napisal)? i jaka data decyduje o rozpoczeciu prowadzenia dzialalnosci rolniczej - data smierci spadkodawcy czy data prawomocnego orzeczenia sadu o stwierdzeniu nabycia spadku??

bardzo prosze o szybka pomoc jezeli ktos sie orientuje.. z góry wielkie dzieki

pozdrawiam

Opublikowano

wszystko zależy od tego czy się uczyłeś w momencie otrzymania spadku (jeśli byłeś ubezpieczony w KRUS jako rolnik to raczej nie, ale proszę o potwierdzenie), gdyż jeśli prowadziłeś działalność rolną nie ucząc się to raczej premia przepadła, chyba że można to jakoś obejść i zdać gospodarstwo i następnie znowu je przejąć ale tutaj pojawia się znowu ograniczenie, nie mogłeś składać wniosku o przyznanie płatności bezpośrednich

Opublikowano

kissmy zle mnie chyba zrozumiales..

w krusie nie bylem wogole ubezpieczony (jestem dopiero teraz od niedawna od kiedy przejalem gospodarstwo), nie bylem ani jako rolnik ani jako domownik, wczesniej otrzymywalem z Krusu rente rodzinna - uczylem sie. i jak poszedlem do Krusu powiedziec ze chcialbym oplacic skladki wstecz jako domownik to mi babka powiedziala ze sie nie da bo otrzymywalem rente rodzinna a te sprawy sie wykluczaja tzn. jezeli otrzymywalem rente rodzinna to sie skladek nie placi.. i gdzie ju jakakolwiek sprawiedliwosc? mysle teraz jakby tu to wszystko obejsc zeby do szkoly nie isc....i nic narazie nie moge wymyslec.. a moze poczekac na 75000?? tylko tez za bardzo nie mam mozliwosci bo musze do konca maja sie zmiescic..

pozdr

Opublikowano (edytowane)

dzień zakończenia nauki/data rady pedagogicznej,widnieje na świadectwie/jest dniem rozpoczęcia prowadzenia działalości rolniczej

Edytowane przez deer
Pisanie w niewłaściwym oknie, cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

1. tak - jestem ubezpieczony w KRUS jako rolnik od grudnia 2008 - jest to jednoczesnie data uprawomocnienia sie postanowienia sadu o stwierdzeniu nabycia spadku..

2. tak - jestem studentem w trybie stacjonarnym (ale na innym kierunku niz rolniczy)

Opublikowano

tu już się sprawa komplikuje troszeczkę, ale nie jestem w stanie wskazać rozwiązania, teoretycznie jest szansa na uzyskanie wsparcia tylko nie wiem jak ARiMR zinterpretuje podleganie ubezpieczeniu w KRUS (tutaj występuje konieczność wystąpienia z zapytaniem do OR ARiMR najlepiej na piśmie i nie we własnym, na wszelki wypadek, imieniu), w ogóle bardzo dziwne, że nie miałeś problemów z ubezpieczeniem się w KRUS będąc studentem, ale to już inna bajka

Opublikowano

kissmy z ubezpieczeniem w Krus to nie mialem problemu zadnego - nawet musialem bo mi powiedzieli ze jak nie to w przyszlosci bede musial i tak skladki placic zalegle z odstekami.. a problemu nie bedzie raczej z MR bo w poprzednim naborze skladalem wniosek i bylo ok tylko wycofalem go i teraz skladam od nowa..pzdr

Opublikowano

problem jest i to istotny, bowiem już posiadasz gospodarstwo, więc będziesz musiał udowodnić, iż się uczysz a jeśli się uczysz to w jaki sposób zamierzasz jednocześnie prowadzić gospodarstwo (jest to oczywiście możliwe, ale to zagadnienie budzi wiele kontrowersji)

@piotr6340 kiedy premia zostanie powiększona do 75 tys nie wiadomo, pozostaje czekać na rozporządzenie w tej sprawie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v