Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam info z topagrar że arimr rozpoczyna wypłaty a w skali całego kraju zrealizowali 1 (słownie: Jeden) przelew. Mrlubelskie masz dużo szczęścia i rodzinę w arimr lub ministerstwie. Innej opcji nie widzę:-)

Edytowane przez waldii1
Opublikowano

Mam info z topagrar że arimr rozpoczyna wypłaty a w skali całego kraju zrealizowali 1 (słownie: Jeden) przelew. Mrlubelskie masz dużo szczęścia i rodzinę w arimr lub ministerstwie. Innej opcji nie widzę:-)

Z rodziną to nie trafiłeś a ze szczęściem to zobaczymy - skreśliłem 6 w dużego to się okaże czy jest i zamiast 80 tys. 15 baniek.

Opublikowano

Nawet nie ściemniaj, są osoby które złożyły wnioski wcześniej od Ciebie a akurat Ty dostałeś jako jedyny w kraju. W dodatku powiedzieli to w agrobiznesie i poszło na całą Polskę:-)

Opublikowano

Tylko ciekawe kiedy ta przelewowa wiosna przyjdzie? BP twierdzi że przelewy są gotowe tylko chcą najpierw zakończyć dopłaty bezpośrednie.

Pewnie za mało osób pracuje w agencji aby się wyrobić z wszystkimi przelewami.

Opublikowano

A na przykład jak ja będę  składał wniosek o płatność na początku sierpnia to może szybciej będą tą kasę wypłacać? a dostał już ktoś kasę  ? jak tak to po jakim czasie

Opublikowano

zrobią z wypłacaniem tak samo jak z listami MR. czyli wyślą liścik że na podstawie uj wie jakiej wymyslonej wczoraj wydłużą termin wypłacania pieniędzy, cóż więcej oczekiwać, i pewnie z 90 dni zrobią 180

Opublikowano

ta to są barany ludzie zaczęli ich męczyć to ruszyli d*py 

już im zostało 40 dni poczekam do 60 i sie wypowiem przed kamerą jak robia z ludzi barnów i że ich obiecanki to moga sobie wsadzić że nie potrwa to 90 dni 

Opublikowano

prawda taka żeby się wyrobili to juz od dziś by musieli robić po 3 przelewy na dzień żeby im nie brakło tych 90 dni na te 100 zleceni 

Opublikowano

Tak jak tu ktoś napisał to podobno robią przelewy od 2 tygodni do miesiąca od wystawienia zleceń. Zobaczymy do końca tygodnia czy to prawda.

A Twój wniosek Maniek to chyba pod koniec maja trafił do centrali z tego co pamiętam jak pisałeś?

Opublikowano

iść sobie mogło pytanie kiedy wogle maja zamiar coś robić bo tak naprawde liczy sie od dnia skladnia wniosku o płatność 90 dni 

uprzejmie informuję, że Premie dla młodych rolników przyznaje się na mocy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lipca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków
i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Premie dla młodych rolników” w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
(Dz. U. z 2015 r., poz. 982, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem”.

Zgodnie z przepisem § 21 ust. 1 ww. rozporządzenia, który przytacza Pan w swoim piśmie, wypłata pierwszej raty pomocy następuje w terminie 90 dni od dnia złożenia wniosku o płatność wraz z wymaganymi dokumentami.

Ze swej strony Agencja dołoży wszelkich starań, by pierwsza rata pomocy została wypłacona niezwłocznie po sprawdzeniu dokumentów złożonych przez beneficjentów łącznie z wnioskiem o wypłatę pierwszej raty pomocy.

to odpowiedzi od centrali śmiech na sali 

Opublikowano

witam. robiłem zmianę w maju do biznes planu, wczoraj byłem w BP odebrać decyzję i podpisałem decyzję z dniem 31 maja bo w ten dzień kierownik wyraził zgodę na zmianę, wniosek złożyłem o płatność 2 tygodnie temu, pytałem się kiedy będą pieniądze to on odpowiedział że nie ma zielonego pojęcia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v