Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szczerze mówiąc oni nic nie wiedzą i nic od nich nie zależy, to są tylko mrówki, a temat jest na tyle nowy, że nie maja wzorców i góra o wszystkim decyduje i daje im wytyczne, w moim przypadku niewiele jest do weryfikacji, jeśli będą chcieli to mogą wypłacić i za tydzień ale myślę, że za 2 m-ce do 2,5.

Opublikowano

Shaun .. jak masz tak pisać to lepiej siedź tam cicho... chodziło mi bardziej o coś takiego jak w dalszych kom jest.. że np trzeba na coś poczekać i wgl.. kumasz baranku?

A liczyłes na to, że wszystko załatwisz od ręki ?? Lepiej się pochwal czy wpisales konia 200 KM na 30 ha to się pośmiejemy yntelygencie.

Opublikowano

dziś składałem wniosek o płatność 1 raty i bez ale poszło a z krus nic nie chcą bo oni maja jakiś tam podgląd i jak bedą chcieli to sami sobie sprawdzą a jak powiedzialem ze chce jeszcze zrobic zmiany do biznes planu to kobieta niech pan da trochę czasu bo nie wyrabiamy a zmiany bedziemy robić ale nie już 

Opublikowano (edytowane)

A mowili Ci ile im zajmie wysłanie polecenia przelewu i ile trzeba czekać na kasę? Pytam ponieważ czas realizacji zamówienia sprzętu to 3 miesiące a przed zamówieniem chcą zaliczkę a wolnych środków nie mam od tak żeby zaliczki wpłacać.

Pytanie mam jeszcze do osób które już robiły zmiany w biznesplanie. Piszecie podanie do kierownika o uwzględnienie zmian czy tylko składacie poprawiony biznesplan wraz z wnioskiem z zaznaczonym kwadratem zmiana?

Edytowane przez waldii1
Opublikowano

shaun.. już Ci pisałem że jak masz mało do powiedzenia to sie nie odzywaj.. to było pytanie kolego czy mogę o takim ciągniki myśleć.. i też było napisane że nie tylko na 30 ha będzie pracował.. i też było napisane że mam duże maszyny do niego... czytaj uważnie baranku.
Ręce opadajom...

Opublikowano (edytowane)

A mowili Ci ile im zajmie wysłanie polecenia przelewu i ile trzeba czekać na kasę? Pytam ponieważ czas realizacji zamówienia sprzętu to 3 miesiące a przed zamówieniem chcą zaliczkę a wolnych środków nie mam od tak żeby zaliczki wpłacać.

Pytanie mam jeszcze do osób które już robiły zmiany w biznesplanie. Piszecie podanie do kierownika o uwzględnienie zmian czy tylko składacie poprawiony biznesplan wraz z wnioskiem z zaznaczonym kwadratem zmiana?

nic nie mówiła ale jak kiedyś pojade po mapki do dopłat to się dowiem chyba ze szybciej przelew przyjdzie 

Pytanie do osób co już złożyły wniosek o 1 ratę: co było potwierdzeniem rozpoczęcia realizacji BP?

kolego było juz kilka razy pisane co może być a naj szybciej to mozesz miec wypisy z ksiąg wieczystych jak przejmowales lub kupowałes coś

Edytowane przez maniek20
Opublikowano

kolego było juz kilka razy pisane co może być a naj szybciej to mozesz miec wypisy z ksiąg wieczystych jak przejmowales lub kupowałes coś

Konkretów nie było. Akty notarialne i tak musisz przedstawić, masz to w osobnym punkcie wniosku o płatność. Jestem kierującym i te akty już miałem w dniu składania wniosku zostawione w agencji.

Opublikowano
Na razie, do 27 kwietnia w tegorocznym naborze, wnioski o przyznanie 100 tys. zł premii złożyło w ARiMR 1347 młodych rolników.

Ciekawe czy dobije do 2k w 2 ostatnie dni. Wylali dziecko z kąpielą z tymi wymaganiami...

Opublikowano

Ostatnie dwa dni to zazwyczaj szaleństwo na składanie wniosków także zastanawiał bym się nad 2500 ;)

Tak swoją drogą jestem z naboru 2015, decyzja jest (szczerze nie czytałem jej nawet, sezon prac polowych i w domu gościem jestem), mam już ziemię na siebie, krówki przejęte i wszystkie formalności, numery w agencji, umowa z mleczarnią i cała reszta czyli wszystko do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa. Co konkretnie składać z wnioskiem o wypłatę pierwszej raty? Jakiś wzór pisma jest dostępny?

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie. Czy jak składałem w tym naborze wniosek na MR i mając ten 1ha dzierżawy to mogę składać wniosek o płatności na pozostały obszar też co jeszcze jest własnością ojca?

Opublikowano

Witam, wczoraj złożyłem wniosek na MR, czy mogę starać się o dopłaty w tym roku?

Czy po złożeniu wniosku o dopłaty będę miał możliwość korekty złożonego wniosku/biznesplanu MR?

Opublikowano

Witam, wczoraj złożyłem wniosek na MR, czy mogę starać się o dopłaty w tym roku?

Czy po złożeniu wniosku o dopłaty będę miał możliwość korekty złożonego wniosku/biznesplanu MR?

Dołączam się do tego pytania ;)

Opublikowano

jak wygląda z wymianą działek, można przejąć inne działki byle areał się zgadzał? i co jeżeli się dostało punkt za przejęcie gospodarstwa po rodzicach ale sie nie będzie przejmować?

Opublikowano

Jak złożyłeś wniosek na MR to możesz złożyć wniosek o dopłaty jak i możesz bydło na siebie zarejestrować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v