Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie nie straszcie aż tak bardzo tym egzaminem,rzeczywiście w zależności od szkoły i kierunku jest ten egzamin trudniejszy lub łatwiejszy,ja chodze do Technikum Mechanizacji Rolnictwa i w naszej szkole 90%uczniów to rolnicy także zdawalność egzaminu zawodowego w ostatnich 4 latach wacha sie w granicach 95% a te 5% to zazwyczaj są,,ci z miasta,,co nie mają aż tak wielkiego pojęcia o rolnictwie,nie uczą sie i co skutkuje niezdanym egzaminem.Wystarczy miec troche oleju w głowie,chodziaż minimalne pojęcie o rolnictwie i wcale nie trzeba sie wiele uczyć żeby zdać ten egzamin bynajmniej u mnie w szkole,jak czytałem kiedyś te zadania z egzaminu praktycznego to dla rolników wydają sie one banalne,a dla,,miastowych,,kosmos :)

Opublikowano

Czy jeżeli złoży się już wszystkie dokumenty z wnioskiem o płatność to przychodzi jeszcze jakiś pismo potwierdzające z AMiRM czy czeka się już tylko na pieniądze ?

Opublikowano

1.w jakim miesiuącu teraz będzie nabór na MR??

2.Wystarczy świadectwo ukończenia szkoły rolniczej?

3.Jak to jest z tym KRUSEM i zusem?Jeśli ktos robi na państwowej robocie i płąci zus a przeciez jak weznie MR to musi krus jak to jest?

4.Jak to jest jak ktos nie robi nigdzie weznie młodego rolnika i bedzie musial placic krus przez 3 lata a jakby w ciagu tych 3 lat chcial isc do panstwowej roboty i tam jest zus to co wtedy???

5.jest gdzieś lista osoó które dostały MR z 2010 roku?prosze o linka:)

Opublikowano

krzysiekfarmer5 dzięki:) właśnie coś mi nie pasowało a teraz już wiem o co chodzi;] mam nadzieje że dostaną to tylko prawdziwi młodzi rolnicy a nie przekrętacze co tylko chcą dostać tą kasę i mieć gdzieś rolnictwo, mam nadzieje że takim będą się łądnie dobierać do d**y i zapamietają sobie to bo mnie przeraża to jak każdy leci na te 75kawałków

Opublikowano

nie przychodzi żadna decyzja trzeba sprawdzać na koncie po miesiącu powinny być ;)

Ja sobie w banku założyłem "SMSowe powiadomienie o przelewach na konto", więc sprawdzać nie muszę :lol:

Opublikowano (edytowane)

1.w jakim miesiuącu teraz będzie nabór na MR??

2.Wystarczy świadectwo ukończenia szkoły rolniczej?

3.Jak to jest z tym KRUSEM i zusem?Jeśli ktos robi na państwowej robocie i płąci zus a przeciez jak weznie MR to musi krus jak to jest?

4.Jak to jest jak ktos nie robi nigdzie weznie młodego rolnika i bedzie musial placic krus przez 3 lata a jakby w ciagu tych 3 lat chcial isc do panstwowej roboty i tam jest zus to co wtedy???

5.jest gdzieś lista osoó które dostały MR z 2010 roku?prosze o linka:)

1.podobno w marcu, ale wiadomo jak to bywa z programami z ARiMR

2.tak wystarczy świadectwo ukończenia szkoły rolniczej w zawodzie technik rolnik (przynajmniej tak było w 2010

3 i 4.nie da rady w innej pracy pracować chyba że na czarno albo na umowe zlecenie, ewentualnie można za granicą bo chyba panstwa nie wymieniają sie miedzy sobą takimi danymi, na krusie trzeba być 3 lata od momentu dostania kasy

5.nie ma takiego linka, takie dane nie są chyba jawne

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano

nie można nigdzie pracować przez 3 lata chyba że tak jak napisał kolega robercikj100 będziesz pracował na czarno bez umowy. Trzeba wybierać albo gospodarzenie albo praca co kto lubi.

Opublikowano

nie można nigdzie pracować przez 3 lata chyba że tak jak napisał kolega robercikj100 będziesz pracował na czarno bez umowy. Trzeba wybierać albo gospodarzenie albo praca co kto lubi.

ale popatrzeć na to z innej strony to troche nie wpożądku że niegdzie nie można pracować przecież z małego gosodarstwa cieżko utrzymać sie , a niektóre profile tak jak przy produkcji roślinnej nie wymagają od rolnika aby musiał być w gosodarstwie cały czas, ziemie można uprawiać także po godzinach pracy

Opublikowano

no włąsnie kolego..u mnie śa tacy co robią na państwowej robocie w gminie po 8h a po pracy uprawiają ziemie...duzo znam takich osob..i ziemia jest na nich..i tez staraja sie o pieniądze z PROW..bo to jest tak kolego ze albo placisz krus albo zus jak poracujesz i masz gospodarstwo..

Opublikowano

Proponuję poczytać witrynę internetową ARiMR.

Można pracować jak najbardziej.

Podstawą do zetrudnienia może być umowa o dzieło, lub umowa zlecenie.

Warunek jest taki, że należy być ubezpieczonym przez najbliższe 3 lata w KRUSie.

Opublikowano

koledzy ja mam takie pytanie : od kilku lat mam pole dzierżawne od mojego wujka w wielkości 2 ha oraz pole własnościowe o powierzchni ok 0,8 ha jednakże jest to pole, którego nie uprawiam nie korzystam z dopłat unijnych nie mam umowy notarialnej tylko w gminie,nie płace składek KRUS i nie mam nadanego nr gospodarstwa. dopłaty unijne z tego pola pobiera mój ojciec jak również on je uprawia. Pole dzierżawie tylko dla tego żeby wujek mógł korzystać z emerytury KRUS . Moje pytanie jest takie czy przysługuje mi program ułatwienie startu młodym rolnikom?? bardzo proszę o odpowiedź gdyż nie znalazłem jeszcze takiego problemu,dodatkowo w agencji pytałem i mówili że nie mogę ale takie do was pytanie czy coś nie pokombinować bo nie muszę sie przyznawać do tego pola no chyba że mi w Krusie zaświadczenia nie dadzą że nie posiadam ziemi jak wy to mi radzicie ma ktoś taki problem ???

Opublikowano

koledzy ja mam takie pytanie : od kilku lat mam pole dzierżawne od mojego wujka w wielkości 2 ha oraz pole własnościowe o powierzchni ok 0,8 ha jednakże jest to pole, którego nie uprawiam nie korzystam z dopłat unijnych nie mam umowy notarialnej tylko w gminie,nie płace składek KRUS i nie mam nadanego nr gospodarstwa. dopłaty unijne z tego pola pobiera mój ojciec jak również on je uprawia. Pole dzierżawie tylko dla tego żeby wujek mógł korzystać z emerytury KRUS . Moje pytanie jest takie czy przysługuje mi program ułatwienie startu młodym rolnikom?? bardzo proszę o odpowiedź gdyż nie znalazłem jeszcze takiego problemu,dodatkowo w agencji pytałem i mówili że nie mogę ale takie do was pytanie czy coś nie pokombinować bo nie muszę sie przyznawać do tego pola no chyba że mi w Krusie zaświadczenia nie dadzą że nie posiadam ziemi jak wy to mi radzicie ma ktoś taki problem ???

tak mi się wydaje że skoro masz te 2 ha na umowę dzierżawy przedłożoną w KRUSIE przez wuja do oni ci nie dadzą zaświadczenia o nie prowadzeniu działalności rolniczej także nie możesz skorzystać z pomocy dla młodych rolników no chyba że pozmieniają przepisy w tym naborze ale w to bardzo wątpię

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v